ANN RADCLIFFE, REGINA ROMANULUI GOTIC BRITANIC
Romanciera și poeta britanică Ann Radcliffe (1764-1823) este considerată o figură importantă a literaturii gotice. Născută Ann Ward la Londra, la 9 iulie 1764, într-o familie cu conexiuni sociale, s-a căsătorit cu William Radcliffe, un jurnalist care a susținut-o în cariera literară.
A debutat anonim în 1789 cu romanul „The Castles of Athlin and Dunbayne”. Romanul „The Romance of the Forest” (1791) a consacrat-o ca scriitoare, iar „The Mysteries of Udolpho” (1794) i-a adus faima și un loc printre cei mai bine plătiți autori ai vremii.
Numită „regina ficțiunii gotice”, Radcliffe distingea „teroarea”, care stimulează imaginația, de „groază”, care paralizează. Deși a călătorit doar în Olanda și Germania, romanele sale au acțiunea plasată în diverse țări.
„The Castles of Athlin and Dunbayne” este plasat în Scoția, „A Sicilian Romance” în Italia, la fel ca și „The Italian”, iar „The Mysteries of Udolpho” și „The Romance of the Forest” în Franța.
Alte romane, precum „The Ancestral Castle”, „Gaston de Blondeville”, „The Children of the Abbey” și „The Tale of the Flitch of Bacon”, au acțiunea plasată în Anglia sau Irlanda.
Eroinele sale se confruntă cu situații dificile în castele izolate sau mănăstiri, ilustrând vulnerabilitatea femeilor tinere lipsite de protecție socială. Ultimul său roman, „Gaston de Blondeville”, a apărut postum în 1826, alături de poezii și un eseu despre supranatural în literatură.
Considerată o autoare proto-feministă, romanele sale au influențat scriitori precum Jane Austen, Lord Byron, John Keats, Mary Shelley, Samuel Taylor Coleridge, Henry James, surorile Brontë și Charles Dickens, dar și autori francezi precum Balzac, Victor Hugo, Dumas și Baudelaire.
În ciuda succesului inițial, Ann Radcliffe a fost ulterior neglijată, opera sa fiind omisă din manuale și antologii. Un proiect academic își propune să repună în lumină opera sa printr-o ediție completă, podcast-uri, prelegeri și ateliere, inclusiv introducerea scrierilor sale în programa școlară.
Radcliffe este creditată cu inventarea romanului psihologic de suspans și supranatural, influențând majoritatea scriitorilor romantici. Jane Austen mărturisea că a citit cu plăcere romanele lui Radcliffe, terminând „Misterele lui Udolpho” în două zile.
Ann Radcliffe a murit la 7 februarie 1823, la vârsta de 58 de ani, din cauza unei infecții toracice agravată de astm. Există și ipoteza că ar fi suferit de probleme psihice înainte de deces.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu