luni, 13 ianuarie 2025

***

 CĂLĂTORIA LUI HANNON


În jurul anului 450 î.Hr., Hannon, un explorator trimis de Cartagina, a pornit într-o expediție ambițioasă pe coastele Africii. Cu o flotă impunătoare de 60 de vase, Hannon a depășit Strâmtoarea Gibraltar, îndreptându-se spre sud, pe un teritoriu necunoscut.


Pe parcursul călătoriei sale, Hannon și echipajul său au întâlnit triburi necunoscute și animale exotice, dar o descoperire avea să dea naștere unui mister ce va persista de-a lungul timpului.


Pe o insulă cu un lac interior și o mică insulă în mijlocul acestuia, Hannon a dat peste niște ființe stranii, descrise ca „gorillai”. Aceste creaturi, posibil asemănătoare cu oamenii, se dovedeau extrem de greu de capturat.


În timp ce bărbații au reușit să scape, trei femei au fost prinse, apărându-se cu ferocitate. Pieile acestor „femei sălbatice” au fost aduse în Cartagina ca o dovadă a acestei întâlniri neobișnuite și expuse în Templul Junonei, stârnind curiozitatea și speculațiile.


Misterul persistă până în zilele noastre: cine erau acești „gorillai”? Unii specialiști consideră că ar fi putut fi babuini, cimpanzei, pigmei sau chiar ultimii urmași ai unei specii umane dispărute, australopitecii. Localizarea acestor ființe stranii rămâne și ea un subiect de dezbatere.


Unii istorici plasează întâlnirea în Mauritania sau Senegal, în timp ce alții indică Golful Guineea. Ipoteza Golfului Guineea se bazează pe descrierea unui munte impunător, asemănător cu Muntele Camerun. Totuși, în 1945, istoricul Raymond Mauny a adus o nouă perspectivă asupra acestei expediții.


Mauny a subliniat provocările logistice ale unei călătorii atât de lungi în acea perioadă, sugerând că Hannon nu ar fi putut depăși Deșertul Sahara. Această ipoteză a dus la reinterpretarea identității acelor „gorillai”.


Gorilele, cimpanzeii sau pigmeii nu corespundeau descrierilor și comportamentului observat. O altă ipoteză inedită propune o întâlnire cu oamenii de Neanderthal.


Descoperiri arheologice atesta prezența neanderthalienilor pe coastele marocane, iar unele tradiții locale menționează ființe păroase ce locuiau în peșteri. Este posibil ca această specie umană să fi supraviețuit mai mult de se credea, iar Hannon și echipajul său să fi dat peste ultimii lor urmași?


Misterul „gorillailor” lui Hannon rămâne o enigmă a istoriei, o mărturie a unor ținuturi necunoscute și a unor popoare de mult dispărute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 Ecaterina Teodoroiu – legenda „eroinei de la Jiu” şi pildele sacrificiului ei suprem Motto: „Și-a dat viața cu simplitatea eroismului adevă...