sâmbătă, 8 februarie 2025

###

 LAURA STOICA, UN ACTOR GRĂBIT


– Ce-ai face astăzi, dacă ai ști că „mâine” nu mai vine?

– Aș cânta, aș zâmbi tuturor și i-aș sfătui pe oameni să iubească.


(din ultimul interviu)


Norii parcă fuseseră luaţi de mâna lui Dumnezeu din calea Laurei Stoica. Fericirea îi inundase sufletul în ultimele luni. De Dragobete, ea şi iubitul ei, Cristian Mărgescu, tot muzician, se logodiseră. De Crăciun a aflat că era însărcinată şi în septembrie aşteptau un copil. După ieşirea din postul Paştilor programaseră nunta. Un destin năpraznic le-a curmat visurile.


Pe 9 martie 2006 seara, în apropierea comunei Sineşti, pe şoseaua Bucureşti-Urziceni, Laura Stoica şi logodnicul ei Cristian Mărgescu, au murit într-un groaznic accident rutier. Un mic monument amintește tragedia.


Fata care cântă rock


Laura Stoica (numele complet Adriana-Laurenția Stoica) s-a născut pe 10 octombrie 1967 în Alba Iulia şi pasionată fiind de muzică, în 1986 a absolvit cursurile de canto clasic, profesor Emil Niculescu, la Şcoala Populară de Artă din Târgovişte. Următorul pas în cariera ei artistică l-a făcut în 1989 când a devenit solistă a teatrului de revistă „Toma Caragiu” din Ploieşti, timp de un an. Chiar dacă muzica a rămas pe primul loc, Laura a fost atrasă şi de teatru astfel că în anul 2000 a absolvit Facultatea de Teatru, Secţia Arte, din cadrul Universităţii Ecologice din Bucureşti, fiind licenţiată în Artă-Actorie.


În 1990, la festivalul de la Mamaia, Laura Stoica se lansa în lumea muzicală câștigând pe lângă simpatia publicului, trofeul de interpretare cu melodia „Dă Doamne Cântec”. Doi ani mai târziu Laura a fost declarată cea mai bună solistă pop-rock, după ce melodia „Un actor grăbit” de Bogdan Cristinoiu a cucerit toate topurile și fetivalurile inclusiv vestitul Cerb de Aur: Premiul I – Debut discografic.


Cu o tenacitate impresionantă, Laura s-a impus atât în fața juriilor de specialitate, cât şi a iubitorilor de muzică rock. S-a afirmat fără rezerve ca o reală vedetă, o cântăreaţă originală, cu o voce bine formată, cu o interpretare nuanţată şi cu un joc scenic modern. În mod firesc, până la editarea primului album a mai fost un pas; „Focul” a apărut pe piaţă în 1994 și s-a bucurat de vânzări spectaculoase. De atunci, melodii ca „Ea nu ştie ce vrea”, „Mai frumoasă”, „Vreau să am steaua mea”, „Doar tu” sau „Cartierul cântă rock” au propulsat-o pe Laura Stoica în prima linie a muzicii româneşti.


Deja îndrăgită, artista a apărut în peste 650 de show-uri TV din România, Bulgaria sau Malta, singură sau alături de trupa sa — Laura Stoica Band – puțini știu că Laura a fost prima solistă din țară care și-a făcut un band. Înființată în 1993, trupa Laurei a reunit, de-a lungul anilor, mulți muzicieni valoroși — Iulian Vrabete, Eugen Mihăescu, Vlady Cnejevici, Florin Ionescu, Cristian Soleanu, Răzvan Lupu, Relu Bitulescu, Mihai Coman, Remus Carteleanu, Paul Baciu, Matei Căpitanu, Răzvan Mirică. Ultima formulă a trupei îi avea în componență pe Adrian Visteanu (chitară), Emanuel Gheorghe ”Fisă” (clape), Victor Miclăuș (bass), Cristian Mărgescu (tobe), Laura Luchian (backing-vocal).


Laura Stoica s-a căsătorit în 1992 cu bateristul formației Direcția 5, Florin Ionescu, însă după patru ani cei doi au divorțat. După o scurtă relație cu comentatorul sportiv Emil Grădinescu, Laura și-a întâlnit adevărata dragoste în persoana bateristului trupei sale, Cristian Mărgescu. Iubirea lor va răzbate dincolo de moarte.


Ultimul concert – accidentul


În seara zilei de 9 martie 2006, Laura a susținut un recital în Urziceni, în faţa a peste 400 de femei cu ocazia zilei acestora. Inițial, pe scena Centrului Cultural trebuia să cânte Daniel Iordăchioaie, însă cântărețul nu a putut onora invitația, astfel că a rugat-o pe Laura (colegă cu el la Teatrul de Revistă din Ploieşti) să-l înlocuiască.


Recitalul a decurs ca la carte. În jurul orei 20.00, Laura a urcat pe scenă şi şi-a încântat fanele cu melodiile care au consacrat-o. Înconjurată de copii, artista a mai dovedit încă o dată că era pregătită să devină mămică. Un fapt oarecum premonitiv: în timpul concertului CD-ul s-a oprit chiar în timpul melodiei „Viata merge mai departe”. Artista a depășit cu brio momentul continuând sa cânte acompaniată de public.


După ce a coborât de pe scenă, Laura şi iubitul ei Cristian au mai zăbovit câteva minute în biroul directorului Centrului Cultural din localitate. Au luat doar o gură de cafea, apoi s-au scuzat politicos şi au plecat spre casă, nu înainte însă de a-i promite primarului localităţii, Constantin Sava că vor reveni în luna mai pentru Zilele Oraşului Urziceni. Atunci au fost văzuţi ultima oară în viaţă.


Mașina Laurei, un superb Renault Clio cu numarul B 21 LCR a pornit pe DN2 spre București, la volan fiind Cristian Mărgescu. Pe la jumătatea drumului, luminile Sineștiului anunțau ca vor trebui să reducă viteza – radarul era mereu prezent aici. Dar n-au mai avut când să încetinească. O Dacie Papuc cu numărul VN 03 NLX, condusă de Ion Viorel Druia, un agricultor în vârstă de 22 de ani domiciliat în comuna Slobozia Bradului din județul Vrancea, care venea din contrasens a început să danseze pe șosea. Probabil că Laura și Cristian Mărgescu nici n-au avut timp să se sperie. Impactul a fost groaznic. Renaultul a fost proiectat cam 25 de metri în câmp. Lovitura dintre cele două mașini le-a transformat într-un ghem de fiare. Era ora 21:30.


Mașinile trec în noapte pe lângă epavele din care nu se aude nimic. Când a sosit, Poliția din Urziceni a putut să constate sec că în Renaultul Clio ambii pasageri erau morți. Cel care a condus Dacia ucigașă a murit și el pe loc. Cumplită pedeapsă pentru tatăl lui care a supraviețuit accidentului doar cu răni ușoare. Din primele cercetări, s-a constatat că șoferul Daciei ar fi adormit la volan. Comisarul şef Sorin Goagă, şeful Poliţiei Rutiere Ialomiţa îşi reaminteşte: „Scena accidentului era incredibilă, parcă desprinsă din filme. Maşina era la câţiva zeci de metri distanţă de şosea, pe câmp, transformată într-un morman de fiare. La faţa locului au sosit, imediat, rude şi prieteni ale celor doi, care au aprins lumânări şi au rămas acolo tot timpul cât au durat cercetările“.

. . .

laura cristianVestea morții Laurei Stoica și a iubitului ei a căzut ca un trăsnet. Valentina Bălașa, nora pictorului Sabin Bălașa, era una dintre cele mai bune prietene a Laurei. Tânăra își amintește: „Eram acasă și m-a sunat cineva să-mi spună să aprind televizorul, pentru că au anunțat că Laura a murit. Am crezut că face o glumă proastă, dar când am dat drumul la televizor am rămas înmărmurită. Era adevărat!“.


Primarul orașului Urziceni, Constantin Sava, se numără printre ultimele persoane care au văzut-o pe Laura Stoica în viață. „Fusese o seară foarte frumosă. Înainte să intre pe scenă, eram cu ea și cu Nico în culise și în acel moment Laura ne-a spus că a rămas însărcinată. I-am urat felicitări și ne-am îmbrățișat. După recital, la o oră, am primit un telefon de la un șofer de pe Salvare, care îmi spunea că a găsit numărul meu în telefonul unei fete blonde care a murit într-un accident de circulație și dacă cunosc pe cineva cu aceste semnalmente. Inițial, nu mi-am dat seama, dar apoi am realizat“, rememorează edilul.


A plâns și cerul


Duminică, 12 martie 2006, toți cei pentru care cântăreața Laura Stoica a însemnat ceva, au avut ocazia să-i aducă acesteia un ultim omagiu, la cimitirul Bellu din București. Pe o ploaie torențială, sute de oameni, de la cunoscuți, până la cei care nu au văzut-o decât la televizor, au condus-o pe ultimul drum.


Muzica ei s-a așternut peste cei prezenti, a învăluit aleile cimitirului, a invadat văzduhul, făcându-i pe unii să lăcrimeze, pe alții sa aplaude, răscolind sufletul fiecăruia dintre cei ce au asistat la primul concert postum al artistei.


Cam pe la 14:30, în capătul Aleei Artiștilor, a apărut cortegiul funerar cu sicriele. Oamenii au început să aplaude. Mai întâi pe Cristian Mărgescu. Apoi, când a fost adus coșciugul Laurei, aplauzele s-au întețit. Rudele și prietenii duceau coroanele de flori. Erau atât de multe, încât nu mai era loc de nici o mișcare. Ca un făcut, coșciugele fuseseră orientate invers de cum se cuvenea. „Cu fața la Răsărit, cu fața la Răsărit”, tipa un preot. Cu chiu cu vai au reușit să le întoarcă.


Au fost așezați amândoi în aceeași groapă, unul peste altul, ca doi miri întru eternitate. Mai întâi ea, apoi el. Pe la ora 15:00, preoții au început slujba de pomenire. In jurul gropii făcuseră zid foști colegi ai Laurei: Berti Barbera, Adrian Daminescu, Adrian Enache, Daniel Iordăchioaie, Angela Similia, Elena Cârstea, Silvia Dumitrescu, membrii Holograf, Gheorghe Gheorghiu, Vali Crăciunescu, Ovidiu Popa, Mihai Constantinescu, etc. Lumea a început să arunce cu flori în groapă peste capetele lor – „Pământule, ia înapoi ce-i al tău”, și-au încheiat preoții slujba.


După ce rudele și colegii au aruncat în groapă câte o mână de pământ amestecat cu ploaie, mulțimea a început să aplaude. A fost ultimul bis. Nimeni n-a bocit. Cei care veniseră să vadă un spectacol au fost dezamăgiți. Aleea Artiștilor era inundată de flori călcate în picioare.


„Viața merge mai departe”


Fratele artistei, Alexandru Stoica, a organizat un an mai târziu, în perioada 8 – 10 octombrie, Festivalul-Concurs de interpretare Laura Stoica – Bucureşti 2007 (Laura Stoica ar fi împlinit 40 de ani la 10 octombrie 2007). „A avut loc o singură ediţie a festivalului , iar de atunci totul a intrat într-o mare criză. Cheltuielile m-au ajuns la 40.000 de euro. Festivalul «Laura Stoica» trăieşte… în sufletul meu!” a mărturisit mai târziu Alexandru.


Laura Stoica a preţuit fiecare clipă, a ars la maximum în fiecare secundă. Nu i-au plăcut jumătăţile de măsură şi nu şi-a înşelat niciodată publicul. A ştiut să-şi susţină prietenii, să-i îmbărbăteze, chiar dacă ea era cea care, în acel moment, avea nevoie de încurajare. A părăsit în grabă scena vieţii, mult prea devreme, în momentul în care fericirea îşi făcuse sălaş în inima şi în sufletul ei. Dar Laura nu ne-a părăsit. Ea trăieşte, prin cântecele sale!


Laura Stoica – nume naștere: Adriana-Laurenția Stoica


DATA ŞI LOCUL NAŞTERII: 10 octombrie 1967, Alba Iulia

DATA ŞI LOCUL MORȚII: 9 martie 2006 / 38 ani, Sinești, jud. Ialomița

CAUZA DECESULUI: politraumatism în urma unui accident de circulație

A FOST: cântăreață, compozitoare, actriță

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

$$$

 De ce au dispărut cărțile și izvoarele istorice despre daci? Virgil Popescu          Despre istoria daco-geto-goților, adică a străbunilor ...