IRLANDEZUL CARE L-A SALVAT PE HITLER
Ce s-ar întâmpla daca i-ai salva viata lui Adolf Hitler în momentul în care acesta facea primii pasi spre a deveni cel mai malefic monstru din istorie? Irlandezul Michael Keogh s-a luptat cu acest „ce-ar fi daca” timp de zeci de ani, pâna la moartea sa, în 1964, deoarece l-a salvat pe Hitler de la o moarte sigura. Irlandezul a fost un aventurier nonconformist, având o descendenta la fel de nonconformista.
Stramosii sai au luptat în Rebeliunea antibritanica din 1798. Strabunicul sau, Myles, a luptat si a murit ca secund al lui Custer la Little Big Horn, împotriva nativilor amerindieni. Unchiul sau, Jack, a încercat fara succes sa arunce în aer podul Westminster. Asa ca nu a surprins pe nimeni când tânarul de 16 ani s-a îndreptat spre SUA în 1907, în cautare de glo-rie si aventuri.
S-a alaturat grupului IRB Clan Na Gael din New York, dar în curând s-a trezit în Texas luptând alaturi de trupele americane împotriva banditilor mexicani. Ranit într-o confruntare, s-a întors în Irlanda si în 1913 s-a înrolat în Regimentul Regal Irlandez din Armata Britanica, dar va petrece o luna la închisoare fiindca si-a exprimat fatis opiniile republicane.
Ulterior, a fost trimis pe front si facut prizoner, iar când germanii au înfiintat o Brigada Irlandeza pentru a lupta contra englezilor el s-a înscris voluntar. În 1917, Keogh s-a alaturat armatei germane, primind, pentru vitejia dovedita, gradul de locotenent.
În regimentul sau, a întâlnit un caporal pe nume Adolf Hitler. Dupa razboi, Germania a fost cuprinsa de haos, iar Keogh s-a alaturat trupelor proto-fasciste „Freikorps”, care jurasera sa zdrobeasca amenintarea comunista ce plana asupra tarii. Când marxistii au încercat sa înfiinteze o Republica Sovietica Bavareza la München, „Friekorps” i-a eliminat cu o brutalitate socanta.
De îndata ce pacea a fost restabilita, aceasta a fost spulberata de cel mai zgomotos om din Germania. Keogh era ofiter de serviciu la o cazarma din München când a fost chemat sa restabileasca linistea într-o sala de sport unde vreo 200 de soldati luasera la bataie doi indivizi care venisera sa-i provoace. Keogh le-a ordonat oamenilor sai sa traga o salva deasupra capetelor soldatilor, iar încercarea de intimidare a functionat. A fost o dovada a comportamentului iresponsabil al lui Hitler faptul ca a intrat în sala pentru a-i provoca pe soldati cu un discurs incitator la ura. În timp ce Keogh l-a târât în camera de garda pentru propria siguranta, viitorul führer a continuat sa lanseze comentarii furioase.
Odata ajuns acolo, Keogh l-a interogat: „Tipul cu mustata si-a spus numele: Adolf Hitler. Mi-am amintit atunci ca era caporalul din compania mea de la Ligny. Dar nu-l mai recunosteam. Era slab si tumefiat din cauza ranilor.”.
Keogh s-a întors în Irlanda la sfârsitul anului 1919, când Razboiul de Independenta se declansase deja. El a intrat în legatura cu liderul revolutionar Michael Collins, facând trafic de arme din Germania. Dupa un deceniu petrecut aici, s-a mutat înapoi în Germania pentru a lucra ca inginer.
A participat la una dintre infamele adunari de la Nürnberg, dar dupa „Noaptea cutitelor lungi” din 1934, când Hitler si-a ucis fostii aliati, Keogh a început sa se teama pentru siguranta sotiei germane si a copiilor sai.
S-a mutat înapoi în Irlanda în urma unei scrisori de la presedintele De Valera, care îi promitea un loc de munca, dar promisiunea nu a fost respectata. Dupa razboi, el avea sa spuna: „Daca am fi ajuns cu câteva minute mai târziu la acea sala de adunare sau daca Hitler ar fi primit câteva lovituri în plus ori ar fi fost împuscat – toate nenorocirile de mai târziu nu s-ar mai fi întâmplat.”.
Sursa: G.T.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu