VINERI 13 - SUPERSTIȚIE DECLANȘATĂ DE TEMPLIERI
De unde provine această credință? Experții sugerează că rădăcinile sale sunt mai profunde decât simplele conotații religioase.
Vineri, 13 octombrie 1307, regele Filip al IV-lea al Franței a ordonat o persecuție fără temei a cavalerilor templieri. În timpul acestui eveniment, marele maestru Jacques de Molay și-a blestemat persecutorii în timp ce a fost ars pe rug. Acest moment a marcat începutul unei superstiții care a persistat de secole.
În cultura occidentală, vineri 13 este considerată o zi cu ghinion. Dar de unde provine această credință? Experții sugerează că rădăcinile sale sunt mai profunde decât simplele conotații religioase.
Legăturile religioase cu vineri, 13
O origine potențială este Cina cea de Taină, care a prezentat 13 persoane: Isus și cei 12 apostoli ai săi. A doua zi, vineri, a marcat răstignirea lui Isus, asociind în continuare data cu nenorocirea.
Poate cel mai faimos eveniment istoric legat de vineri 13 este persecuția Cavalerilor Templieri . Vineri, 13 octombrie 1307, regele Filip al IV-lea a lansat o campanie brutală împotriva ordinului. Membrii au fost arestați, torturați și judecați de Inchiziție pentru presupuse crime, inclusiv erezie, sacrilegiu, sodomie și închinare la idoli.
Filip al IV-lea îl convinsese și pe Papa Clement al V-lea să sprijine persecuția. În timp ce acuzațiile erau oficial religioase, mulți istorici cred că adevăratul motiv a fost financiar. Cavalerii Templieri dețineau averi uriașe și erau creditori ai multor instituții puternice, inclusiv ai monarhiei franceze puternic îndatorate.
Blestemul templierilor
Marele Maestru al Cavalerilor Templieri, Jacques de Molay, a devenit o figură legendară în această poveste. În timp ce se confrunta cu executarea prin foc, cronicarii susțin că a declarat:
„Dumnezeu știe că am fost condamnați pe nedrept. O calamitate imensă se va abate în curând pe cei care ne-au judecat fără respect pentru adevărata dreptate. Dumnezeu ne va răzbuna morții. Eu mor cu această certitudine.”
Acest moment dramatic, fie că este mit sau realitate, a contribuit la misterul și superstiția durabilă din jurul zilei de vineri 13.
Vineri 13 prin istorie
Povestea templierilor nu este singurul eveniment asociat vineri, 13. De-a lungul istoriei, multe alte incidente au avut loc la această dată, alimentând și mai mult superstiția.
Statistic, vineri este ziua săptămânii cel mai probabil să coincidă cu data de 13 a oricărei luni. Într-un ciclu de 4.800 de luni, al 13-lea cade într-o vineri de 688 de ori, adăugând o curiozitate numerică superstiției.
Acest articol a fost scris inițial în spaniolă în Ecoosfera
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu