duminică, 5 ianuarie 2025

***

 Agnes von Kurowsky, dragostea pierdută a lui Ernest Hemingway


Agnes Hannah von Kurowsky Stanfield s-a născut pe 5 ianuarie 1892 în Philadelphia, Pennsylvania, și a fost asistenta medicală care a inspirat personajul Catherine Barkley din romanul „Adio, arme”, publicat în 1929 de Ernest Hemingway.

Tatăl tinerei, Paul von Kurowsky, era de origine germană și preda limbi străine la școala Berlitz din Washington, unde mama ei, Agnes Holabird, era elevă, unul dintre unchii fetiței a fost celebrul arhitect William Holabird din Chicago, iar bunicul matern, Samuel B. Holabird, a servit ca general în armata Statelor Unite. Deși familia se va muta de mai multe ori, Agnes va considera întotdeauna că Washington-ul este casa ei. Adolescenta a urmat un program de formare organizat de Biblioteca Publică din Washington și primul său loc de muncă a fost, în 1910, cel de arhivar la Biblioteca Centrală. În 1914 a decis să-și părăsească jobul și să urmeze școala de asistență medicală pe care a absolvit-o în 1917, apoi a depus o cerere la Crucea Roșie Americană și pe 15 iunie 1918 a plecat spre Europa.

Tânăra a ajuns la Milano și chiar în prima ei misiune la spitalul militar din oraș l-a întâlnit pe Ernerst Hemingway, care avea doar 19 ani în acel moment. Tânărul s-a îndrăgostit fulgerător de “îngerul său păzitor” și cei doi s-au logodit, dar în ianuarie 1919, după încheierea războiului, el s-a întors în Statele Unite, plănuind să se căsătorească peste câteva luni. Într-o scrisoare datată 7 martie 1919, Agnes i-a scris însă lui Hemingway, care locuia în acel moment în Oak Park, Illinois, că s-a logodit cu un ofițer italian, identificat mai târziu ca un anume Domenico Caracciolo.

Deși asistenta medicală s-a întors în cele din urmă în Statele Unite, cei doi nu s-au mai întâlnit niciodată. După ce a stat un an la New York, tânăra a fost trimisă de Crucea Roșie americană în România, unde a locuit timp de doi ani, apoi a revenit în America și după încă doi ani a fost trimisă în Haiti, unde a ocupat postul de directoare în serviciul public de sănătate.

Mai târziu unul dintre fiii lui Hemingway, Jack, a spus că pierderea frumoasei Agnes von Kurowsky a fost “marea tragedie” a perioadei de tinerețe a tatălui său.

Asistenta medicală a fost căsătorită de două ori, dar nu cu ofițerul italian pentru care a rupt logodna cu Hemingway. Primul ei soț a fost Howard Preston (“Pete”) Garner, cu care s-a căsătorit pe 24 noiembrie 1928, în timp ce se afla în Haiti. Cei doi au divorțat, apoi Agnes s-a recăsătorit în 1934 cu William Stanfield, un bărbat văduv care avea trei copii.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, soțul și unul dintre fiii ei vitregi au fost încadrați în marina Statelor Unite, iar Agnes și ceilalți doi copii au locuit la New York, perioadă în care ea a lucrat la banca de sânge a Crucii Roșii.

Agnes, iubirea de tinerețe a lui Ernest Hemingway, a murit pe 25 noiembrie 1984, la vârsta de 92 de ani, în Gulfport, Florida, fiind înmormântată în cimitirul militar din Washington.

Povestea de dragoste dintre frumoasa asistentă medicală a Crucii Roșii și tânărul scriitor a fost subiectul mai multor filme artistice realizate după romanul “Adio, arme”, carte publicată în 1929 de Hemingway, cea mai recentă peliculă fiind “In Love and War” din 1996, în care personajul ei este interpretat de Sandra Bullock, iar cel al lui Hemingway de Chris O’Donnell. Cea dintâi ecranizare „A Farewell to Arms”, realizată în 1932, i-a avut pe Gary Cooper în rolul lui Hemingway și pe Helen Hayes în rolul lui Agnes și a fost urmată în 1957 de filmul artistic “A Farewell to Arms”, ultima peliculă produsă de David O. Selznick, în regia Charles Vidor, cu Rock Hudson și Jennifer Jones în rolurile principale. În 1966, televiziunea britanică a produs o miniserie tv regizată de Rex Tucker, cu Vanessa Redgrave și George Hamilton, dar se pare că toate cele trei episoade sunt astăzi pierdute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 Abia acum..... când Adrian Păunescu nu mai e , vom realiza cât de mare a fost .... Abia acum          Rănit la piept de crivățul cîinesc , ...