joi, 18 ianuarie 2024

***

 Scurtă Istorie a IMR


Întreprinderea Mecanică Roman, subordonată Ministerului Industriei Construcţiilor de Maşini – Direcţia Generală Maşini Unelte – Bucureşti, s-a înfiinţat în anul 1916, fiind unitate militară.

În perioada 1916-1944 a funcţionat sub denumirea de „Ateliere de reparaţii”, iar din anul 1935 a avut denumirea de „Arsenalul Român” unde se repara şi confecţiona armament pentru dotarea armatei.

Datorită faptului că întreprinderea a fost unitate militară până în anul 1944, arhiva s-a depus la Ministerul Apărării Naţionale, păstrându-se doar registrul cu personalul angajat din perioada 1936-1940.

După anul 1946, se înregistrează dezvoltarea întreprinderii, creşterea tehnicităţii produselor, mărirea numărului de personal muncitor.

În perioada 1946-1950, întreprinderea, cu noua denumire Uzinele Statului din Roman făceau producţie pentru refacerea Moldovei în urma distrugerilor provocate de cel de-al doilea Război Mondial. Avea o producţie foarte diversificată pe patru grupe mari: maşini agricole, fierărie pentru construcţii, maşini şi unelte pentru ateliere, diverse produse pentru reparaţii maşini.

După naţionalizarea care a avut loc la 11 iunie 1948, la Întreprinderea Metalurgică de Stat Roman, se încep noi construcţii în incinta fabricii, se deschid şcoli de calificare, se începe producţia de maşini agricole mari.

După anul 1951 îşi schimbă denumirea în Întreprinderea Metalurgică Roman, iar după 1961 devine Întreprinderea Mecanică Roman.


Sursa: Arhivele Naționale 


Foto din arhiva personală:


bunicul meu, Mutescu Nicolae.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

  Joi - 9 Mai - ,, Înălțarea Domnului,, ( Sarbatoare de porunca )   Programul sfintei liturghii :  Dimineata la ora 10 ⁰⁰  Seara la ora 18⁰⁰...