sâmbătă, 27 ianuarie 2024

***

 


CARE ESTE DIFERENTA INTRE MAGIUN, MARMELADA, GEM SAU DULCEATA?


Magiunul, marmelada, gemul sau dulceata au un singur lucru in comun: fructele!


Modul in care se prepara fiecare in parte este diferit, la fel cum se intampla si cu textura sau gustul lor.


Fiecare sortiment se prepara in mod diferit, insa un lucru este clar: diferenta dintre ele vine din CANTITATEA DE ZAHAR ADAUGAT si anume:


- Dulceata are mult zahar, e ca un sirop cu fructe intregi in el, se folosesc intre 700 de grame si 1 kg de zahar la 1 kg de fructe

- In gem proportia este de 300 grame de zahar la 1 kg de fructe, 

- In marmelada se adauga cam 200 - 250 de grame de zahar la 1 kg de fructe, 

- In magiun este vorba despre ZERO ZAHAR ADAUGAT.


Conform DEX, MAGIUNUL ESTE: Produs alimentar, sub forma de pasta dulce, obtinut prin fierberea indelungata a prunelor (sau a altor fructe) - fara adaos de zahar.


Cuvantul "MAGIUN" deriva din limba Turca - MACUN insa, in functie de regine a tarii el se mai poate numi si LICTAR - (din limba maghiara - "lekvár" in Transilvania si Banat), PECMEZ (din limba turca, bulgara, sarba: "petmez" in Moldova si Bucovina)sau POVIDLA, (din limba  ucraineana "povydlo", poloneza "powidla" in Transilvania).


In esenta, MAGIUNUL este mai mult un mod de preparare si conservare a diverselor fructe si, cu toate ca MAGIUNUL DE PRUNE este cea mai cunoscuta varietate, el poate fi preparat din aproape orice fruct - pere, mere, caise, piersici, gutuie, struguri, fructe de padure, dovleac, etc.

_____________________________


PRACTIC - este vorba despre o SEMI-DESHIDRATARE lenta a fructelor fara NICI UN ALT ADAOS!


DATORITA MODULUI SPECIAL DE PREPARARE MAGIUNUL DE FRUCTE ARE NUMEROASE AVANTAJE PENTRU SANATATE:


1. Pentru ca are zahar natural din prune, care nu streseaza pancreasul si, prin urmare, este potrivit si persoanelor cu diabet (are indicele glicemic 39);

2. Pentru ca este foarte bogat in antioxidanti;

3. Pentru ca este bogat in fibre care stimuleaza digestia si te ajuta daca suferi de constipatie;

4. Pentru ca aduce un aport insemnat de minerale esentiale - potasiu, magneziu, fier, calciu, bor si seleniu, protejand sistemul nervos si muscular;

5. Pentru ca faciliteaza absorbtia calciului, a magneziului si a vitaminei D, mentinandu-ne oasele sanatoase;

6. Pentru ca intareste sistemului imunitar;

7. Pentru ca ne energizeaza si ajuta la detoxifierea organismului.


NU CONTINE GLUTEN, LACTOZA SI ESTE UN PRODUS VEGAN.


IMPORTANT! - deoarece este vorba despre o PASTA DE FRUCT 100% deshidratata lent - MAGIUNUL poate fi folosit cu succes si la prepararea oricaror dulciuri de casa, fie ca este vorba despre Clatite, Cornulete sau Prajituri. Practic, utilizarea lui este limitata doar de imaginatie :)

_____________________________


MODUL DE PREPARARE este in esenta, este f simplu - INSA NU USOR... 


Practic se spala fructele, se maruntesc (dupa caz si tip fruct), se scot samburii (dupa caz si tip fruct) si apoi se pun la fiert.


Pasta de fruct se fierbe pana scade in cantitate cca 50%-60% sau mai mult - in functie de umiditatea fructului, la foc MIC si amestecand incontinuu sa nu se lipeasca/arda.


Asta poate dura intre 8 si 10 ore. 


Practic se obtine o pasta groasa de fruct - fara ZAHAR adaugat NICI UN ALT ADAOS (conservanti, coloranti, pectine, etc).


Apoi urmeaza ambalarea: se sterilizeaza borcanele si capacele la bain-marie (90 de grade) timp de minim 20 de minute. Apoi se umplu borcanele si se inchid capacele. 


Urmeaza sterilizarea finala a produsului finit la bain-marie (90 de grade) timp de minim 30 de minute iar apoi borcanele se aseaza cu capoacul in jos si se lasa la racit lent.


Dupa cateva ore - se verifica toate borcanele daca au format vid. Cele care nu au format vid se separa, se inlocuiesc capacele si se reia procedura de sterilizare.


Rezultatul este un produs care poate fi stocat la racoare timp de 2 ani sau mai mult.

_____________________________


Foarte multa lume ne intreaba (mai mult sau mai putin politicos) de ce MAGIUNUL este mai scump decat DULCEATA sau GEMUL. 


Raspunsul este unul simplu - chiar daca toate se vand la borcan - MAGIUNUL ESTE CU TOLUL ALT PRODUS FATA DE GEM, DULCEATA SAU MARMELADA:


- metoda de preparare este laborioasa si de durata - un magiun de calitate se fierbe la foc mic intre 8 si 10 ore si nu are voie sa se prinda de vasul in care se prepara. Este mult de munca la el pentru ca prepararea sa dureaza ore întregi si pentru ca trebuie amestecat mai mereu.

- pierderea cantitativa - cantitate de fruct vs produs finit - este enorma comparativ cu celelalte metode de preparare, iar prin adaosul de zahar cantitatea de dulceata sau gem rezultata in preparare este practic mai mare decat cea de fruct initiala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 Sfasietoarea poveste a Iuliei Hasdeu, nascuta pe 14 noiembrie 1869 “Je suis heureuse; je t’aime; nous nous reverrons; cela doit te suffire”...