joi, 18 ianuarie 2024

***

 Dobos C. Jozsef 


Dobos C. Jozsef(Pesta 18 ianuarie 1847 -Budapesta 10 octombrie 1924) cofetarul care ne-a dat tortul Doboș. S-a născut într-o familie de bucătari cu origine romano-catolică din Pesta. Tatăl său a fost András Dobos, bucătar, mama sa a fost Roșália Gogola. A studiat alături de tatăl său și apoi la familia Andrássy. Și-a deschis cofetăria la Budapesta în 1878. „Jozsef C. Dobos deţinea, la Budapesta, un magazin gourmet de renume la acea vreme, cu produse de import într-o perioadă în care transportul mâncării pe distanţe lungi nu era la îndemâna oricui. Acolo puteau fi găsite felurite brânzeturi, diferite soiuri de vin, pâine şi chiar prăjituri. Renumele european şi l-a căpătat, însă, cu Tortul Doboş, rămas în istorie şi degustat cu plăcere în continuare.”  Rețeta originală a fost   inventată în anul 1884. Din 2019  a devenit un „Hungaricum”, produs tradiţional unguresc, marcă înregistrată. Cel mai prestigios titlu în clasificarea produselor de apartenenţă ungară. Oficial sunt doar 70 de itemuri în această listă. Cofetarul a dorit să facă un tort care să fie cât mai puţin perisabil, să reziste cât mai mult, și a reușit. Acum la 139 de ani distanță de când această delicatesă a fost  inventată, creată, este la fel de căutată ca-n zilele ei de început. 

Tortul a fost prezentat în anul 1885, la prima Expoziţie Generală din Budapesta.  

 „Era o curiozitate. Acest tort era prima prăjitură din epocă ce avea crema din unt și ciocolată. În acea perioadă toate torturile erau excesiv decorate, cu mai multe etaje şi cu cremă de frişcă. Mai mult, atunci nimeni nu concepea că untul poate fi îndulcit. Regula era că untul se servea doar sărat. 

Împăratul Franz Josef și soția sa, Împărăteasa Sissi, au fost printre primii invitați să guste neobișnuita prăjitură. Tortul a primit numele autorului, Doboș, și a cucerit imediat pe toată lumea prin simplitate, eleganţă și gust deosebit de rafinat.” 


Legenda din bucătărie


„Se spune că celebra cremă cu unt a apărut din greșeală. ”Vinovatul” a fost un ucenic al celebrului Jozsef Dobos, care a pus zahăr în unt, crezând că e sare. Dar rezultatul era gustos și interesant. Pentru că nu au vrut să arunce untul, s-au gândit ce să facă cu el. Cum am spus, untul dulce era ceva de neconceput în epocă. Maestrul însă nu a aruncat ”crema compromisă”, ci s-a gândit cum să o ”salveze”, și a adăugat ciocolată. Plus un praf de sare. Puțină sare are rolul de a accentua gustul ciocolatei.


Rețeta originală a Tortului Doboș numără 12 straturi. Sunt șase blaturi, intercalate, de jos în sus, cu cremă de unt cu ciocolată. Peste ultimul strat se pune un strat de caramel. Acesta se prepară cu o picătură de oțet. Rolul oțetului este să îl facă să strălucească. 

Abia în 1906, când Dobos Jozsef s-a retras din activitate, a dezvăluit reţeta. O ținuse secret, sub cheie, timp de 21 de ani.  La pensionare le-a dat-o membrilor Asociaţiei Cofetarilor din Budapesta, care au jurat să o păstreze doar pentru ei.” 


PS. De peste o sută de ani, la Timișoara și în Banat se păstrează reţeta originală a celebrului tort. Tortul  Doboş, este regele torturilor în Banat și Ardeal, dup ă părerea mea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 Sfasietoarea poveste a Iuliei Hasdeu, nascuta pe 14 noiembrie 1869 “Je suis heureuse; je t’aime; nous nous reverrons; cela doit te suffire”...