De la anonima Maria Amarghioalei la celebra Naarghita
Maria Amarghioalei, care a devenit cunoscută ca Naarghita, s-a născut pe 14 ianuarie 1939, la Pufești, în județul Vrancea. Când avea trei ani, părinții ei s-au despărțit, iar mama s-a stabilit la București, Maria fiind crescută de bunicii materni până la vârsta de nouă ani, când a venit în capitală.
Timp de patru ani, tânăra a făcut cursuri de coregrafie la Palatul Pionierilor din București, iar în 1956 a intrat în corpul de balet al teatrului de revistă „Constantin Tănase”, ca figurantă și în paralel a luat lecții de canto clasic. La numai o lună de la angajarea în teatrul „Constantin Tănase”, a văzut întâmplător filmul indian “Vagabondul”, în regia lui Raj Kapoor și a fost foarte impresionată de pelicula produsă în studiourile Bollywood, care a avut, la vremea respectivă, un succes de public uluitor ]n România.
De altfel, filmul a participat la Festivalul de la Cannes din 1953, unde a fost nominalizat pentru Marele Premiu, iar în 2003, revista Time l-a inclus pe lista „10 Indian Films to Treasure”.
Maria Amarghioalei era atât de obsedată de noua ei pasiune, muzica indiană, încât a hotărât să învețe cântecele de pe coloana sonoră a filmului pe care l-a urmărit, după propriile declarații, de cincizeci de ori, apoi a înregistrat muzica filmului cu un magnetofon adus în sala de proiecție, a studiat piesele muzicale în detaliu și a învățat pronunția cuvintelor indiene după ureche.
Apoi tânăra a început să caute informații despre cultura indiană și a învățat timp de patru ani limba hindi prin corespondență cu Centrul Hindi, cu sprijinul unui profesor de la Universitatea din București. Tot acesta i-a procurat un sari, înregistrări și partituri cu muzică de film din India.
Maria Amarghioalei, anonima fată din Vrancea, a înregistrat în 1959 primul ei disc la Electrecord și cam în aceeași perioadă și-a ales numele de scenă Naarghita. A primit apoi un atestat al Oficiului de Spectacole și Turnee Artistice, ceea ce îi dădea posibilitatea de a susține recitaluri și spectacole pe scenele din țară. În toamna lui 1967 Indira Gandhi, premierul Indiei, a vizitat România și a avut ocazia să o vadă pe Naarghita într-un spectacol.
Foarte plăcut impresionată, ea a cerut să o cunoască pe tânăra cântăreață și dansatoare, la întâlnire a participat și prim-ministrul român Ion Gheorghe Maurer, iar Indira Gandhi a invitat-o pe Naarghita să viziteze India. Nouă luni mai târziu, artista a ajuns la New Delhi și a rămas acolo timp de șase luni, deplasarea fiind sponsorizată de guvernul indian. În acest context Naarghita a făcut cunoștință cu Raj Kapoor, idolul ei, actor principal și regizor al filmului “Vagabondul”, iar cei doi au devenit pentru o vreme prieteni apropiați.
Devenită o celebritate a anilor ’60 – ’70, artista a început să înregistreze disc după disc, avea apariții la radio și televiziune, concerte și turnee în țară și străinătate. În anii ’80 situația s-a schimbat, nu a mai avut permisiunea de a pleca în turnee externe și treptat a ieșit din atenția publicului larg. Maria Amarghioalei a murit în anonimat și sărăcie la București, pe 26 februarie 2013.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu