PASIUNILE LUI LEWIS CARROLL
În ziua de azi, Lewis Carroll ar fi probabil evitat sau urmărit penal sub acuzația de pedofilie. Totuși, în urmă cu un secol, diaconul anglican și profesorul de matematică și logică al Colegiului Biserica Domnului din cadrul Universității Oxford reușea să-și satisfacă pasiunea sexuală pentru fetițe fără repercursiuni prea neplăcute.
Bărbat timid, plăcut, cu aspect tineresc, ce își pierdea bâlbâiala obișnuită doar în prezența copiilor, Carroll adora compania fetițelor. Carroll le invita să-l însoțească în excursii la plajă, la casa lui de vacanță, la cină. Însă el avea preferințe bine definite în privința invitatelor sale. Trebuiau să fie de familie bună, drăguțe și suple, inteligente și dinamice. Acordul mamelor lor pentru aceste vizite era esențial, însă fetele trebuiau să vină singure, fără a fi însoțite nici măcar de un alt copil. După cum îi scria unei mame, cunoștință de-a sa: Ați fi atât de bună încât să-mi spuneți dacă le-aș putea invita pe fetele dumneavoastră… la ceai sau la cină singure. Cunosc cazuri în care ele sunt invitate doar în grupuri… , iar aceste prietenii nu mi se par potrivite. Nu cred că cineva poate cunoaște natura unei fete văzând-o numai în prezența mamei sau surorilor sale.
De asemenea, Carroll considera potrivit să le sărute pe cele mai mici de paisprezece ani fără a le cere mai întâi permisiunea mamelor lor, însă în rarele ocazii în care găzduia fete mai mari, cerea conștiincios înainte consimțământul părinților.
Una dintre activitățile preferate ale lui Carroll era desfătarea micilor sale invitate cu povești fantastice. În anul 1862, pe când discuta cu Alice Liddell, o fetiță în vârstă de zece ani, lui Carroll i-a venit ideea aflată la baza Aventurilor lui Alice în țara minunilor. Trei ani mai târziu povestea a fost publicată, iar Carroll a devenit celebru.
În ciuda acestei creații încântătoare, între Carroll și adevărata Alice s-a petrecut ceva foarte neplăcut, deoarece mama fetiței a distrus, într-o criză de furie, toate scrisorile pe care aceasta le primise de la profesorul său. Totuși, în mare parte datorită noii sale glorii în calitate de autor al Aventurilor lui Alice în țara minunilor, Carroll nu a avut nicio dificultate în a găsi alte mame încântate să-i prezinte fiicele.
În afara desfătării pe care i-o producea compania lor, Carroll avea plăcerea fotografierii acestor fetițe. Uneori le costume în diverse feluri, însă preferatele sale erau pozele nud. Chiar și în acest caz, el obținea întotdeauna acceptul mamei înaintea dezbrăcării și fotografierii fetiței. În mod incredibil, mamele consimțeau. Totuși, hobby-ul său neobișnuit a provocat destul de multe comentarii și bârfe, cele mai multe scandalizate. În anul 1880 Carroll a abandonat, brusc și înțelept, fotografierea fetițelor.
Biografii scriitorului se pun de acord în două privințe: Carroll a murit virgin, iar pe durata vieții sale caste a avut peste o sută de prietene. Unul dintre motivele acestui celibat este evident. De vreme ce pasiunea sa se manifesta exclusiv pentru fetele foarte mici, simpla sugestie a unei apropieri sexuale l-ar fi distrus. “Prietenele” sale făceau parte din lumea bună, îi erau “împrumutate”de părinți, iar dacă cel puțin unul dintre aceștia ar fi raportat o ilegalitate sau o suspiciune în acest sens, Carroll ar fi fost ruinat. Însă el a anihilat prudent zvonurile răutăcioase la adresa lui atunci când a devenit evident faptul că pasiunea lui pentru fotografiile nud nu va rămâne necercetată.
De-a lungul vieții sale, Carroll s-a balansat cu atenție pe granița ce despărțea credința sa că “dacă-ți limitezi acțiunile la lucruri pe care nimeni să nu le considere greșite, nu vei face prea multe”, și realitățile societății al cărui membru respectat era.
sursa:
Elizabeth Abbott, Istoria celibatului,
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu