CĂSĂTORIA MORGANATICĂ A PRINȚULUI NICOLAE
Căsătoria morganatică dintre printul Nicolae, fratele mai mic al regelui Carol ll, și Ioana Dumitrescu-Doletti, a furnizat multe titluri de prima pagină în Europa. Carol nu vrut să accepte situația, deși și el se pusese într-o situatie asemănătoare cînd e insurase cu Zizi Lambrino la Odesa în septembrie 1918 fără a permisiunea regelui Ferdinand. Era război, căsătoria s-a consumat pe teritoriul ocupat de inamic, după ce printul mostenitor dezertase. În 1931 cînd se produce căsătoria dintre prințul Nicolae și aleasa lui, era pace. Nicolae nu era incorporat, deci circumstanțele erau mult mai lejere. Totuși Carol i-a cerut ferm sa renunțe. Uita prea usor că avea de mai multi ani o legătura nelegitima cu Elena Lupescu și că divortase de principesa Elena mama fiului lui Mihai, mostenitor al tronului. În prealabil abdicase de la tron si fugise la Paris cu Elena Lupescu. o femeie divorțata. Nicolae i-a amintit toate astea. Regele Carol ll era departe de a-i putea da lecții de morală.
Nicolae nu a renunțat la căsătorie. Au urmat discutii aprinse, scandaluri de zăngăneau ferestrele palatului. Numai interventiile reginei Maria a pacificat citeodată lucrurile. Dar certurile intre frati pe acest subiect izbucneau mereu. Regele Carol ll nu a recunoscut căsătoria. Printul Nicolae trebuia să ceara acordul regelui in prealabil, pentru a se căsători. Pentru că aleasa sa era româncă, nu o straină din neam regal, cum prevedeau Constitutia si statutul Casei regale, acordul nu ar fi fost obținut niciodată. În lipsa acestuia Tribunal Ilfov a anulat căsătoria incheiată la Tohani, județul Buzău, de unde se trăgea mireasa. Tertipul folosit de rege împreună cu ministrul de interne, Constantin Argetoianu, a fost să facă dispărut registrul Stării civile. A fost substituit, iar căsătoria celor doi nu apărea în registrul nou. Asadar, nu s-au casatorit! Procedeu de găinari, am zice azi zîmbind, dar rațiunea de stat o cerea. Sau, mai bine zis, capriciul regelui Carol ll.
Nicolae (Nicky) era al patrulea copil – al doilea pe linie bărbăteasca – al reginei Maria si al regelui Ferdinand. Gurile rele birfeau la Curte că Nicolae nu era fiul lui Ferdinand. S-a nascut la 18 august 1903 la Sinaia. A făcut studii in Anglia, la Eton si Oxford. A fost pasionat de automobile si sport – cele de iarnă mai ales. Dupa moartea regelui Ferdinand, printul Nicolae a fost membru al Regenței. A facut parte din micul grup de conspiratori care carol nicolaea pregătit intoarcerea lui Carol pe tron, produsă la 8 iunie 1930. Relatiile dintre cei doi frati au mers bine pina cind a survenit – un an mai tirziu- casatoria printului Nicolae, o casatorie despre care regele Carol ll nu a stiut nimic. Reconcilierea dintre ei n-a mai fost posibilă. Pus să aleagă între exil si desfacerea căsătoriei, a preferat să rămină alături de femeia iubită. Ca efect, a trebuit să părăseasca tara.
Despre Ioana Doletti, știm comparativ, puține lucruri. A trăit în umbra printului Nicolae. Cind cei doi s-au cunoscut – in 1928 la Automobil Club Regal Roman- era foarte măritată cu Radu Saveanu, fiul fostului președinte al Camerei Deputatilor Nicolae Săveanu. Iata ce scrie Constantin Argetoianu în Însemnarile sale. „Prinţul Nicolae, fratele lui Carol al II-lea, a cunoscut-o la Automobil Club, unde doamna venea să dejuneze cu soţul. Scandalul a izbucnit într-o zi, la poarta Automobil Clubului. Prinţul dejunase cu iubita şi cu soţul ei, coborâseră toţi trei scara şi, când să se despartă, doamna Săveanu, în loc să se urce în maşina conjugală, s-a urcat în cea a Prinţului şi a şters-o fără nicio explicaţie. Săveanu a sărit în a lui şi a pornit după ei. În dreptul palatului Prinţesei Elena, Prinţul a oprit maşina, a scos garda şi… a ordonat arestarea soţului“. Săvenii au divortat și amanții s-au putut căsători la 28 octombrie 1932. Ca recompensă fostul soț a fost trimis ca vice-consul al României la Bruxelles. Cearta cu Carol s-a soldat și cu trimiterea printului Nicolae în Occident.
Nicolae nu a reusit să stea prea mult de departe de casă. Din lipsa de fonduri – pe care le considera neindestulătoare pentru modul lui de trai, sau din alte motive – încălca acordul incheiat- si revenea la Bucuresti unde era semnalat de presă, spre enervarea fratelui său. Scandalurile in familie au continuat. Degeaba intervenea regina Maria. În 1935 apare o ințelegere între rege si printul Nicolae. Nu stim cine a cedat si cit, secretul a rămas in culise. Prințul Nicolae primește diverse functii oficiale, dar onorifice, legate de aviație. Pacea între ei nu dureaza. Doua sunt temele care ii despart 1/ Nicolae nu renunță la soția lui Ioana Doletti si 2/ apropierea printului de Garda de fier, intr-un moment cind Carol ll voia să o elimine de pa scena politcă. Doi ani mai tirziu in 1937, an de recrudescenta a miscarii extrremei drepte(declarată pe față adversară a regelui ) Carol reunește Consiliul de coroană și își exclude fratele mezin din familia regală. Ii retrage si toate titlurile. De vremea ce nu renunță la căsătorie trebuie să părăsească Bucurestiul ca persoană privată, sub numele Nicolae Brana.
Revine in țară o singura dată in 1938 la funeraliile reginei Maria. Impreună cu Ioana Doletti trăieste în Elveția, avind o pensie consistenta asigurată de guvern. In septembrie 1940 Carol este silit să renunțe la tron. Cei doi frați își scriu, își telefonează uneori, dar nu se întilnesc. Carol moare in aprilie 1953 la Estoril in Portugalia. In 1947 se căsătorise (morganatic) cu Elena Lupescu. Nicolae nu a participat la eveniment. La funeraliile Lui Carol s-a dus chiar dacă recunoștea in anturajul său adesea cît de mult îl urîse pentru că s-a opus căsătoriei cu Ioana Doletti, femeia vieții lui. Si în familiile regale există iubire, oricît de puțin am crede.
Ioana Doletti a murit în anul 1963. Printul Nicolae a murit la Madrid, la 9 iulie 1978, în vârstă de 75 de ani, şi a fost înmormântat la Lausanne, alături de Ioana Doletti. Radu Săveanu – dintr-o veche familie de liberali – a fost arestat după ce comuniştii au preluat puterea. A fost inchis la Canal. Arestat din nou in 1960 a fost eliberat în 1963, cind a și murit.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu