joi, 9 ianuarie 2025

*""

 DREPTUL LA NEUITARE… 

Episcopia Romanului, ianuarie 1707.

Un ierarh cu viață sfântă în scaunul vlădicesc al Romanului. 318 ani de la înscăunarea episcopului PAHOMIE.


La sfârșitul anului 1706 scaunul episcopal de la Roman a rămas vacant, după retragerea episcopului Lavrentie, context în care a fost ales un nou episcop (trecând peste vechea tradiție ca episcopul de Rădăuți să treacă în scaunul Romanului). Noul ales era un călugăr cu viață duhovnicească îmbunătățită, originar dintr-un sat transilvan, Gledin, din ținutul Năsăudului, fiu de preot, adept al orientărilor mistice-contemplative, bun predicator, fost stareț al Mănăstirii Neamț, retras în munții Neamțului, unde a pus bazele unei așezări călugărești la Pocrov, unde viețuia retras în pustnicie, împreună cu câțiva ucenici, sub muntele Chiriac. 

Remarcându-se prin calitățile sale, prin pietatea și aptitudinile gospodărești, în decembrie 1706, ieromonahul Pahomie de la Neamț a fost ales episcop al Romanului, fiind hirotonit la 18 ianuarie 1707. 

Câteva zile mai tarziu, la 21 ianuarie, numele său este consemnat, imediat după înscăunare, în catastiful breslei mișeilor din târgul Romanului.

 Acesta a purtat cârja arhierească la Roman timp de 7 ani și trei luni, cum însuși mărturisește, apoi s-a retras de bună voie în liniștea munților la schitul Pocrov „socotind că trece lumea și toate ale lumii ca umbra”, căutând liniștea în pustnicie, având conștiința mistică influiențată de Sf. Dimitrie al Rostovului, pe care l-a cunoscut în călătoria sa la Lavra Pecerska din Kiev, acolo unde își va da obștescul sfârșit, în anul 1724, la vârsta de 50 de ani. 

Pentru sfințenia vieții sale, în anul 2006 Sf. Sinod al BOR l-a canonizat, fiind trecut în calendar în ziua de 14 aprilie – Sf. Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin, episcop al Romanului.

 În fiecare an, de ziua pomenirii sfântului, în localitatea sa natală, la Gledin, jud. Bistrița Năsăud, au loc ample manifestări cultural religioase la care am avut bucuria să particip trei ani consecutiv. Cu acest prilej icoana Sf. Pahomie este îmbrăcată cu flori de primăvară și așezată la loc de cinste spre închinare. Pentru rugăciunile Sf. Ierarh Pahomie, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluiește-ne și ne mântuiește pe noi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 DREPTUL LA NEUITARE... 10 ianuarie 1913. "Vocea Eparhiei Romanului" - prima publicație eparhială. Începuturile presei bisericeșt...