marți, 7 ianuarie 2025

***

 Acum 166 de ani era ales domn al Moldovei colonelul Alexandru Ioan Cuza, născut in Bârlad și căsătorit cu Elena Rosetti-Solescu din Solești, nu departe de Vaslui. În imagine îl aveți însă pe Moș Ion Roată, țăranul vrâncean care s-a implicat cu toată ființa lui în pregătirea Unirii Principatelor dar și mai târziu în implementarea reformei agrare. El a fost decorat în anul 1878, de către Mihail Kogălniceanu, atunci ministru de externe, cu Ordinul Național „Steaua României”, în grad de cavaler, pentru... "contribuția pe care înțeleptul țăran din Câmpurile a avut-o la Înfăptuirea Principatelor Unite".


Puțină lume mai știe azi că în Moldova, unioniștii oscilau între alegerea lui Cuza ca domnitor sau cea a lui Grigorie Sturdza, fiul domnitorului Mihail Sturdza care a construit Grădina Publică de la Bârlad și Podul Doamnei peste râul Bârlad de la Chițcani, județul Vaslui de azi. Totul s-a lămurit însă după ce s-a dovedit că Grigorie Sturdza, care luptase ca general în armata otomană în Războiul Crimeii, sub numele Muhlis Pașa, era de fapt un rusofil care voia să instaureze un regim marionetă care să facă jocurile Imperiului țarist. S-a pus chiar un premiu pentru uciderea liderilor unioniști Mihail Kogălniceanu și Manolache Epureanu dar complotul a fost dejucat.


Bârlădeanul Manolache Epureanu avea să devină prim-ministru de mai multe ori după Unirea Principatelor. Iar Mihail Kogălniceanu, care a copilărit în satul Râpi, nu departe de Huși, sat care azi îi poartă numele, a devenit cel mai apropiat colaborator al lui Alexandru Ioan Cuza și mai târziu i-a ajutat pe vasluieni în procesul impotriva boieroaicei Elena (Ghica) Șubin care deținea ca parte din moșie și vatra Târgului Vasluiului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 IROD, UCIGĂTORUL DE PRUNCI Pentru a fi sigur de eliminarea potenţialului rival al dinastiei lui, în condiţiile în care soldaţii sãi nu reuş...