vineri, 25 iulie 2025

$$$

 

În provincia Sichuan din China, familii întregi locuiesc în case construite în interiorul bambusilor gigantici care continuă să crească în jurul lor, creând arhitectura vie cea mai bizară din lume.


În munții din Sichuan trăiesc ultimii maeștri ai unei arte arhitecturale imposibile: construirea caselor în interiorul bambusilor vii. Aceste familii nu taie bambusii pentru a-și face case - ei cresc casele în interiorul bambusilor, folosind plantele gigantice ca pereți vii care continuă să se dezvolte și să se înalțe în jurul lor. Rezultatul este o arhitectură organică unde casa și natura sunt o singură entitate care respiră și crește împreună.


Procesul începe cu selectarea unei tufe de bambus Dendrocalamus giganteus - cea mai mare specie de bambus din lume, care poate ajunge la 40 de metri înălțime și 30 de centimetri grosime. Când bambusii sunt încă tineri și flexibili, constructorii îi îndoaie și îi împletesc într-o structură circulară, lăsând spații pentru uși și ferestre. Apoi, în timp ce bambusii cresc, ei formează natural pereții casei, întărindu-se și îngroșându-se anul după anul.


Cel mai fascinant aspect este că aceste case sunt literalmente vii. Pereții respiră, absorb dioxidul de carbon și produc oxigen proaspăt. Iarna, bambusii își încetinesc creșterea și casa se "odihnește", iar primăvara întreaga structură se trezește și începe să crească din nou. Locuitorii trebuie să își ajusteze mobilierul și să își reorganizeze spațiul pe măsură ce casa se modifică organic în jurul lor.


Viața în aceste case bambusilor prezintă provocări unice. Familia trebuie să "negocieze" cu casa să nu crească în direcții nedorite. Ei fac acest lucru prin îndoirea și dirijarea lăstarilor noi, transformând mentenanța casei într-o formă de grădinărit arhitectural. Copiii cresc literalmente odată cu casa lor - în fiecare an, și ei și locuința lor sunt mai mari decât anul precedent.


Avantajele sunt extraordinare: casele din bambus sunt perfect ecologice, se autorepară prin creșterea de noi ramuri, oferă izolație termică excelentă și sunt incredibil de flexibile la cutremure. În plus, bambusul absoarbe de 35 de ori mai mult dioxid de carbon decât copacii obișnuiți, făcând aceste case cele mai ecologice locuințe din lume. Locuitorii spun că aerul din interiorul casei este atât de pur încât nu se îmbolnăvesc niciodată.


Astăzi, doar câteva familii mai cunosc această artă, transmisă din generație în generație de peste 800 de ani. Tinerele generații preferă casele tradiționale din cărămidă, considerând că viața într-o casă vie este prea complicată. Dar bătrânii insistă că nu există nimic mai frumos decât să te trezești în fiecare dimineață într-o casă care a crescut puțin în timpul nopții, care respiră împreună cu tine și care îți oferă umbră din ce în ce mai mare pe măsură ce anii trec. Este cea mai pură formă de simbioza între om și natură.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

$$$

 - Șefule, ori mă învoiești acum, ori îmi dau demisia! Fără să stau pe gânduri, asta i-am spus. Cu vocea tremurândă, dar hotărâtă. Nu mai co...