Cel mai mare creier de pe planetă: Cașalotul, balena care a inspirat romanul „Moby Dick”
Prezent în apele Mediteranei, ale Mării Ohotsk, ale Golfului Mexic și ale Golfului California, cașalotul este unul dintre cele mai mari cetacee de pe planetă. În prezent, datorită versatilității de care dă dovadă, este și una dintre cele mai prospere specii de cetacee din lume.
Mai mult, cașalotul este printre cele mai mobile dintre toate speciile de balene. Masculii se deplasează la latitudini nordice pentru a se hrăni, în timp ce femelele și puii lor sunt oarecum mai „sedentari”.
În afară de faptul că sunt cele mai lungi cetacee din Marea Mediterană, cașaloții (Physeter macrocephalus) se disting de alte balene prin faptul că au un cap cu adevărat imens.
Numai craniul corespunde unei treimi din întregul lor corp, arată fundația CRAM, dedicată proiectelor științifice de conservare în Europa. De asemenea, cașaloții au cel mai mare creier din regnul animal.
Adulții sunt în general gri sau maro, cu maxilarul inferior alb. Dacă au pete pe burtă, acestea sunt cel mai probabil cicatrici din luptele cu alți cașaloți sau cu prada lor.
La vârsta adultă, cașalotul ajunge până la 20 de metri lungime. Specia este dimorfică din punct de vedere sexual. Adică, masculii sunt mult mai mari și mai grei decât femelele.
În ambele cazuri, pot trăi între 60 și 70 de ani. Se împerechează de obicei în apele tropicale de la mijlocul iernii până vara, căutând ape mai calde.
Cașaloții sunt renumiți pentru că se hrănesc cu calamari uriași. În adâncurile apelor, caută animale mari cu care să-și potolească foamea. Cu toate acestea, pot mânca și „caracatițe, pisici de mare și unii pești de mare adâncime”, documentează fundația CRAM.
Cașaloții au servit drept inspirație pentru romanul lui Herman Melville, „Moby Dick” (1851): o balenă care a izbit și a scufundat nava Essex; un mascul adult albinos numit Moby Dick, amintește Oceanwide Expedition.
Aspectul monstruos al balenei din romanul lui Melville nu este întâmplător. În medie, un cașalot adult mănâncă zilnic 900 de kilograme de carne. În general, prada sa se scufundă la 300 – 1.200 de metri adâncime.
Cu toate acestea, specia are capacitatea de a se scufunda până la doi kilometri sub nivelul mării pentru a vâna.
Deși familiile de cașaloți numără până la 20 de indivizi, masculii preferă să trăiască o viață solitară. Femelele trăiesc cu puii lor și cu alți parteneri.
Cu toate acestea, de la vârsta de aproximativ patru ani, masculii se îndepărtează de familiile lor și trăiesc pe cont propriu. Se întorc doar pentru a se înmulți.
Chiar și așa, atunci când percep o amenințare, îi apără pe cei mai vulnerabili membri ai grupului în formație de „margaretă”.
Aceasta înseamnă că exemplarele mai slabe rămân în centru, iar cele mai puternice sunt plasate în jurul lor, sub formă de petale. În rest, specia se caracterizează prin faptul că nu este deosebit de sociabilă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu