DOINA BADEA, VICTIMA UNEI TRAGEDII
Doina Badea a fost o prezență unică în muzica românească. Astăzi, 6 ianuarie 2025, ar fi împlinit 85 de ani. Destinul ei a fost altul. Avea să piară în cutremurul dramatic din 4 martie 1977 din București.
Doina Badea - olteanca remarcată la Deva și la Mamaia
Doina Badea s-a născut la 6 ianuarie 1940, la Craiova. Doina Badea a făcut studiile până la 18 ani, la Craiova. A studiat filologie clasică, iar până în 1958, absolvise și Școala Populară Cornetti din Craiova.
La Deva, în 1960, a fost selectată în rândul artiștilor profesioniști. În numai trei ani, avea să strălucească la Festivalul Mamaia. A luat un premiu important în 1963, iar Marele Premiu a venit în 1964. Era deja o răsfățată a marilor concursuri. Au urmat turnee naționale, externe. Legenda criticii muzicale românești Octavian Ursulescu o numea „regina concursurilor”. Vocea ei impresiona juriile. Compozitorii se întreceau să îi încredințeze piese în primă audiție.
Doina Badea - două melodii de legendă
Doina Badea a rămas în memoria publicului prin melodia „Cânta un matelot la proră”. Versurile au fost scrise de legendarul poet Ion Minulescu.
O altă melodie, „Ploaia și noi” a avut versurile scrise de Flavia Buref. Doina imprimase la Electrecord, avea o carieră impresionantă. La începutul anului 1977, ea soțul ei și cei doi copii primiseră repartiția pentru apartamentul din blocul unde era Barul Continental din Centrul Capitalei. Într-o discuție cu Flavia Buref, Artista spunea că „era pe val” și că „bifase totul ”pe lista aspirațiilor personale, profesionale, sociale. Din păcate, destinul va fi altul.
Cutremurul, mâna cu verigheta, ultima probă a existenței pământești a celebrei artiste
București, 4 martie 1977, ora 21.2o. Doina Badea era acasă cu soțul și copiii. În acea seară, urma să ajungă să se vadă cu Alexandru Bocăneț și Toma Caragiu, Nici nu erau departe locuințele Doinei și a lui Toma. Bocăneț și Toma erau acasă la Toma, ciocnind un pahar de whisky. Dramaticul cutremur a surprins-o pe scări pe Doina Badea. Alte voci susțin că se afla în lift. Cutremurul a pus la pământ Blocul Continental. Fiii și soțul său au murit în casă.
Din marea artistă nu s-a găsit decât o mână. Soția lui Vasile V Vasilache i-ar fi recunoscut verigheta. Orice căutare a trupului a fost imposibilă. O legendă urbană spune că inexplicabil, verigheta ar fi fost furată de la locul unde fusese dusă mâna artistei. Cei patru membri ai familiei Badea-Zmeu au fost înmormâtați la Cimitirul Ungureni din Craiova. Evident, din Doina Badea nu a rămas decât mâna. Corpul, probabil, a ajuns în vreo groapă comună sau a fost sfărâmat în tonele de moloz evacuate cu buldoexcavatoarele.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu