MEMORIE CULTURALĂ - OCTAVIAN PALER
Azi se împlinesc 99 de ani de naşterea lui Octavian Paler - n. 2 iul. 1926, com. Lisa, jud. Brasov - m 7 mai 2007, Bucuresti,
fiul lui Alexandru Paler si al Anei (n. Serban). Poet, prozator, eseist si memorialist.
Venit in Bucuresti de la 11 ani, ca bursier al Liceului „Spini Haret" (1937-1944). Datorita unor imprejurari de familie, urmeaza ultima clasa la Liceul „Radu Negru" din Fagaras, sustinand bacalaureatul la Sibiu in 1945. Student, simultan, la Facultatea de Litere si Filosofie si Facultatea de Drept (1945-1949). Declina propunerea de a ramane asistent la Catedra de estetica, recomandat de T. Vianu. Din 1949, angajat la Radiodifuziune, unde ajunge corespondent special si apoi redactor-sef adjunct (1958) la redactia culturala. Corespondent Agerpres la Roma timp de 3 luni, in 1964. Director general al Televiziunii Romane (1965-1968), primul organizator al festivalului „Cerbul de aur". Mutat pe postul de director general adjunct la Radio, raspunzand de emisiunile muzical-cul-turale (1968-1970). Redactor-sef la Romania libera din 1970; demis in aug. 1983, din motive politice. Pensionat medical din acelasi an. A debutat in 1958 in rev. Luceafarul cu poemul Ulciorul, urmat de o schita si un reportaj literar. Editorial, debuteaza tarziu, in 1970, cu un voi. de poezii, Umbra cuvintelor, urmat de Drumuri prin memorie, memorialul unor calatorii in Egipt, Grecia (1972) si Italia (1974), editie revazuta in 1999. Tot un jurnal de calatorie este Caminante (1980), urmarea unui itinerar mexican. Rodul fascinatiei miturilor antice este Mitologii subiective (1975), PALER se vadeste adeptul unei literaturi confesive sau parabolice, in care dezbaterea etica devine esentiala. In ipostaza de prozator, publica romanele Viata pe un peron (1981) si Un om norocos (1984), ultimul provocand reactii contradictorii in presa vremii. Premiile Uniunii Scriitorilor (1972, 1980); Premiul Acad. (1978). Din 1990, director onorific al cotidianului Romania libera, la reconstructia caruia contribuie decisiv. Devine un influent analist- lucid si polemic - al fenomenului socio-politic postrevolutionar.
Citate Octavian Paler:
“Oamenii nu obosesc să fie banali. Şi uneori sunt fericiţi tocmai din aceasta cauză.”
“Există întrebări pe care ni le punem nu pentru a da un răspuns, ci pentru a auzi întrebarea.”
“În iubire ești independent de timp ca și-n copilărie.”
“Rămas singur, doream să fiu cu alții. Fiind cu alții și nereușind să mă integrez în atmosferă, preferăm să rămân singur.”
“Omul are iluzia că vorbește cu lumea întreagă la calculator. El e de fapt singur.
Nu disprețui niciodată lucrurile mici. O lumânare poate face oricând ceea ce nu poate face soarele niciodată; să lumineze în întuneric.”
“Când iubirea, acel puf de păpădie, ce vine mereu și pleacă cu primul fir de vaant, va trece și pe la poarta ta, atunci vei ști că m-ai întâlnit.”
“Pentru mine, Lisa nu e o localitate. E un amestec de lume reală şi mitologie, care nu poate fi asemănat cu nimic.”
“În iubire se simte mai mult decât e nevoie, se suferă mai mult decât se cugetă, se visează mai mult decât se trăiește.”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu