miercuri, 2 iulie 2025

$$$

 🇷🇴⭐️ȘTEFANIA MĂRĂCINEANU!!!

     Savanta care a descoperit radioactivitatea şi a provocat prima ploaie artificială....

-Prima ploaie artificiala din lume, provocată de ŞTEFANIA MĂRĂCINEANU, născută pe 17 iunie 1882, la Bucureşti,a avut o copilărie nefericită, despre care nu a vrut să vorbească în public. 

În registrele de naștere este trecută ca fiica naturală a SEVASTIEI, „manageră" și a fost înregistrată la Primăria Sectorului 1 - GALBEN. La vârsta de 10 ani fetița este înscrisă în foaia matricolă a clasei a IV-a primară a Azilului „ELENA DOAMNA", ca orfană. 

A studiat apoi la Liceul „ELENA DOAMNA", Școala Centralã din Bucureşti, şi a urmat cursurile Facultăţii de Ştiinţe Fizico-Chimice, pe care a absolvit-o în 1910. O vreme a fost profesoară la Şcoala Centrală din Bucureşti, iar din 1922, cu ajutorul unei burse, tânăra a urmat cursurile de radioactivitate ţinute de MARIE CURIE la Institutul Radiului din PARIS. În 1924 ȘTEFANIA şi-a susţinut lucrarea de doctorat cu titlul ,,Recherches sur la constante du polonium et sur la pénétration des substances radioactives dans les métaux" la Universitate SORBONNE din PARIS, apoi a rămas în continuare şase ani în FRANȚA pentru a studia efectul radiaţiei solare asupra substanţelor radioactive.

 A descoperit radioactivitatea, înaintea lui FREDERIC și IRENEI JOLIOT-CURIE, care au primit premiul NOBEL pentru aceasta. Pe când studia radioactivitatea poloniului, profesoara a observat că timpul de înjumătăţire al poloniului pare să depindă de materialul pe care este depozitată proba de poloniu. Explicaţia a fost că particulele alfa emise de poloniu ar transforma materialul substratului într-un element radioactiv.


În 1930 ȘTEFANIA MĂRĂCINEANU s-a întors în ROMÂNIA şi a devenit colaboratoarea profesorului DIMITRIE BUNGENŢIANU la Universitatea din BUCUREŞTI, creând, cu mijloace proprii, primul Laborator de Radioactivitate din ROMÂNIA. Cu ajutorul profesorilor BUNGENŢIANU şi NICOLAE VASILESCU-KARPEN, cel care a studiat și realizat pilele cunoscute sub denumirea de pile KARPEN, care funcționeză folosind căldura din mediul ambiant, ȘTEFANIA MĂRĂCINNEANU experimentează o metodă de declanşare a ploilor artificiale prin dispersarea de săruri radioactive în nori și studiază legătura dintre radioactivitate şi ploi, iar apoi relaţia dintre cutremure şi precipitaţii. În 1931 românca a fost primul om care a provocat prima ploaie artificială din lume, în timpul unui experiment realizat în Câmpia BĂRĂGANULUI. A continuat apoi cercetările în ALGERIA, cu sprijinul Guvernului francez, provocând prima ploaie artificialã în SAHARA. 


Când, în 1935, Premiul NOBEL pentru chimie le-a fost atribuit lui FRÉDÉRIC JOLIOT-CURIE şi IRÈNEI JOLIOT-CURIE pentru descoperirea radioactivităţii artificiale, ŞTEFANIA MĂRĂCINEANU a susţinut public că ea este cea care a descoperit radioactivitatea artificială, în timpul anilor de cercetare din PARIS, când a lucrat un an sub contract cu famila Curie. Meritul i-a fost până la urmă recunoscut, post-mortem.

ŞTEFANIA MĂRĂCINEANU s-a îmbolnăvit de cancer, provocat de iradierile la care s-a expus în timpul cercetărilor ei, şi a murit pe 15 august 1944, la vârsta de 62 de ani.. RECUNOȘTINȚĂ, STIMA ȘI RESPECT!

sursa Liliana Maican

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

$$$

 Memorie Culturala Octavian Paler      ◆Octavian Paler Născut: 2 iulie 1926, Lisa, județul Făgăraș – Decedat: 7 mai 2007, București     ◆Oct...