miercuri, 2 iulie 2025

$$$

 GUGLIELMO MARCONI


Prin experimentele sale în telegrafia fără fir, fizicianul și inventatorul Guglielmo Marconi, laureat al Premiului Nobel, a dezvoltat primul sistem eficient de comunicații radio.


Cine a fost Guglielmo Marconi?


Guglielmo Marconi a fost un fizician și inventator laureat al Premiului Nobel, căruia i s-a atribuit munca inovatoare necesară pentru toate tehnologiile radio viitoare. Prin experimentele sale în telegrafia fără fir, Marconi a dezvoltat primul sistem eficient de comunicații radio. În 1899, a fondat Compania de Telegrafie Marconi. În 1901, a trimis cu succes semnale fără fir peste Oceanul Atlantic, infirmând convingerea dominantă conform căreia curbura Pământului afectează transmisia. Marconi a împărțit cu Karl Braun Premiul Nobel pentru Fizică în 1909. A murit la Roma în 1937.


Viața timpurie și educația


Născut pe 25 aprilie 1874, la Bologna, Italia, într-o familie înstărită și educat în mare parte acasă, Guglielmo Marconi a avut un interes puternic pentru știință și electricitate. În 1894, a început să experimenteze cu undele radio ca student la Institutul Tehnic din Livorno. Incorporând lucrările științifice anterioare ale lui Heinrich Hertz și Oliver Lodge în domeniul radiațiilor electromagnetice, a reușit să dezvolte un sistem de bază de telegrafie fără fir. Deși nu era om de știință, Marconi a recunoscut valoarea tehnologiei fără fir și a fost expert în a reuni oamenii potriviți pentru a investi în ea. În 1897 a primit primul său brevet în Anglia.


Mai multe din Biografie


Muncă inovatoare și Premiul Nobel


Marconi a fondat în 1899 Compania de Telegraf Marconi, cu sediul la Londra. Deși transmisia sa inițială a parcurs doar o milă și jumătate, pe 12 decembrie 1901, Marconi a trimis și a primit primul mesaj fără fir peste Oceanul Atlantic, din Cornwall, Anglia, până la o bază militară din Newfoundland. Experimentul său a fost semnificativ, deoarece a infirmat convingerea dominantă conform căreia curbura Pământului afectează transmisia.

Începând cu 1902, Marconi a lucrat la experimente care au extins distanța pe care o putea parcurge comunicarea fără fir, până când a reușit în sfârșit să stabilească un serviciu transatlantic de la Glace Bay din Nova Scotia, Canada, până la Clifden, Irlanda. Pentru munca sa în domeniul comunicațiilor fără fir, Marconi a împărțit Premiul Nobel pentru fizică cu Karl Braun în 1909. Nu după mult timp, sistemul fără fir al lui Marconi a fost folosit de echipajul RMS Titanic pentru a solicita ajutor.

Marconi a deținut mai multe funcții în Armata și Marina Italiene în timpul Primului Război Mondial, începând războiul ca locotenent în 1914 și terminând ca și comandant naval. A fost trimis în misiuni diplomatice în Statele Unite și Franța. După război, Marconi a început să experimenteze cu tehnologia radio de bază pe unde scurte. Pe iahtul său iubit, Elettra , a efectuat experimente în anii 1920, dovedind eficacitatea „sistemului cu fascicul” pentru comunicațiile la distanță lungă. (Următorul pas avea să ducă la transmisia prin microunde.) Până în 1926, „sistemul cu fascicul” al lui Marconi fusese adoptat de guvernul britanic ca model pentru comunicațiile internaționale.

Pe lângă cercetările sale inovatoare în domeniul comunicațiilor fără fir, Marconi a jucat un rol esențial în înființarea British Broadcasting Company, înființată în 1922. De asemenea, a fost implicat în dezvoltarea radarului.


Anii de mai târziu și moartea


Marconi a continuat să experimenteze cu tehnologia radio în Italia sa natală până la moartea sa, pe 20 iulie 1937, la Roma, din cauza insuficienței cardiace.

În 1943, Curtea Supremă a SUA a decis că sursa descoperirilor pentru unele dintre brevetele sale era discutabilă și, prin urmare, a restituit unele brevete anterioare altor oameni de știință, inclusiv lui Oliver Lodge și Nikola Tesla, care erau anterioare unora dintre descoperirile sale. Decizia Curții nu a avut niciun efect asupra afirmației lui Marconi că a fost primul care a produs transmisii radio, pur și simplu nu își putea revendica meritul pentru munca lor.


Viața personală


Marconi s-a căsătorit pentru prima dată în 1905 cu Beatrice O'Brien, fiica lui Edward Donough O'Brien, al 14-lea baron Inchiquin. El și Beatrice au avut trei copii - un fiu, Giulio, și două fiice, Degna și Gioia - înainte ca uniunea lor să fie anulată în 1927. În același an, Marconi s-a căsătorit cu contesa Bezzi-Scali de Roma, cu care a avut o fiică, Elettra, numită după iahtul său.


Se pare că în timpul liber, Marconi se bucura de ciclism, mașini și vânătoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

$$$

 Memorie Culturala Octavian Paler      ◆Octavian Paler Născut: 2 iulie 1926, Lisa, județul Făgăraș – Decedat: 7 mai 2007, București     ◆Oct...