luni, 6 mai 2024

***

 

21 de lucruri despre Spania pe care nu le știai:


1. Spania este o monarhie constituțională, cu un rege în fruntea statului și un prim-ministru în fruntea guvernului.


2. Spaniola este a doua cea mai vorbită limbă din lume după numărul de vorbitori nativi. Cu toate acestea, Spania are și alte limbi cooficiale în diferite regiuni, inclusiv catalană, galiciană și bască, una dintre puținele limbi non-indo-europene din Europa.


3. Spania este cunoscută pentru festivalurile sale istorice, inclusiv La Tomatina, unde participanții aruncă cu roșii unii în alții, și Alergarea Taurilor în Pamplona.


4. Flamenco, o formă de muzică și dans popular spaniol din Andaluzia în sudul Spaniei, este recunoscut de UNESCO ca patrimoniu cultural imaterial al umanității.


5. Spania are al treilea cel mai mare număr de Patrimoniu Mondial UNESCO din lume, după Italia și China.


6. Printre peisajele diverse ale ţării se numără plajele din Mediterana şi Atlantic, lanţurile muntoase Pirinei şi Sierra Nevada şi câmpiile aride ale interiorului.


7. Spania a fost a treia cea mai vizitată țară din lume în 2019, în spatele Franței și Statelor Unite, atrăgând milioane de turiști în fiecare an în orașele, coastele și insulele sale.


Opt. Imperiul Spaniol a fost unul dintre primele imperii globale, începând de la sfârșitul secolului al XV-lea cu călătoriile lui Columb spre Lumea Nouă și care au durat până în secolul al XIX-lea.


Nouă. Bucătăria spaniolă este cunoscută pentru varietatea și specialitățile regionale, cum ar fi paella din Valencia, gazpacho din Andaluzia și tapas, care pot fi găsite în întreaga țară.


Zece. Spania este un principal producător de ulei de măsline, reprezentând aproximativ jumătate din producția totală a lumii.


11 ani. La Sagrada Familia din Barcelona, proiectată de arhitectul Antoni Gaudí, este în construcție din 1882 și nu este încă finalizată.


12 ani. Spania a introdus ciocolata, roșii și cartofi în Europa după cucerirea Americilor.


13 ani. Metroul Madrid este al treilea cel mai mare sistem de metrou din Europa, după Londra și Moscova.


14 ani. Camino de Santiago, cunoscută și sub numele de Calea Sfântului Iacob, este o rețea de căi ale pelerinilor care duc la altarul apostolului Sfântul Iacob cel Mare din Catedrala Santiago de Compostela din Galicia. A fost un traseu de pelerinaj încă din Evul Mediu.


15 ani. Ibexul, un tip de capră sălbatică de munte, este originar din Spania și a devenit un simbol al faunei din țară.


16 ani. Spania găzduiește unele dintre cele mai vechi artă rock din Europa, situată în Peștera Altamira din Cantabria, datând de aproximativ 35.600 de ani în urmă.


17 ani. Legea spaniolă permite siestas; însă această tradiţie se estompează în marile oraşe din cauza programelor moderne de lucru.


18 ani. Spania are un sector semnificativ al energiei regenerabile, în special în ceea ce privește energia solară și eoliană, reflectând angajamentul său de a reduce emisiile de carbon


19 ani. Real Madrid și FC Barcelona sunt două dintre cele mai cunoscute și de succes cluburi de fotbal din lume, evidențiind pasiunea Spaniei pentru fotbal.


20 de ani Ziua națională a Spaniei, Fiesta Nacional de Espa ña, este sărbătorită pe 12 octombrie, comemorând sosirea lui Cristofor Columb în America în 1492.


21. El Cid este un erou național al Spaniei, un nobil castilian, lider militar și diplomat care a trăit în timpul Reconquistei, perioada în care regatele creștine revendicau Peninsula Iberică de la stăpânirea musulmană. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

  WILLIAM SHAKESPEARE  William Shakespeare is arguably the most famous writer of the English language, known for both his plays and sonnets....