marți, 7 mai 2024

***

 

21 de lucruri pe care nu le știai despre România:


1. Aproximativ o treime din Munții Carpați se află în România, oferind peisaje uimitoare și servind drept habitat pentru cea mai mare populație de urși bruni din Europa.


2. Celebrul vampir al lui Bram Stoker, Dracula, s-a inspirat de figura istorică Vlad Țepeșul, care a fost un prinț al Valahiei, o regiune din România. Castelul Bran este cunoscut popular sub numele de „Castelul lui Dracula” și este o atracție turistică majoră.


3. România este a 12-a țară ca mărime din Europa și al 7-lea cel mai populat stat membru al Uniunii Europene.


4. Romana este o limbă romantică, împart rădăcini cu italiana, spaniola, franceza și portugheza, reflectând patrimoniul roman al regiunii.


5. Capitala, București, este cunoscută pentru clădirea sa administrativă mare, Palatul Parlamentului, care este a doua clădire administrativă ca mărime din lume după Pentagon.


6. Delta Dunării, a doua deltă ca mărime și bine conservată din Europa, este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO și o rezervație de biosferă, cunoscută pentru biodiversitatea sa bogată, inclusiv peste 300 de specii de păsări.


7. Mănăstirile pictate din Bucovina, din nord-estul României, sunt renumite pentru frescele exterioare. Aceste situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO înfățișează scene biblice și sunt o dovadă a artei bizantine.


Opt. Cunoscută drept unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din lume, autostrada Transfăgărășan a fost construită ca traseu militar strategic și oferă priveliști uimitoare și o experiență de condus palpitantă.


Nouă. România a fost prima țară din lume care și-a înregistrat oficial producția de petrol în statisticile internaționale în 1857. De asemenea, a deschis prima rafinărie de petrol în 1856.


Zece. Pe malul Mării Negre, Constanța se află unul dintre cele mai vechi orașe locuite continuu din România și prezintă ruine antice și stațiuni moderne.


11 ani. Inventatorul motorului modern cu reacție, Henri Coandă, a fost român. El a construit și pilotat primul avion cu reacție în 1910.


12 ani. România găzduiește o treime din izvoarele minerale și termale ale Europei, iar localitățile sale balneare sunt cunoscute pentru tratamentele terapeutice încă din vremea romanilor.


13 ani. Tradiții folclorice unice, precum „Dansul ursului” și „Capra (capra)”, sunt interpretate în cadrul sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou, care au menirea de a purifica și fertiliza pământul pentru anul viitor.


14 ani. Fost centru al sașilor transilvăneni, Sibiul a fost numit Capitală Europeană a Culturii în 2007 și este renumit pentru arhitectura germanică.


15 ani. România are o moștenire religioasă bogată inclusiv biserici ortodoxe, romano-catolice și greco-catolice, reflectând diverse culturi care au influențat țara.


16 ani. Situat in Sinaia, Castelul Peles este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din Europa si a fost resedinta de vara a regilor romani.


17 ani. Numele „România” provine din latinul „Romanus” care înseamnă „cetățean al Imperiului Roman. Regiunea a fost cucerită de romani în 106 d.Hr.


18 ani. Cimitirul Vesel din Săpânța este renumit pentru pietrele funerare colorate cu picturi naive care descriu oamenii îngropați acolo precum și scene din viața lor.


19 ani. Bluza tradițională românească, sau „ie”, a inspirat mulți creatori de modă și este sărbătorită anual de „Ziua universală a bluzei românești. "


20 de ani România are 13 parcuri naționale și trei rezervații de biosferă, arătând angajamentul țării față de conservare.


21. Industria cinematografică românească a câștigat aprecieri internaționale de-a lungul anilor, filme precum „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” câștigând Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

  WILLIAM SHAKESPEARE  William Shakespeare is arguably the most famous writer of the English language, known for both his plays and sonnets....