luni, 6 mai 2024

***

 

21 de lucruri pe care nu le știai despre Belarus:


1. Belarus, denumit adesea „Ultima dictatură a Europei”, a fost condus de preşedintele Alexander Lukaşenko din 1994, devenind unul dintre cei mai longevivi lideri din Europa.

2. Capitala și cel mai mare oraș din Belarus este Minsk.

3. Belarus este una dintre cele mai împădurite țări din Europa, cu aproximativ 40% din terenurile sale acoperite de păduri.

4. Țara are cel mai mare număr de victime din al doilea război mondial pe cap de locuitor, peste un sfert din populație pierind în timpul conflictului.

5. Complexul Castelul Mir, Patrimoniu Mondial UNESCO, este unul dintre cele mai cunoscute repere din Belarus, renumit pentru arhitectura medievală și semnificația istorică.

6. Belarus este una dintre puţinele ţări din Europa în care pedeapsa cu moartea este încă legală şi folosită activ.

7. Parcul Național Belovezhskaya Pushcha, partajat cu Polonia, este una dintre ultimele și cele mai mari părți rămase din pădurea primitivă care acoperea cândva o mare parte din Europa.

Opt. Dezastrul centralei nucleare de la Cernobîl din Ucraina vecină în 1986 a afectat mari părți ale Belarusului, o parte semnificativă din teritoriul său fiind contaminată de căderi radioactive.

Nouă. Belarușii sunt cunoscuți pentru ospitalitatea și dragostea pentru bucătăria tradițională copioasă, inclusiv preparate precum draniki (clătite cu cartofi) și machanka (tocăniță de porc servită cu clătite).

Zece. Biblioteca Națională a Belarusului din Minsk este o minune arhitecturală, în formă de diamant, și este una dintre cele mai mari biblioteci din lume.

11 ani. Fortăreața Brest, o fortăreață rusă din secolul al XIX-lea, a jucat un rol semnificativ în al doilea război mondial și este acum un simbol al rezistenței sovietice.

12 ani. Belarusa este limba oficială, deși rusa este vorbită pe scară largă și folosită în comunicarea zilnică.

13 ani. Țara este înconjurată de Rusia la est și nord-est, Ucraina la sud, Polonia la vest, iar Lituania și Letonia la nord-vest.

14 ani. Belarus are o moștenire culturală diversă, cu influențe din rădăcinile sale slave, istoria sovietică și Marele Ducat al Lituaniei.

15 ani. Memorialul Khatyn comemorează victimele atrocităților naziste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, reprezentând unul dintre cele mai întunecate capitole din istoria Belarusului.

16 ani. Dzyarzhynskaya Hara, cel mai înalt punct din Belarus, se află la doar 345 de metri (1.132 de picioare) deasupra nivelului mării.

17 ani. Castelul Nesvizh, un alt patrimoniu mondial UNESCO, este unul dintre cele mai frumoase palate din Belarus, cu grădini uimitoare și arhitectură complexă.

18 ani. Belarus este cunoscut pentru scena sa de artă vibrantă, cu o tradiție puternică de literatură, muzică și teatru.

19 ani. În ciuda guvernului său autoritar, bielorușii au dat dovadă de rezistență și curaj în apărarea drepturilor lor, în special în timpul protestelor din 2020 care au urmat alegerilor prezidențiale disputate.

20 de ani Economia ţării se bazează foarte mult pe industria grea, în special în sectoare precum utilajele, produsele chimice şi producţia.

21. Poporul belarus are o tradiție folclorică bogată, cu creaturi mitice precum „Koshei cel fără de moarte” și „Rusalka” prezente în poveștile și legendele lor. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 Sfasietoarea poveste a Iuliei Hasdeu, nascuta pe 14 noiembrie 1869 “Je suis heureuse; je t’aime; nous nous reverrons; cela doit te suffire”...