luni, 6 mai 2024

***

 

21 de lucruri pe care nu le știai despre Brazilia:


1. Brazilia este a cincea țară ca mărime din lume, acoperind peste 8,5 milioane de kilometri pătrați, iar a șasea cea mai populată.


2. Este singura țară din America unde portugheza este limba oficială, datorită colonizării sale de către Portugalia în secolul al XVI-lea.


3. Râul Amazon, care curge prin Brazilia, este prin unele măsuri cel mai mare fluviu din lume, în timp ce pădurea tropicală amazoniană este cea mai mare pădure tropicală din lume.


4. Brazilia a câștigat Cupa Mondială de Fotbal de cinci ori, mai mult decât orice altă națiune, și este singura țară care a jucat la fiecare turneu de Cupă Mondială.


5. Statuia Hristos Mântuitorul din Rio de Janeiro este una dintre cele șapte minuni ale lumii. Are 30 de metri înălțime, fără a include piedestalul de 8 metri, iar brațele se întind pe 28 de metri lățime.


6. Economia braziliană este cea mai mare din America de Sud și America Latină, cu diverse sectoare, inclusiv agricultură, minerit, producție și servicii.


7. Carnavalul, celebrul festival desfășurat înainte de Postul Mare, este unul dintre cele mai semnificative evenimente ale Braziliei, atrăgând milioane de turiști cu paradele, muzica și dansul său.


Opt. Brazilia găzduiește o mare varietate de animale sălbatice și este una dintre țările cu cele mai înalte niveluri de biodiversitate.


Nouă. Țara și-a declarat independența față de Portugalia la 7 septembrie 1822, și a devenit republică la 15 noiembrie 1889.


Zece. Capoeira, o arta martiala ce imbina elemente de dans, acrobatie si muzica, originare din Brazilia, dezvoltata de sclavii africani adusi in tara.


11 ani. Brazilia are cea mai mare comunitate japoneză din afara Japoniei, în principal în orașul São Paulo.


12 ani. Mâncarea națională a Braziliei este feijoada, o tocană de fasole cu vită și porc.


13 ani. Pantanal din Brazilia este cea mai mare zonă umedă tropicală din lume, un paradis ecologic pentru depistarea animalelor sălbatice, inclusiv jaguari, capibara și caimani.


14 ani. Numele ţării, Brazilia, derivă din arborele brazilian, care a fost prima resursă exploatată de portughezi la începutul secolului al XVI-lea.


15 ani. Barajul Itaipu, de la granița dintre Brazilia și Paraguay, este una dintre cele mai mari hidrocentrale din lume, prin generarea de energie.


16 ani. Parada Gay Pride din São Paulo este una dintre cele mai mari din lume, reflectând vibranta comunitate LGBTQ+ din Brazilia.


17 ani. Institutul Naţional Brazilian de Cercetare Spaţială (INPE) monitorizează defrişările din Amazon şi lucrează la cercetarea spaţială, dezvoltarea satelitului şi meteorologiei.


18 ani. Caipirinha este cocktailul național al Braziliei, făcut cu cacha ça (licor tare din trestie de zahăr), zahăr și lime.


19 ani. Samba, Bossa Nova și Forró sunt stiluri celebre de muzică și dans care își au originea în Brazilia.


20 de ani Brazilia a fost ultima țară din America care a abolit sclavia, pe 13 mai 1888.


21. Orașul Brasília, capitala Braziliei, a fost construit în doar 41 de luni, din 1956 până în 1960, și este Patrimoniul Mondial UNESCO datorită arhitecturii sale moderniste și planificării urbane inovatoare. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

  WILLIAM SHAKESPEARE  William Shakespeare is arguably the most famous writer of the English language, known for both his plays and sonnets....