luni, 6 mai 2024

***

 

21 de lucruri interesante pe care nu le știai despre Ucraina:


1. Ucraina este cea mai mare țară în întregime din Europa, acoperind o suprafață de peste 600.000 de kilometri pătrați și se învecinează cu Rusia la est, Belarus la nord, Polonia, Slovacia și Ungaria la vest, iar România și Moldova la sud.

2. Capitala şi cel mai mare oraş al ţării este Kievul (Kiev), unul dintre cele mai vechi oraşe din Europa de Est şi are o istorie bogată de peste 1.400 de ani.

3. Ucraina este cunoscută drept „Coșul de pâine al Europei” datorită solului negru fertil și a terenurilor agricole extinse, care produc o varietate largă de culturi, inclusiv grâu, orz, porumb și semințe de floarea soarelui.

4. Țara găzduiește cea mai adâncă stație de metrou din lume, stația Arsenalna din Kiev, situată la 105,5 metri (346 picioare) sub pământ.

5. ucraineana este limba oficială a Ucrainei, în timp ce rusa este, de asemenea, vorbită pe scară largă, în special în regiunile de est și de sud ale țării.

6. Ucraina are o moștenire culturală diversă, influențată de istoria diferitelor civilizații, inclusiv Imperiul Rus Kievan, Comunitatea polono-lituaniană, Imperiul Rus și Uniunea Sovietică.

7. Lviv, situat în vestul Ucrainei, este cunoscută drept capitala culturală a țării, centrul său istoric bine conservat fiind desemnat patrimoniu mondial UNESCO.

Opt. Dezastrul centralei nucleare de la Cernobîl din 1986, situat în apropierea orașului Pripyat, a fost unul dintre cele mai grave accidente nucleare din istorie, rezultând consecințe pe termen lung pentru mediu și sănătate.

Nouă. Ucraina este o republică parlamentară cu un președinte în fruntea statului și un prim-ministru în fruntea guvernului.

Zece. Munții Carpați din vestul Ucrainei oferă peisaje naturale uimitoare, cu peisaje pitorești, păduri dese și sate pline de farmec, fiind o destinație populară pentru drumeții, schi și ecologic.

11 ani. Ucraina are o tradiție bogată de muzică populară, dans și artă, cu festivaluri colorate, precum Ziua Malanka și Ivan Kupala, sărbătorind moștenirea culturală a țării.

12 ani. Drapelul ţării este format din două benzi orizontale de albastru şi galben, simbolizând cerul şi, respectiv, lanurile de grâu.

13 ani. Odesa, situată pe coasta Mării Negre, este unul dintre marile porturi maritime ale Ucrainei și o destinație turistică populară cunoscută pentru viața sa de noapte vibrantă, plajele cu nisip și arhitectura istorică.

14 ani. Ucraina are o tradiție puternică a literaturii, autori renumiți precum Taras Șevcenko, Ivan Franko și Lesia Ukrainka contribuind la moștenirea sa literară.

15 ani. Râul Dnipro, al treilea cel mai lung râu din Europa, curge prin Ucraina, servind drept cale navigabilă vitală pentru transport, irigații și generarea hidroelectrică.

16 ani. Bucătăria ucraineană prezintă preparate sățioase precum borș (ciorbă de sfeclă), varenyky (găluște), holubți (sarmale de varză umplută) și salo (grăsime de porc vindecată), reflectând patrimoniul agricol al țării.

17 ani. Ucraina are o gamă variată de stiluri arhitecturale, de la castele și biserici medievale până la monumente din epoca sovietică și zgârie-nori moderni, reflectând istoria complexă și influențele culturale.

18 ani. Peninsula Crimeea, situată în sudul Ucrainei, a fost anexată de Rusia în 2014, ducând la tensiuni politice în curs de desfășurare și dispute internaționale privind suveranitatea regiunii.

19 ani. Ucraina își sărbătorește Ziua Independenței pe 24 august, comemorând ziua din 1991 când și-a declarat independența față de Uniunea Sovietică, în urma tentativei eșuate de lovitura de stat de la Moscova.

20 de ani Holodomorul, un genocid provocat de foamete în Ucraina sovietică între 1932 și 1933, a dus la moartea a milioane de ucraineni și rămâne o problemă profund semnificativă și sensibilă în istoria și identitatea ucrainană.

21. În ciuda faptului că se confruntă cu provocări precum instabilitatea politică, corupția și conflictele din estul Ucrainei, poporul Ucrainei este cunoscut pentru reziliența, ospitalitatea și simțul puternic al identității naționale, simbolizat de motto-ul țării „Libertate, unitate, prosperitate”. " 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 Sfasietoarea poveste a Iuliei Hasdeu, nascuta pe 14 noiembrie 1869 “Je suis heureuse; je t’aime; nous nous reverrons; cela doit te suffire”...