luni, 6 mai 2024

***

 

21 de lucruri pe care nu le știai despre Vatican:


1. Arhive secrete: Vatican deține unele dintre cele mai vechi și mai secrete arhive din lume. Arhivele conțin documente care datează din secolul 8 și sunt strict controlate de Vatican.


2. Gărzile elvețiene: Gărzile elvețiene ale Vaticanului sunt cea mai mică armată din lume. Înființați în 1506, sunt cunoscuți pentru uniformele colorate și serviciile foarte disciplinate.


3. Cea mai mică țară din lume: Vaticanul este cel mai mic stat independent din lume atât după zonă, cât și după populație. Acesta acoperă doar 44 de hectare (110 acri) și are o populație de aproximativ 800 de persoane.


4. Capela Sixtină: Tavanul Capelei Sixtine, pictat de Michelangelo, este una dintre cele mai cunoscute opere de artă din lume. Lui Michelangelo i-au trebuit patru ani să completeze și conține peste 300 de cifre.


5. Fără nașteri sau decese: Din cauza populației reduse și a lipsei de facilități rezidențiale, Vaticanul nu are maternitate sau cimitir. Copiii născuți din Vatican sunt considerați cetățeni ai țărilor natale ale părinților lor.


6. Obeliscul Bazilica Sf. Petru: Obeliscul din Piaţa Sf. Petru a fost ridicat iniţial în Heliopolis, Egipt, în jurul anului 13 î.Hr. Acesta a fost transportat la Roma în 37 d.Hr. de către împăratul Caligula și mutat în cele din urmă la locația sa actuală în 1586 de către Papa Sixtus al V


7. Pieta lui Michelangelo: Pieta, situată în Bazilica Sf. Petru, a fost sculptată de Michelangelo când avea doar 24 de ani. Este singura operă de artă pe care a semnat-o vreodată.


Opt. Muzeele Vaticanului: Muzeele Vaticanului adăpostesc una dintre cele mai mari colecții de artă din lume, cu peste 70.000 de lucrări. Ți-ar lua aproape patru ani să vezi fiecare piesă dacă ai petrece doar un minut uitându-te la fiecare.


Nouă. Radio Vatican: Radio Vatican, cunoscut oficial ca Radio Vatican, a fost primul post de radio care a difuzat internațional în mai multe limbi. A fost înființată în 1931 și acum difuzează în 47 de limbi.


Zece. Sistemul poștal al Vaticanului: Vaticanul are propriul sistem poștal, iar timbrele sale sunt populare printre colecționari din întreaga lume. Acestea prezintă adesea imagini ale Papei, repere ale Vaticanului și teme religioase.


11 ani. Farmacia Vaticanului: Vaticanul are propria farmacie, înființată în 1874, care asigură medicamente și servicii farmaceutice locuitorilor și angajaților Vaticanului.


12 ani. Grădinile Vaticanului: Acoperind mai mult de jumătate din teritoriul Vaticanului, Grădinile Vaticanului sunt grădini private care datează din timpurile medievale. Conțin fântâni, sculpturi și o varietate de plante și copaci.


13 ani. Banca Vaticanului: Cunoscută oficial sub numele de Institutul pentru Lucrările Religiei (IOR), Banca Vaticanului este una dintre cele mai secrete instituții financiare din lume. Gestionează activele pentru ordinele religioase, angajații Vaticanului și clerului.


14 ani. Calea ferată a Vaticanului: Vaticanul are propria stație de cale ferată, folosită pentru transportul mărfurilor și ocazional demnitarilor. Are o linie scurtă care se conectează la rețeaua feroviară italiană.


15 ani. Latina ca limbă oficială: Latina este încă folosită ca limbă oficială în Vatican. Se folosește la liturghie, precum și în documentele oficiale ale Bisericii Catolice.


16 ani. Audienţa papală: Papa ţine un discurs săptămânal cunoscut sub numele de Audienţa Papală, de obicei miercuri. Se desfășoară în Piața Sf. Petru sau în sala de audiență a Vaticanului, iar mii de oameni participă din întreaga lume.


17 ani. Castel Gandolfo: Reședința de vară a Papei, Castel Gandolfo, este situată chiar în afara Romei. Are grădini frumoase și vedere la lacul Albano. Papii au folosit-o ca refugiu de vară încă din secolul al XVII-lea.


18 ani. Uniformele Gărzii Elvețiene: Uniformele distinctive ale Gărzii Elvețiene sunt concepute de Michelangelo. Sunt formate din dungi albastre, rosii, portocalii si galbene, cu o casca metalica in stil renascentist.


19 ani. Observatorul Vaticanului: Vaticanul are propriul său observator astronomic, înființat în 1891. Conduce cercetări științifice și studiază fenomene celeste.


20 de ani Pașaportul Vaticanului: Vaticanul eliberează propriile pașapoarte, dar numai cetățenilor și personalului diplomatic. Aceste pașapoarte sunt printre cele mai rare și mai greu de obținut din lume.


21. Scara spirală a Muzeelor Vaticanului: Scara spirală a Muzeelor Vaticanului, proiectată de Giuseppe Momo în 1932, este o capodoperă a arhitecturii. Este o scară dublă helix, adică două scări urcă într-o formațiune elicoidă fără să se întâlnească vreodată. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 Sfasietoarea poveste a Iuliei Hasdeu, nascuta pe 14 noiembrie 1869 “Je suis heureuse; je t’aime; nous nous reverrons; cela doit te suffire”...