duminică, 30 octombrie 2022

Frisomat – Viața fără metal? Un coșmar!

 Mă trezesc dis-de-dimineață. O zi de lucru obișnuită. Merg la baie să fac un duș ca de obicei. E drept că instalația sanitară este destul de veche, dar nu m-am așteptat ca, tocmai în acel moment, tubul metalic plin de depuneri de calcar, să se sfarme în bucăți imposibil de pus la loc. Asta este, mi-am spus, și m-am spălat în continuare cum am putut. Apoi m-am dus în bucătărie să mănânc ceva. Mi-am pus într-un ibric ceva apă la fiert pentru un ceai care să mă învioreze. Dar altă surpriză neplăcută: dintr-o gaură care până atunci trecuse neobservată apa a început să picure. Era clar că ibricul nu mai putea fi folosit fără ca gaura să fie astupată cumva.

Cu toții spunem „tare ca fierul”. Și totuși fierul, ca orice alt metal, are o durată de viață limitată.

E clar, fără metale în viața noastră nu putem trăi. Sunt prezente oriunde: vase de gătit, aparate electrocasnice, electronice, ambalaje, acoperișuri, chiar construcții întregi.

Îmi amintesc de perioada copilăriei când, fiind elevă în școala generală, făceam orele de sport fie afară pe terenul de sport, fie înăuntru, în sala de sport. Dacă afară aveam spațiu suficient pe cele trei terenuri de sport, sala de sport, amenajată într-o sală de clasă obișnuită, era cam mică pentru nevoile noastre. Dar a trebuit să ne acomodăm situației date.

Au trecut anii și s-a făcut un proiect de hală metalică pentru o sală nouă de sport. Era cu totul altceva. În primul rând o astfel de hală metalică este cu mult mai spațioasă decât o sală de clasă obișnuită, fiind mai mult spațiu nu doar pentru suprafața destinată activităților sportive cât și pentru amenajarea de vestiare și grupuri sanitare, ceea ce este un avantaj major. 
În plus, separarea sălii de sport de corpurile de clădire destinate sălilor de clasă, face ca zgomotul inerent produs în timpul orelor de sport să nu deranjeze elevii care au alte ore decât cele de educație fizică. Ca să nu mai spunem că fiind mai mari au o cantitate suficientă de aer necesară unor activități cu un consum mare de energie și implicit un consum mai mare de oxigen. În plus se poate amenaja și un sistem corespunzător de ventilație care să permită aerisirea corespunzătoare a spațiului.
Un alt avantaj ar fi poziționarea sălii în vecinătatea terenului de sport poziționat în aer liber ceea ce poate fi un avantaj dacă se combină activitățile sportive desfășurate înăuntru și afară.
Construcția unei astfel de hale metalice este extrem de prietenoasă cu mediul. Materia primă folosită este 100% regenerabilă, iar energia folosită în procesul de producție este produsă de un sistem de panouri solare, deci total nepoluantă. Pierderile pe tot procesul de producție sunt reduse la minimum, iar materialele folosite sunt foarte rezistente, reducându-se costurile de mentenanță pe o durata mare de timp, de circa 50 de ani. Până și transportul este optimizat la maximum, tocmai pentru o reducere substanțială a costurilor.

Costurile sunt extrem de mici și dintr-un alt punct de vedere: compania acoperă tot ciclul constructiv de la proiectare la livrare și instalare, ceea ce înseamnă o concepție unitară a procesului de producție și reglarea mult mai simplă a proceselor tehnologice.
Moderne, variate, simplu de construit și instalat, halele metalice pot fi folosite ca și hale de producție, centre comerciale, centre sportive și de agrement, adaptându-se extrem de ușor ca și arhitectură la orice cerințe. Pot fi amplasate extrem de ușor oriunde, iar amenajările interioare se pot face rapid și extrem de bine.
Metalul... Un element aparent banal, dar care nu poate lipsi nicicum din viața noastră, poate fi folosit atât la scară mică pentru fabricarea majorității obiectelor pe care le folosim în viața de zi cu zi, cât și pe scară mare, ca material de construcție pentru clădiri extrem de diverse. Extrem de rezistent dar și ușor de refolosit, aparent rece, dar și oferind căldura necesară, este cu adevărat unul din materialele de construcție ușor de folosit pe scară largă, ușor de modelat și de asamblat. Și dacă cu ceva timp în urmă nici nu ne-am fi imaginat construcții metalice folosite ca și clădiri cu diferite destinații decât doar ca element SF, acum totul devine realitate, și încă o realitate extrem de avantajoasă atât pentru constructor cât și pentru beneficiar.

Articol scris pentru SuperBlog 2022

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

  HAMLET DE William SHAKESPEARE Tragedia lui Hamlet, Prinț al Danemarcei, adesea scurtată la Hamlet este o tragedie scrisă de William Shakes...