sâmbătă, 7 noiembrie 2020

O masă bună de la fermierii români

 Recunosc, sunt o gurmandă. M-am obișnuit să mănânc nu neapărat mult, dar bine, proaspăt, sănătos și gustos. Nu sunt mofturoasă la mâncare, dar ținând cont că sunt încă o persoană activă, dar având totuși o vârstă trecută de prima tinerețe, am câteva „mofturi” în ceea ce privește mâncarea.

  • De regulă prefer mâncarea gătită în detrimentul fast-food-ului. Asta nu înseamnă că nu sunt zile în care improvizez ceva rapid, eventual cu semipreparate. Am grijă în acest caz să achiziționez produse din surse verificate, preferabil mai multe opțiuni, pentru a schimba proveniența mărfii în caz de nevoie. Asta nu înseamnă că nu aș fi fidelă unor anumiți furnizori.
  • Prefer produsele proaspete, dar am și rezerve de produse neperisabile pentru o rezervă de mai lungă durată
  • Am rezerve de mâncare gătită pe mai multe zile, dar doar în cantități pe care le pot consuma în câteva zile, pentru a nu se strica și a nu fi nevoită să arunc alimentele. Ceea ce nu pot consuma în timp util, dar este deja gătit, prefer să congelez în porții mai mici pe care să le decongelez ulterior și să le consum relativ repede. Și de regulă nu mănânc exact aceleași feluri două zile la rând; mereu schimb căte ceva.
  • Atunci când râmâne o cantitate mai mică din unul sau mai multe feluri de mâncare, le recombin între ele sau le transform adăugând ceva în plus, fierbând încă o dată produsul respectiv, ca un fel de pasteurizare, pentru a prelungi măcar puțin „durata de viață” a produsului astfel pregătit, pentru a mai fi comestibil încă 2-3 zile.
De regulă prefer ciorbele și tocănițele cu multe legume și zarzavaturi, tocmai pentru aportul de (micro)nutrienți necesari metabolismului propriu. Nu renunț la carne și lactate, dar prefer ca totul să fie garnisit cu multe legume, zarzavaturi, paste și sosuri. Fără a fi adepta pastelor în exces, le folosesc adesea fie ca garnituri la preparate de carne, împreună cu un sos gustos și abundent, fie ca atare, fierte cu puțin lapte și cu adaos de fructe, pe post de cină rapidă, ușoară și gustoasă.
Să încercăm o idee de meniu. Primul fel ar putea fi o ciorbă care să deschidă apetitul. Gustoasă, hrănitoare, plină de zarzavat. Pentru felul principal, ceva gătit rapid și ușor: o friptură, de pildă ficat, la care se poate adăuga sosul său. Ca garnitură, paste, fierte în apă cu mirodenii, peste care se poate adăuga un sos de busuioc iute sau dulce. Iată produsele primite de la Băcănia Tei, o băcănie la care aș apela oricând cu cea mai mare încredere:



Iar ca desert, un pachet de biscuiți. Pofta bună!!!


Întotdeauna prefer produsele proaspete, direct de la sursă, sau de la magazinul din colțul străzii, unde știu că sunt aduse aproape zilnic produse proaspete. Iar furnizorii mă recunosc ca și clientul lor fidel.
Articol scris pentru SuperBlog 2020

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

  HAMLET DE William SHAKESPEARE Tragedia lui Hamlet, Prinț al Danemarcei, adesea scurtată la Hamlet este o tragedie scrisă de William Shakes...