joi, 12 noiembrie 2020

E-Sarbatoare… E Crăciun… E Poveste!

 

 Şi aproape a mai trecut un an din viaţa noastră. Un an atipic, care din păcate ne-a schimbat aproape radical viaţa. Sau mai precis ni s-au schimbat aproape radical condi'iile de viață.
Oricât de mult însă ni s-ar fi schimbat viețile, încă ne mai dorim să rămânem cu bucuriile vieții. Mai ales că, peste ceva mai mult de o lună, vom vrea să putem spune, cu cât mai puțină strângere de inimă: „E-Sărbătoare... E Crăciun... E Poveste!”
Pentru mine, Crăciunul parcă are ceva special, de sărbătoare, de poveste. Adoram vremurile când, de Crăciun, ningea cu fulgi mari și pufoși care se prelingeau prin aerul proaspăt și rece, când ramurile goale ale pomilor nu mai erau atât de goale, ci îmbrăcate cu o haină de dantelă de promoroacă, când sub un brad de Crăciun, mai mare sau mai mic, care umplea casa de parfum de cetină, de portocale și de măr copt cu scorțișoară, apăreau, rând pe rând, cadouri pentru toți ai casei.
Din păcate, durerea apărea după sărbători când conștientizam că trebuia să demontăm podoabele din brad și să scoatem pomul cu acele scuturându-se peste tot afară, ajungănd, mai mult ca sigur pe post de lemn de foc sau direct la lada de gunoi.
Din păcate povestea tristă este nu doar a unui singur brad ci se repetă pentru fiecare dintre mulții brazi de Crăciun naturali care sunt tăiați an de an pentru câteva zile de sărbătoare, dar care au în spate decenii întregi de creștere și dezvoltare. Iar regenerarea lor ia la rândul ei încâ multe alte decenii până când fiecare puiet plantat ce reușește să prindă rădăcini și să supraviețuiască ajunge la deplina sa maturitate.
Din fericire, varianta fericită cel puțin pentru evitarea sacrificării inutile a brazilor naturali este câte un brăduț artificial pentru fiecare familie. Oricât de cârcotași am fi, spunând câ materialele din care sunt făcuți brazii artificiali nu ar fi nici ele tocmai prietenoase cu mediul, trebuie să recunoaștem că există câteva avantaje ale brazilor artificiali...
  • Deși par mai scumpi uneori decât un brad natural, brazii artificiali nu se aruncă la gunoi după primul an, ci se demontează și se depozitează, urmând a fi folosiți și în anul/anii următori. Astfel, sunt salvați de la tăiere nu doar unul, ci mai mulți arbori naturali, care își vor continua viața și dezvoltarea, cu efecte benefice asupra mediului.
  • Folosindu-se mai mulți ani la rând, scutește familia respectivă de cheltuieli suplimentare în anii următori, chiar dacă, după o vreme, brazii artificiali sunt înlociși cu unul mai modern și mai frumos.
  • Se prezintă într-o gamă variată de modele, culori, dimensiuni și accesorii, satisfăcând o gamă largă de gusturi și pretenții
Personal, nu știu sigur dacă aș opta pentru varianta bradului artificial în detrimentul unui brad în ghiveci, care poate fi replantat în natură, sau a unor crenguțe de brad naturale, dar aș lua în considerare varianta bradului artificial tocmai în ideea protecției pădurilor, care devin din ce în ce mai mici și mai rare.
Articol scris pentru SuperBlog 2020

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

  Librarul de 72 de ani (1948) Mohamed Aziz, situat în Rabat, Maroc, petrece între 6 și 8 ore pe zi citind cărți. După ce am citit peste 5.0...