sâmbătă, 21 noiembrie 2020

Noțiunea de „celule stem”, între mituri, marketing și utilizare medicală

 De peste 14 ani de zile, zeci de mii de părinți din România au decis să acorde o șansă în plus la o viață sănătoasă copiilor lor. Prin recoltarea la naștere a surselor de celule stem disponibile, se poate păstra în condiții de criogenie o rezervă importantă de sănătate care poate fi utilizată în cazul unor afecțiuni grave.

Produsele biologice disponibile ce pot fi recoltate la naștere putând fi probe utilizate în România sunt: sânge de cordon ombilical, țesut de cordon ombilical, sânge din placentă și întreg țesutul placentar (toată placenta), în urma procesării obținându-se până la 25 de unități stocate în condiții de criogenie ca sursă de diferite tipuri de celule stem:

  • Celule stem hematopoetice din sângele ombilical
  • Celule stem mezenchimale din țesutul de cordon ombilical și țesutul placentar
  • Celule stem hematopoetice din sângele din placentă, respectiv țesutul placentar
  • Celule stem endoteliale din placentă
Recoltarea are loc după ce medicul care a asistat nașterea decide că atît mama cât și copilul sunt în siguranță, fără vreun risc, durere sau disconfort.
Sunt două tipuri de tratamente în prezent: cele standardizate, pentru care există un protocol clar, și cele experimentale (trial clinic)pentru care încă nu sunt descoperite reguli clare. Celulele din sângele de cordon ombilical ajută la tratarea zecilor de boli foarte grave cum ar fi diverse forme de leucemie (leucemie acută limfoblastică, leucemia acută nediferențiată, leucemia limfocitară cronică și altele), sindroamele mielodisplastice (anemia refractară de diverse tipuri, leucemia mielomonocitică cronică), limfoamele Hodgkin sau non-Hodgkin, alte afectări ale proliferărilor celulelor sanguine (anemiile aplastice, hemoglobinuria paroxistică nocturnă, beta-talasemiile) și multe alte afecțiuni.
Tratamentul în sine - să-i spunem transplant - poate fi de două tipuri în funcție de pacient
  • transplant autolog (când celulele utilizate au fost recoltate de la același pacient care urmează să le primească)
  • transplant alogenic (când celulele utilizate nu au fost recoltate de la același pacient care urmează să le primească, dar există compatibilitate HLA)
Sângele de cordon ombilical, per total, este mai valoros din punct de vedere medical în comparație cu doar celulele stem. Și asta deoarece în sângele de cordon ombilical, pe lângă celulele stem hematopoetice, mai sunt și alte tipuri de celule care ajută foarte mult în cazul unor afecțiuni, motiv pentru care în studiile medicale se utilizează termenul de „cord blood” - sânge ombilical. De pildă, în cazul copiilor diagnosticați cu tulburări de spectru autist, celulele din sângele ombilical pot ajuta în reducerea înflamației și în repararea zonelor cerebrale deteriorate.
Acest tip de tratament a fost o șansă în plus pentru Jack, un copil care la naștere a fost diagnosticat cu encefalopatie hipoxic-ischemică perinatală, o afecțiune cauzată de lipsa de oxigenare și de reducerea fluxului sanguin la nivelul creierului și a altor organe vitale. Ca urmare exista posibilitatea ca, pe viitor, Jack să prezinte severe probleme cognitive și fizice, de dezvoltare motorie.

La 12 zile de la naștere, lui Jack i s-a administrat grefa proprie de sânge ombilical, devenind cel mai tânăr pacient care a fost tratat în Canada și primul pacienț din țară tratat cu celule stem pentru această afecțiune.

Ca fapt divers, diferitele tipuri de celule stem pot fi incluse în diferite suplimente alimentare și produse cosmetice, pentru a trata diverse alte afecțiuni, fără a exista neapărat studii cu rezultate certe în acest sens.

Un alt trend de utilizare a a diferitelor țesuturi biologice, precum țesutul placentar, fără dovezi medicale privind eficacitatea, ar putea fi placentophagia, sau consumarea, ca supliment alimentar, a unei bucăți mici din placentă imediat după naștere, în ideea controlului hemoragiei post-partum.

În lipsa recoltării la naștere a produselor biologice disponibile, o sursă importantă de sănătate ajunge, mai puțin academic vorbind, direct la gunoi, irosindu-se o resursă terapeutică importantă și cu riscuri minime.

Unul dintre cele mai importante aspecte pentru care recoltarea țesutului placentar și stocarea sa ca sursă de diferite tipuri de celule stem este indicată este următorul: diferitele tipuri de celule din țesutul placentar exprimă niveluri scăzute de HLA (human leucocyte antigen - un marker prin care se determină unicitatea unei celule dintr-un organism în comparație cu altul și, implicit, compatibilitatea în cazul unui transplant alogenic), ceea ce înseamnă că sunt acceptate cu mai multă ușurință de câtre organism și scad șansele de apariție a unor efecte adverse.

Cord Blood Center a eliberat 78 de probe pentru a fi utilizate pentru tratarea diferitelor afecțiuni, iar 8 dintre acestea au fost utilizate în România la Institutul Fundeni

Articol scris pentru SuperBlog 2020

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

  JANE EYRE de Charlotte BRONT Ë. Jane Eyre este un roman al scriitoarei engleze Charlotte Bront ë. A fost publicată pe 16 octombrie 1847, d...