marți, 31 martie 2020

- GHID DE IGIENĂ PSIHOLOGICĂ - Sfaturi practice și ajutor în privința anxietății COVID 19 - martie

Sfaturi și indicații
În ghidul de față nu vom descrie măsuri de igienă, distanțare socială sau de carantinare, ori de cauțiune epidemiologică, deoarece aceste indicații sunt dinamice, criteriile și măsurile sunt în continuă schimbare, la fel și recomandările.
Indicații concrete/stil de viață
1) Ai grijă să te documentezi din surse credibile. Exemple includ:
http://www.ms.ro/coronavirus-covid-19
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019
Posturi tv cu știri cu reputație bună, nu cele cu caracter scandalist de scandal și melodramatic.
Declarații ale autorităților naționale.
2) Sfaturile date de către Directorul general al OMS, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus pentru stilul de viață adoptat acasă pe parcursul carantinei (11.03.2020)
 Mănâncă sănătos pentru a îmbunătăți sistemul imunitar
 Limitează aportul de alcool și de băuturi zaharoase
 Nu fuma. Acest lucru poate amplifica simptomatologia COVID-19 și crește riscul de a face o formă gravă a bolii
 Fă exerciții fizice/ sport pentru cel putin 30 minute pe zi (adulți) sau o oră (copii)
 Dacă îți este permis să ieși afară, fă o plimbare, aleargă sau mergi cu bicicleta, păstrând distanța corespunzătoare față de ceilalți
 Dacă nu poți părăsi locuința, dansează, fă yoga sau mergi pe scări
 Persoanele care lucrează de acasă nu ar trebui să stea o perioadă îndelungată în aceeași poziție
 Fă o pauză de 3 minute o dată la fiecare jumătate de oră
 Nu te mai gândi la criză. Ascultă muzică, citește o carte sau joacă un joc
3) Ai grijă la fake news Fake news este un neologism care se referă la știrile fabricate. Acest tip de știri, care apare în formele tradiționale de media (ziare, tv), pe platformele sociale sau siteuri, nu are nici o bază reală, deși este prezentată ca atare. Guy Campanile, un producător de la postul TV CBS, le descrie ca fiind ”Povești apărute din nimic. Sunt elaborate intenționat și sunt minciuni”.
Cum să recunoaștem un fake news? Adesea este greu. Totuși, cel mai simplu mod de a ne proteja este să ne luăm informații doar din surse sigure.
Dincolo de acest sfat, mergeți după zicala Dacă este prea frumos să fie adevărat, probabil că nu e (gen tratament miracol care costă puțin), și invers dacă sună prea melodramatic sau telenovelistic, posibil să fie fals.
Indicații psihologice
1.Evită excesul de știri
A te uita toată ziua la știri, poate amplifica anxietatea, în special datorită biasului de selecție negativ și a caracterului catastrofizant, altfel spus, știrile mai adesea arată lucruri rele, mai rar lucruri bune. Lucrurile bune nu se prea prezintă, se omit ori se arată la alte emisiuni, astfel dând impresia că se întâmplă doar lucruri rele. De asemenea, deși nu toate posturile fac asta, unele posturi prezintă situația dramatizat și adesea exagerat pentru că are priză mai mare la public.
Deși ar putea să ți se pară că a te uita la știri îți dă un sentiment de control, în fapt este o strategie cu costuri mai mari decât beneficii. De asemenea, o minte anxioasă este predispusă să preia informațiile cu caracter catastrofic și să le ignore pe cele care contrazic catastrofa, sau chiar în general să ignore informațiile pozitive (de bine).
Probabil cea mai înțeleaptă idee este să îți faci o oră de documentare (neaparat din surse credibile) pe zi, fie dimineață fie seara, și în rest să eviți informațiile despre COVID. Poți stabili un orar de TV.
Dacă ți se pare dificil acest lucru și simți nevoia de a te informa constant sau mai des, recomandăm să amâni acest impuls. Ar fi indicat ca Tv-ul să fie închis în cea mai mare parte a timpului (online - să nu țineți deschise în permanență taburi cu știri sau statistici) sau să rămână pe posturi care nu au legătură cu criza. Atunci când îți vine să schimbi canalul pe știri, amână acest lucru cu cel puțin 30 minute, te uiți la ceas și te abții (chiar dacă este neplăcut). Dacă după 30 de minute nevoia a mai scăzut, mai adăugă 30 de minute. Dacă nu a scăzut și chiar ustură nevoia, poți verifica. După câteva zile mărește intervalul la 45 minute, apoi, 60, etc.
2.Să fie lumină! Efectele luminii asupra dispoziției
Încearcă să stai în mediu cât mai bine luminat, preferabil natural.
Studiile arată că lumina îmbunătățește dispoziția și chiar alungă depresia (Karawi și Luqman, 2016). Încercă să faci astfel încât să intre cât mai multă lumină naturală în casă. Este de asemenea recomandat ca dimineața să stai cu fața la soare (fără a te uita direct în soare) cam 30 minute. Dacă normele de epidemiologice permit chiar pe balcon la aer. Dacă nu, lângă geam, sorbind un ceai, citind o carte, etc.
3.Ce faci cu plictiseala?
Plictiseala este o stare emoțională extrem de neplăcută și din păcate situația curentă ne limitează mult paleta de activități. Totuși, pe lângă binemeritata și mult dorita odihnă, există lucruri care pot fi făcute acasă și care îmbunătățesc starea de spirit.
Nu uita, în ciuda izolării recomandate la domiciliu, se poate menține o viață socială și în mediul online. Sună-ți des prietenii și familia, folosind apelurile video. Se pot face chiar si apeluri video în grup. Se poate sta la o cafea pe apel video în grup. Folosește acest timp și pentru a te reconecta, chiar și cu prieteni cu care ai pierdut legătura. Tot timpul excesiv poate ocaziona reconectarea cu oameni cu care ai pierdut legătura.
Deși este greu, încearcă să privești această situație ca pe o oportunitate de a face tot ceea ce înainte nu îți permitea timpul, cel puțin din ce se poate face acasă. Dacă te ajută, încearcă să îți amintești care erau lucrurile pe care îți doreai să le faci înainte de epidemie? Ce lucruri ziceai că vei face când vei avea timp? Proiecte amânate? Ce lucruri îți doreai să faci când vei avea timp? Fă o listă scrisă.
De asemenea, este o oportunitate pentru dezvoltare personală. Poate citești cartea aceea groasă care ai început-o anul trecut. Sau înveți o limbă străină. Poate iei chitara umplută de praf în mână sau desenezi. Poate o carte de specialitate sau 5 TED talkuri pe zi, sau orice altceva... Ai ori aveai în trecut aspirații pentru dezvoltare? Care erau? Oare pot fi puse în practică acuma?
O altă idee este să îți revizitezi valorile. Ce este important pentru tine în viață? Ce înseamnă cel mai mult? Care sunt valorile după care îți ghidezi viața? Oare ai putea să investești energie mai multă în ele?
În caz că totuși plictiseala îți dă de furcă, iată o listă cu idei concrete:
Yoga (exista clipulețe instrucționale pe net)
Învață mindfulness (există resurse disponibile pe net. Recomandăm Mark Williams sau Jon Kabat-Zinn).
Baie fierbinte
Un film acasă
Ascultat muzică
Citit reviste/articole pe net
Un hobbie nou (desenat, cântat, yoga, etc)
Croșetat
Sex
Cântat la instrument
A face un cadou făcut de mâna pentru cineva
A scrie o carte sau poezii
Renovat mobilă
Religie (reconectarea cu practicile religioase/citit Biblia)
Învățat o limbă străină
Tâmplărie/artizanat
Învață caligrafie (există tutoriale pe youtube)
Fă-ți arborele genealogic
Lego!
Învață beatbox.
Puzzle
Reparat prin casă
Ascultat radio
Jocuri pe calculator
Literatură (ficțiune, non-ficțiune, etc)
Jucat cu animalele de companie
Rearanjat mobila în casă
Gătit/Artă culinară/rețete noi
Karaoke
Privit fotografii vechi
Început/Ținut jurnal
Autoîngrijire (manichiură, pedichiură, spot, etc)
Jocuri de familie (mima, nu te supăra frate. Fazan, etc)
Masaj
Origami
Paradă de modă acasă
Urmărit meciuri sportive
Urmărit showuri de stand-up comedy pe net
Făcut ordine (în dulapuri, la scule, etc)
Sport/aerobic
Golește dulapul de haine pe care nu le mai porți (poate donează ce nu îți mai trebuie).
Caută pe google ce poți să faci antiplictiseală pe timpul carantinei.
4.Deznădejdea și agenda
Legat de și în continuarea ultimului capitol, concepe o agendă săptămânală. În această perioadă este dificil să ne facem planuri pe termen lung, întrucât nu știm exact cum vor evolua lucrurile, iar această incertitudine în sine poate genera anxietate. Pentru a preveni acest lucru, ai putea să îți faci agenda doar pentru câteva zile. Notează câteva activități plăcute și/sau necesare și încearcă să le planifici astfel încât pe fiecare zi să ai planificate activități care țin de îngrijire personală, distracție, socializare, relaxare, dezvoltare personală etc. În acest fel aduci o notă de predictibilitate și control în viața ta, lucru care va contribui semnificativ la scăderea anxietății.
De asemenea, acest sfat este valabil și pentru emoțiile de deznădejde, dacă simți că te devitalizezi sau chiar deprimi. În cazul în care apar emoțiile adineaori menționate, este important să faci agenda și să te ții de ea, chiar dacă vine greu. Este importat să te reactivezi altfel riști să te scufunzi în deznădejde.
5.Dacă ai gânduri urâte
Pe parcursul aceste perioade este posibil să te frământe gânduri, îngrijorări. Gânduri că situația s-ar putea înrăutăți, că vor păți ceva rău cei dragi, că te-ai putea îmbolnăvi, că ai putea rămâne fără provizii, etc.
Deși este foarte normal să ai gânduri urâte în această perioadă, unele gânduri pot deveni atât de mari și grele încât îți ocupă tot spațiul mintal încât nu mai a loc de altceva. Deși acest lucru este normal, nu înseamnă că nu este neplăcut.
Pentru a te ajuta să faci față acestor gânduri propunem 2 soluții:
1) Identifică gândul, formulează-l, apoi scrie-l pe o foaie. Apoi, fă o coloană cu argumente pro, care susțin gândul și o altă coloană cu argumente contra, care contrazic gândul. Ai grijă ca cele două liste/coloane să fie balansate. Să fie argumente suficiente de ambele părți. Poți să joci avocatul acuzării și avocatul apărării. Fiecare gând luat la analiză, trebuie să fie scris folosind formularea: Am gândul că...
2) Încercă să te îndepărtezi de gând. Să capeți perspectivă asupra lui. Nu să îl corectezi sau să scapi de el, ci să îl vezi de afară, cu mintea înțeleaptă. Pentru a obține acest lucru poți încerca să îți cânți gândurile. Alege o piesă simplă, cu un ritm melodios, și în loc să cânți versurile originale, cântă gândurile. Nu-i bai dacă nu rimează :).
Deși este puțin ilară abordarea, te poate ajuta să obții niște distanță între tine și gând.
Pentru mai multe detalii pe această abordare vezi Hayes, S. (2005) - Get Out of Your Mind and Into Your Life, cap, 5 și 6 (pt vorbitorii de engleză).
O abordare mai profundă a anxietății de COVID
Sfaturile doctorului Russ Harris, autorul cărții The happiness trap.
Cele ce urmează sunt un set de pași practici pentru a răspunde eficient crizei corona folosind principii ale terapiei prin acceptare și angajament.
*Pasajul următor este o traducere adaptată și ușor modificată a ghidului realizat de către Dr. Russ Hariss.
1) Centrează-ți atenția pe ceea ce poți controla.
Criza corona poate să ne afecteze în multe feluri – fizic, economic, social și psihologic. Fiecare dintre noi este pus în fața unei foarte reale provocări ale răspândirii acestei boli serioase și ale inabilității sistemului sanitar de a le face față, perturbări sociale și comunitare, reverberări economice și probleme financiare, obstacole și întreruperi în multe aspecte ale vieții... și lista continuă.
Când suntem puși față în față cu o criză de orice fel, teama și anxietatea sunt inevitabile. Sunt răspunsuri normale și naturale la situații provocatoare, infuzate cu pericol și incertitudine. Este mult prea ușor să te pierzi în îngrijorare și ruminații legate de tot soiul de lucruri care sunt în afara controlului tău: ce se poate întâmpla în viitor? Cum ar putea virusul să te afecteze pe tine sau pe cei dragi, comunitatea din care faci parte, țara sau chiar lumea – și ce se va întâmpla atunci – și așa mai departe. Deși e complet natural să ne pierdem în asemenea îngrijorări, nu este neapărat și util. Într-adevăr, cu cât mai mult ne centrăm asupra a ceea ce nu este în controlul nostru, cu atât mai anxioși și lipsiți de speranță ne vom simți.
Astfel, cel mai important lucru pe care orice persoană poate să-l facă în orice tip de criză – corona sau altceva – este să: te concentrezi pe ceea ce se află în controlul tău.
Nu poți controla ce se întâmplă în viitor, nu poți controla COVID-ul sau economia lumii, sau modul în care guvernul administrează această situație complicată. Și nu poți în mod magic controla sentimentele eliminând acea perfect naturală teamă și anxietate, dar poți controla ceea ce faci aici și acum. Și asta contează.
Pentru că ce faci – aici și acum – poate să facă o diferență enormă pentru tine, pentru toți cei care trăiesc cu tine și o diferență semnificativă pentru comunitatea din jurul tău. Realitatea este că avem mult mai mult control asupra comportamentului decât avem asupra gândurilor și emoțiilor, astfel încât, ținta numărul unu este să preiei controlul comportamentului – aici și acum – să răspunzi efectiv la criză.
Asta presupune să ne ocupăm atât de lumea noastră interioară – gândurile și sentimentele noastre dificile –, cât și de lumea exterioară – toate problemele reale ce le înfruntăm. Cum să facem asta? Păi, când o furtună mare se dezlănțuie, bărcile din port coboară ancora, pentru că dacă nu o fac vor fi aruncate în larg. Desigur a coborî ancora nu face furtuna să dispară (ancorele nu pot controla vremea) dar pot ține bărcile în port până furtuna trece în propriul ei ritm.
În același fel, într-o criză curentă toți vom trăi „furtuni emoționale”: gânduri contraproductive și neajutătoare învârtindu-se prin mintea noastră și emoții dureroase zvârcolindu-se în corp. Și dacă suntem răpiți și purtați de furtuna din interiorul nostru nu mai e nimic eficient de făcut. Astfel încât, primul pas este să cobori ancora folosind o simplă formulă CRC.
C – Ia Cunoștință – de gândurile și emoțiile tale
R – Revino în corpul tău
C – Conectează-te cu ceea ce faci
Haideți să le explorăm rând pe rând
C Ia Cunoștință de gândurile și emoțiile tale
Încet și blând ia cunoștință de orice „apare” în tine: gânduri, emoții, sentimente, amintiri, senzații, porniri. Încearcă abordarea unui cercetător curios observând ce se întâmplă în lumea ta interioară.
Și în timp ce continui să iei cunoștință de gânduri și emoții, de asemenea....
R Revino la corpul tău
Revino și conectează-te la corpul tău fizic. Găsește care este cea mai bună metodă pentru tine. Ai putea să încerci câteva dintre următoarele sugestii sau să găsești propria metodă:
 Încet apăsând tălpile cu putere în podea
 Încet apăsând vârfurile degetelor unul de altul
 Încet întinzând brațele sau gâtul, ridicând umerii
 Încet respirând
Notă: nu încerci să te ascunzi, scapi sau să te distragi de la ce se întâmplă în lumea ta interioară. Țelul este să rămâi conștient de gândurile și emoțiile tale, continuând să iei cunoștință de prezența lor... Și în același timp revino și reconectează-te cu corpul tău mișcându-l activ. De ce? Ca să poți obține cât mai mult control posibil asupra acțiunilor tale fizice în ciuda faptului că nu ai control asupra emoțiilor tale (amintește-ți, centrează-ți atenția pe ceea ce îți este în control).
Și pe măsură ce iei cunoștință de gânduri și emoții și te întorci în corpul tău, de asemenea...
C Conectează-te la ceea ce faci
Încearcă să faci priză de conștiință vizavi de unde ești și recentrează-ți atenția asupra activităților care le faci.
Găsește propria tehnică pentru a face asta. De asemenea, poți încerca câteva sau chiar toate dintre sugestiile următoare:
 Privește în jurul tău și observă cinci lucruri pe care le poți vedea
 Observă trei sau patru lucruri pe care le poți auzi
 Observă ce anume poți mirosi ori ce gusturi simți
 Observă ce faci acum, în clipa asta.
 Termină exercițiul prin a dedica întreaga ta atenție activității de față (și dacă nu ai activități semnificative de făcut vezi următorii trei pași)
În mod ideal, parcurge ciclul CRC încet, de trei sau patru ori, transformându-l într-un exercițiu de două – trei minute. Dacă dorești să primești mai mult ajutor în aceste exerciții, poți descărca niște înregistrări audio gratuite (pentru vorbitorii de limba engleză) ce te vor ajuta să cobori ancora, exerciții ce variază între 1 și 11 minute (https://www.actmindfully.com.au/freestuff/free-audio/).
Notă: te rog nu sări primul C din CRC. Este important să continui să iei cunoștință de gânduri și emoții, în special, dacă ele sunt dificile sau inconfortabile. Dacă sari primul C exercițiul acesta se va transforma într-o tehnică de distragere – ceea ce nu trebuie să fie.
A coborî ancora este o abilitate deosebit de utilă. Poți s-o folosești pentru gânduri sau emoții dificile, amintiri, porniri sau senzații, pentru a decupla pilotul automat și a te recupla la viață, pentru a întrerupe ruminațiile, obsesiile și îngrijorările și pentru a-ți centra atenția asupra ceea ce faci. Cu cât mai bine te ancorezi în aici și acum cu atât mai mult control vei avea asupra acțiunilor tale. Ceea ce va face următorii pași mai simpli.
2) Acțiunea dedicată
Acțiunea dedicată sau acțiunea în favoarea unui angajament face referire la o acțiune efectivă ghidată de valorile tale centrale, acțiune executată datorită faptului că este esențială/ importantă pentru tine; acțiunea asumată, chiar dacă evocă gânduri și emoții dificile. Odată ce ai coborât ancora folosind formula CRC vei avea mai mult control asupra acțiunilor tale, ceea ce va permite să faci lucrurile care contează cu adevărat pentru tine. Desigur, asta include și măsurile protective împotriva COVID, precum spălatul frecvent al mâinilor, distanțare socială etc. Dar pe lângă toate astea luați în considerare: ce fel de lucruri simple există prin care te poți îngriji de tine, de cei cu care locuiești și de cei pe care realmente poți să-i ajuți? Ce fel de lucruri suportive și de îngrijire poți să faci?
Poți să spui câteva vorbe amabile cuiva în suferință – în persoană sau prin telefon sau prin mesaj?
Poți să ajuți pe cineva cu o sarcină (activitate)? Sau să gătești o masă? Sau să ții mâna cuiva? Sau să te joci cu copilul tău?
Poți să-i fii alături cuiva care este bolnav? Sau în cazuri grave să-i găsești ajutor medical necesar?
Și dacă ești carantinat acasă care ar fi cel mai util mod de a-ți petrece timpul? Ai putea să încerci să te reconectezi cu lucruri importante pentru tine, precum sănătatea (făcând sport sau mâncând sănătos), dezvoltarea personală sau orice altceva. Dacă ești familiar cu abordări de tip mindfulness, ai putea să reiei exercițiile?
De repetare ori pe parcursul zilei întreabă-te (ce pot face chiar acum – indiferent cât de mic – ce ar putea îmbunătăți viața mea, a oamenilor cu care trăiesc sau a comunității?). indiferent care este răspunsul fă-o și dedică-te întru-totul.
3) Deschide-te
A fi deschis înseamnă a face loc pentru sentimente dificile și a fi blând cu tine însuți. Garantat, sentimente dificile vor continua să apară pe măsură ce decurge criza: frică, furie, tristețe, rușine, singurătate, frustrare, confuzie și multe altele.
Nu le putem opri; ele sunt reacții normale, dar ne putem deschide și putem face loc pentru ele: recunoscând că sunt normale și permițându-le să fie prezente/ să existe în noi (chiar dacă ele dor) și să ne autoabordăm cu blândețe.
Ține minte, blândețea de sine e esențială dacă vrei să faci față acestei crize, în special dacă ești în postura de îngrijitor. Dacă ai zburat vreodată într-un avion ai auzit expresia următoare „În cazul unei urgențe puneți-vă propriile măști de oxigen înainte de ai ajuta pe alții”. Ei bine, blândețea de sine este masca ta de oxigen, dacă vrei să poți avea grijă de alții, va trebui mai întâi să ai grijă de tine.
Așa că întreabă-te dacă cineva iubit ar trece prin această experiență, simțind ceea ce eu simt – dacă aș vrea să fiu blând față de ei – cum i-aș trata? Cum m-aș comporta față de ei? Ce aș face sau spune? Apoi, încearcă să te comporți cu tine însuți în același mod.
4) Valori
Acțiunea în favoarea unui angajament ar trebui să fie ghidată de către valorile tale centrale: ce vrei să reprezinți în fața acestei crize? Ce fel de persoană vrei să fii pe măsură ce treci prin asta? Cum ai vrea să-i tratezi pe ceilalți și pe tine însuți.
Valorile tale ar putea să includă: iubire, respect, umor, răbdare, curaj, sinceritate, păsare, deschidere, blândețe sau multe altele. Caută metode de-a presăra aceste valori în ziua ta, lasă-le să-ți ghideze și motiveze acțiunile.
Desigur pe măsură ce această criză se desfășoară vor fi tot soiul de obstacole în viața ta, țeluri pe care nu le poți atinge, lucruri pe care nu le poți face. Dar poți totuși continua să-ți trăiești valorile într-o sumedenie de feluri diferite, chiar și în fața acestor provocări. În mod special, întoarce-te la valorile de blândețe și păsare. Ia în considerație: ce metode blânde și păsătoare sunt prin care poți să te tratezi pe tine pe măsură ce treci prin asta.
Ce fel de cuvinte blânde, fapte amabile poți să spui sau faci pentru tine?
Ce fel de moduri amabile și blânde de ai trata pe ceilalți care suferă? Ce fel de moduri sunt prin care poți contribui la bunăstarea comunității? Ce poți face sau spune încât peste câțiva ani când vei privi înapoi, să te simți mândru de modul în care ai răspuns la această criză?
Când să apelezi la un specialist?
În vremuri de criză este normal să trăiești sentimente de îngrijorare, teamă, tristețe. Este poate normal ca ele să fie chiar destul de intense, totuși, este adesea greu de spus cât este normal sau care este limita.
În cele ce urmează o să încercăm să te ajutăm să îți dai seama ce e o anxietate normală, și ce depășește măsura. Următoarele, sunt semne că ai putea avea nevoie de ajutor specializat:
- Dacă observi că anxietatea respectiv teama îți ocupă marea parte a timpului, este un semn. Altfel spus, dacă îngrijorările îți ocupă tot timpul, chiar și când ești acasă și acest lucru se petrece mai multe zile decât nu.
- Dacă anxietatea este foarte intensă. Este una să fi ușor tensionat și îngrijorat, este alt lucru să simți panică. Dacă observi că ai momente în care teama devine atât de mare încât ajungi să îți bată inima tare sau să respiri accelerat din cauza fricii.
- Dacă observi că teama este atât de intensă încât metodele tale obișnuite de a te deconecta nu funcționează și orice ai face nu se oprește.
- Dacă nu mai poți dormi din cauza îngrijorărilor.
- Dacă te speli pe mâini excesiv inclusiv când ești acasă și nu ai contact cu surse de contaminare.
Dat fiind faptul că semnele descrise mai sus sunt relativ subiective, este posibil să nu reușești să îți dai seama ori să simți că e la limită și nu este clar. În acest caz poți apela la un psihoterapeut sau la un psihiatru să te lămurești.
Colegiul psihologilor din Romania a compus o echipă de psihoterapeuți voluntari, care fac consultații (și online) gratuit. Dacă simți că sfaturile din acest ghid sunt insuficiente poți apela la ei fie pentru psihoterapie, fie pentru o evaluare.
Detalii găsești la: https://alegericpr.ro/index.php/registre-2
Surse
Al-Karawi, D., & Jubair, L. (2016). Bright light therapy for nonseasonal depression: meta-analysis of clinical trials. Journal of affective disorders, 198, 64-71.
American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (DSM-5®). American Psychiatric Pub.
Ghebreyesus, T. A. (2020) - Declație presă, 11.03.2020.
Harris, R. (2020) – Ghid, FACE COVID’ - How to Respond Effectively to the Corona Crisis.
Hayes, S. C. (2005). Get out of your mind and into your life: The new acceptance and commitment therapy. New Harbinger Publications.
15
Leahy, R. L., Holland, S. J., & McGinn, L. K. (2012). Treatment plans and interventions for depression and anxiety disorders. Guilford press.
http://www.ms.ro/coronavirus-covid-19
https://alegericpr.ro/index.php/registre-2
https://en.wikipedia.org/wiki/Fake_news
https://www.actmindfully.com.au/freestuff/free-audio/

#TimpulPetrecutAcasă

În urmă cu ceva ani, destul de mulţi, lucrând ca medic şcolar la una dintre şcolile situate spre periferia oraşului, am simţit în atmosfera de lucru din acea şcoală o anumită stare de tensiune. Directorul şcolii, o profesoară cu care dealtfel mă înţelegeam destul de bine, era o fire ceva mai dură şi mai autoritara, cel puţin în aparenţă. În fond, era firesc, prin natura funcției, să își impună un anumit grad de autoritate. Dar cei care lucrau zi de zi alături de dumneaei percepeau altfel problema; starea de stres se simțea de departe. Într-o zi, am auzit o replică aruncată ca într-o doară de secretara școlii, în timp ce ne povestea despre starea generală de încordare:
- Aproape că imi vine greu să mai vin la servici, deși trebuie să o fac. Tensiunea se simte. Azi dimineață, când m-am trezit, l-am întrebat pe soțul meu dacă școala mai este la locul ei sau, dacă nu cumva, s-a năruit și nu mai este nevoie să merg la muncă. Glumeam, firește, dar asta simțeam.
Timpul a trecut și, odată cu plecarea acelei directoare de la conducere, situația s-a schimbat, chiar dacă autoritatea noilor directori era, în principiu, aceeași: oamenii lucrau ceva mai relaxați și mai cu plăcere. Îmi aduceam adesea aminte cu amuzament de replica de atunci a secretarei, deși situația nu era deloc amuzantă, chiar dacă secretara făcea cumva haz de necaz. Acum eu eram cea stresată, dar nu din cauza cuiva anume. Cel puțin la început. Desigur că. cu timpul, au început să apară antipatii la serviciu, dar cu timpul am început să trec peste asta. Dar erau momente când, asemenea secretarei pe vremuri, acum era rândul meu să îmi pierd cheful de muncă. Curând am conștientizat faptul că aveam nevoie de odihnă ceva mai multă, de o perioadă de pauză, dar de care momentan nu puteam avea parte. Cel mult puteam să îmi gestionez altfel ritmul de muncă astfel încât să pot trece ceva mai ușor peste sarcinile de serviciu. Ajunsesem să nu mai am puterea să stau drept în picioare, simțind că mă pot prăbuși în orice moment, neavând prea mult control asupra picioarelor mele și asupra mersului. Cum nu sunt o persoană foarte sportivă, fiind mai degrabă sedentară, mersul pe jos este practic aproape singura mea formă de a mă mișca mai mult sau mai puțin constant. Așa că, mai devreme sau mai târziu, trebuia să fac ceva să remediez situația.
Dar cu toții știm vorba cum că: „Ai grijă ceea ce îți dorești, că s-ar putea să se împlinească!”. Și dorința mea de a avea o pauză de odihnă (vorba vine!) s-a împlinit. Într-o zi chiar că a trebuit, de voie-de nevoie să stau acasă. Și asta, deși la început pentru o săptămână și jumătate, acea săptămână s-a transformat într-o lună, iar pe măsură ce timpul trecea aproape că nu știam pentru cât timp urma să stau izolată în casă. Pur și simplu nu puteam să ajut cu nimic mai mult decât să stau departe de ceilalți pentru ca cei care puteau să ajute să poată câștiga timp pentru a găsi o soluție pe care să o poată pune în practică. Abia apoi urma să revin la munca mea de zi cu zi.
Situația este atipică, așa cum atipice sunt și condițiile în care ne ducem acum viața. Și nimeni nu își dorește să repete această experiență, așa că ar trebui să valorificăm cu toții timpul în care trebuie să trăim acum în așa fel încât să trecem cât mai ușor peste asta și să învățăm cât se poate de mult din aceasta.
Personal trebuia să mă adaptez la această situație, la condițiile date, și să reușesc să recuperez cât mai mult dintre lucrurile pierdute și/sau neglijate până acum și să-mi pun la punct deprinderile necesare revenirii la normalitate pentru când va să fie. Am început să încerc să mă relaxez și să îmi „încarc bateriile” și totodată să îmi mențin tonusul creierului și trupului. Pentru început am forțat oarecum creierului să (re)facă activitățile pe care nu le mai făcuse cam de mult timp și nu eram sigură că mai era în stare să le facă. Pentru început am început să îmi umplu timpul liber, prea mult dintr-o dată, citind cât se poate de mult, ascultând muzică, urmărind filme și documentare și cu rebusul meu cel de toate zilele. Pe măsură ce timpul avea să treacă, urma să îmi diversiific temele de lectură și eventual să mă apuc de scris, de studiu mai serios și de prelucrarea diferitelor materiale informative.
Numai că trebuie din ce în ce mai mult să iau în considerare încă un aspect: sunt o fire sedentară de felul meu, excesiv de sedentară uneori, cu atât mai mult cu cât desfășor activități ce duc inevitabil la sedentarism. Ori ar fi trebuit să îmi pregătesc organismul și pentru a se mișca cât de ușor și de repede odată ce aș fi revenit la activitatea obișnuită. Și asta prin activitate fizică ce poate fi practicată acasă, într-un spațiu restrâns și neamenajat în mod special pentru activități sportive. Și totul pentru a-mi menține tonusul fizic și psihic în condiții bune.
Numai că în condițiile de izolare trecerea timpului este percepută altfel. Nu mai sunt conectată la activitatea cotidiană presupunând un program săptămânal, lunar, anual. Doar la un program zilnic. Zilele trec absolut la fel, singurul mod în care percepem trecerea timpului este legat de alternanța zi-noapte. Putem percepe trecerea zilelor în cadrul săptămânii doar dacă urmărim emisiunile radio și tv. Ne dăm seama de data în care ne aflăm la un moment dat doar dacă suntem într-un fel sau altul cu ochii pe calendar.
  Deci... activittatea fizică desfășurată într-un ritm optim. Pentru a menține acest ritm, mi-ar prinde bine să am un smartwatch potrivit, fie că face parte din categoria de ceasuri damă sau din categoria de ceasuri bărbați. Pot să-mi mențin un tonus pozitiv prin sport, iar un smartwatch este un aliat obiectiv care să monitorizeze exercișiile și caloriile pierdute în modul următor:
  • monitorizează pașii și numărul de calorii arse prin mișcare
  • analizează nivelul de hidratare/oxigen al corpului
  • are funcție de termometru
  • muzică integrată
  • ne recomandă personalizat, prin animații, ce tipuri de exerciții ni se potrivesc (de exemplu, la modelele Garmin Vivomove/Vivoactive)
  • uneme modele smartwatch au chiar și funcție de plată la terminalele POS
  • au accelerometru și multe altele.
Sau pot opta pentru un ceas hibrid, dacă prefer cadranul clasic și funcții mai simple (monitorizare pași, calorii, somn și notificări social media/e-mail).
Odată dotată fiind cu un smartwatch, pot trece la pregătirea fizică. Nu sunt necesare exerciții sofisticate sau aparate complicate. Sunt suficiente exercițiile care folosesc doar greutatea propriului corp și „ustensile” improvizate din obiecte pe care oricum le am în casă. Nu am nevoie de un spațiu prea mare, ci doar un spațiu cât suprafața unei pături sau saltele obișnuite. Exercițiile fizice, simple dar variate, pot implica activitatea tuturor mușchilor corpului, într-un ritm destul de intens, și pot fi practicate în orice moment al zilei și pentru o durată variabilă, adaptată necesităților fiecăruia dintre noi. Iar atunci când activitatea fizică ne este monitorizată printr-un smartwatch intensifică motivația necesară efectuării activității fizice, ajută la cuantificarea acesteia ca și număr de calorii consumate și a funcțiilor fiziologice, astfel încât să ne adaptăm perfect la activitatea desfășurată în funcție de necesități.
Sper ca timpul să treacă mai ușor în condițiile date, să mă pot adapta la situația dată și să pot reveni la condițiile de dinainte mult mai ușor și cu o altă percepție asupra vieții.
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2020

duminică, 29 martie 2020

Mesaj emoționant

No comment. Urmăriți filmul și reflectați. Schimbați-vă viața astfel încât să vă bucurați de ea.

De la prieteni

‼️❌. Anunt important  ❌‼️
     S-a dovedit că virusul intră în celula alveolară pulmonară prin intermediul receptorului ECAII.  Când se leagă de ea, o supraexprimează și ucide celula alveolară.  De aici tot ceea ce produce.
  Cazurile severe de tineri sunt pacienții care au luat un antiinflamator la începutul bolii.  Este necesar să se evite aspirina, ibuprofenul, naproxenul, voltarea (diclofenac), deoarece favorizează formele severe.  * Trebuie să luați doar paracetamol *
  Nu luați ibuprofen sau antiinflamator dacă suspectați Covid
  În Franța, 4 cazuri grave de tineri fără boală anterioară au ibuprofen în comun
  Este un anunț al Ministerului Sănătății Italia.
   Nu uitați să NU luați Ibuprofen, Motrin, Advil și aspirină pentru simptome de gripă sau febră.  În Italia și Franța au descoperit că persoanele care au murit de Covid-19 au luat ibuprofen și determină potențarea virusului de 5 ori mai mult.  Vă rugăm să evitați automedicarea, să dezvăluiți acest lucru și să aveți grijă de noi.
  Domnilor, orice persoană cu simptome ia numai și exclusiv
  * PARACETAMOL * (cu excepția, desigur, rețetă)
  și bea multă apă și foarte des (înghițiți la fiecare 15 minute dacă este posibil)
  De asemenea, avem antivirale naturale, cum ar fi usturoiul, ghimbirul, propolisul și aproape toate plantele aromatice (mentă, balsam de lămâie (torongil), rozmarin ...) scorțișoară, turmeric, fructe cu vitamina C ... de preferință în infuzie ...

  * NU * luați următoarele medicamente * dacă avem simptome *:

  În general, nimeni
  * ANTI-INFLAMATORII*
  Nici un * ANALGESIC * care conține Tramadol ...
  Și voi spune ... ce sunt?
  Iată o listă dacă aveți întrebări ...

  1) Ibuprofen (include Espidifen, Neobrufen, Algiasdin, Saetil, (Dalsy, Algidrin și Junifen la copii))

  2) Naproxen (include Antalgin, Naprosin, Lundiran, Momen)

  3) Dexketoprofen (include Enantyum, Adolquir, Ketesse, Quiralam și Zaldiar)

  În general, * ANTI-INFLAMATORII* vor cauza probleme respiratorii și, pe lângă cele ale Coronavirusului, poate fi produsă o imagine foarte serioasă ...

  Nici * Analgezice opiate * ca:
  1) Tramadol (include Adolonta, Capdol, Captor, Clanderon, Dolpar, Enaplus, Geotradol, Paxiflas, Pazital, Tioner, Tracimol, Tradonal, Zaldiar și Zitram)

  * VĂ RUGĂM DISTRIBUITI!!  *
  * FITI SOLIDARI!!  *
  * Aceste informații ar putea ajuta să salveze vieți !!  *

De la prieteni

Universitatea Johns Hopkins a trimis această notă detaliată privind evitarea contagiunii:

 * Virusul nu este un organism viu, ci o moleculă proteică (ADN) acoperită de un strat protector de lipide (grăsimi), care, atunci când este absorbit de celulele mucoasei oculare, nazale sau bucale, își schimbă codul genetic, (mutație) și se transformă în celule agresor și multiplicator.

 * Întrucât virusul nu este un organism viu, ci o moleculă de proteine, acesta nu este ucis, ci se descompune de la sine. Timpul de dezintegrare depinde de temperatură, umiditate și tipul de material în care se află.

 * Virusul este foarte fragil; singurul lucru care îl protejează este un strat subțire de grăsime. Acesta este motivul pentru care orice săpun sau detergent este cel mai bun remediu, deoarece spuma dizolva grăsimea (de aceea trebuie să frecați mâinile atât de mult: timp de 20 de secunde sau mai mult, pentru a face multă spumă). Prin dizolvarea stratului de grăsime, molecula de proteină se dispersează și se descompune singură.

 * Căldura topește grăsimea; acesta este motivul pentru care este atât de bine să folosești apă peste 25 de grade Celsius pentru spălarea mâinilor, hainelor și a tot. În plus, apa caldă face mai multă spumă și asta o face și mai utilă.

 * Alcoolul sau orice amestec cu alcool de peste 65% DIZOLVĂ ORICE GRĂSIME, în special stratul lipidic extern al virusului.

 * Orice amestec cu 1 parte de înălbitor și 5 părți de apă dizolvă direct proteina, o descompune din interior.

 * Apa oxigenată ajută mult după săpun, alcool și clor, deoarece peroxidul dizolvă proteina virusului, dar trebuie să o utilizați pură ceea ce afectează pielea.

 * FĂRĂ SERVICII BACTERICIDE. Virusul nu este un organism viu ca bacteriile; nu se poate ucide ceea ce nu este viu cu antibiotice, dar își dezintegrează rapid structura cu tot ce s-a spus.

 * Niciodată nu agitați/scuturați îmbrăcămintea, cearceafurile sau alte materiale folosite sau neutilizate. În timp ce este lipit pe o suprafață poroasă, este foarte inert și se dezintegrează doar între 3 ore (țesătură și suprafață poroasă), 4 ore (cupru, pentru că este natural antiseptic; și lemn, pentru că elimină toată umezeala și nu o lasă să se desprindă și se dezintegrează), 24 ore (carton), 42 ore (metal) și 72 ore (plastic). Dar dacă îl scuturați sau folosiți un pămătuf de curățare, moleculele de virus plutesc în aer până la 3 ore și pot fi inhalate cu ușurință.

 * Moleculele de virus rămân foarte stabile la frig extern sau frig artificial precum aparatele de aer condiționat în case și mașini. De asemenea, au nevoie de umiditate pentru a rămâne stabile și, mai ales, întuneric. Prin urmare, mediile dezumidificate, uscate, calde și luminoase îl vor degrada mai repede.

 * LUMINA UV pe orice obiect care o poate conține descompune proteina virusului. De exemplu, pentru dezinfectarea și reutilizarea unei măști este perfectă. Fiți atenți, de asemenea, lumina UV descompune colagenul (care este proteic) la nivelul pielii, provocând în cele din urmă riduri și cancer de piele.

 * Virusul NU POATE trece prin pielea sănătoasă.

 * Oțetul NU este util, deoarece nu descompune stratul protector de grăsime.

 * NICI ȚUICA, PALINCA ȘI NICI VODKA, nu servesc. Cea mai puternică vodcă este 40% alcool și ai nevoie de 65%.

 * LISTERINE! Este 65% alcool.

 * Cu cât este mai limitat spațiul, cu atât mai multă concentrație a virusului poate exista. Cu cât este mai deschis sau ventilat natural, cu atât mai puțin.

 * Toată această informație este foarte utilă, dar trebuie să vă spălați pe mâini înainte și după ce atingeți mucoasa, mâncarea, încuietorile, butoanele, comutatoarele, telecomanda, telefonul mobil, ceasurile, computerele, birourile, televizorul etc. precum și când folosiți baia.

 * Trebuie să hidratați mâinile uscate de la atâta spălare, deoarece moleculele se pot ascunde în micro fisurile rezultate în pielea uscată. Cu cât crema este mai groasă, cu atât mai bine.

* De asemenea, asigură-te că ai unghiile cât se poate de scurte, astfel încât virusul să nu se ascundă acolo.

Distribuie cât mai mult posibil

sâmbătă, 28 martie 2020

021 9111 - salvarea în caz de nevoie

În urmă cu ceva timp, una dintre asistentele mele m-a abordat pentru o învoire de două zile.
- Trebuie să rezolv o problemă destul de urgentă cu actele mașinii, Este cam mult de umblat, dar nu durează mai mult de două zile. Apoi mă întorc la muncă.
Cu ea mă întâlneam doar o dată pe săptămână, timp de vreo 2-3 ore. Am acceptat situația.
- Lasă cheia de la cabinet la secretariat, să pot intra. În prima zi cabinetul rămâne descoperit, dar sper să nu fie probleme majore. În a doua zi vin eu, ca de obicei, pentru câteva ore. Când ies, las din nou cheia de unde am luat-o. Ne revedem ca de obicei în săptămâna următoare.
Lucrurile au decurs așa cum convenisem. Mi-am făcut treaba la cabinet în ziua când trebuia să fiu acolo, apoi am plecat, lăsând cheia la loc de unde o recuperasem, pentru ca asistenta mea să reintre în posesia ei.
După o săptămână, am revenit în cabinetul respectiv. Tânăra asistentă era din nou la muncă. Ne-am salutat ca de obicei; ea era bucuroasă că își rezolvase problemele. Totuși ceva mi s-a părut curios, căci ea purta ochelari de soare, chiar dacă, în interior fiind, purtarea lor nu se justifica. Fie că sesizase nedumerirea mea, fie că pur și simplu vroia să-și descarce un „of”, a început să-și povestească pățania.
- Mi-am rezolvat problemele, dar la întoarcere, chiar aproape de intrarea în oraș, am avut accident de mașină. Nu am avut nici o vină, celălalt șofer a fost vinovat. A intrat în plin în mașina mea. Din fericire, nu am pățit nimic în afara vânătăilor multiple și a spaimei cumplite. Pur și simplu eram în șoc, efectiv mă scăpasem pe mine. Nici acum nu mi-am revenit, încă mai am coșmaruri.
Spunând astea și-a scos ochelarii de soare. În zona ochilor era plină de vânătăi.
- Am vânătăi și pe corp. Din fericire, în rest sunt nevătămată. Dar mașina este aproape făcută praf. Nu știu dacă și cât de bine va putea fi reparată. Oricum am deschis proces penal pentru a-mi recupera pagubele, pagube care oricum îmi depășesc posibilitățile financiare.
- Știi că poți beneficia de auto de înlocuire fără costuri dacă ești partea păgubită într-un accident, contul fiind decontat de asiguratorul vinovatului? Mașina la schimb va fi similară cu mașina deținută (implicată în accident) și se acordă din momentul în care mașina avariată a intrat în service. O zi de închiriere este egală cu 4 ore de manoperă. Așa nu vei simți că îți lipsește prea mult mașina, te poți folosi de mașina închiriată ca și cum ar fi a ta.
- Ce ar trebui să fac?
- Știai că ai acest drept prin lege? Sub 1% dintre șoferi știu asta. Poți trimite informația aceasta și apropiaților tăi, să se poată folosi de ea la nevoie. Vezi aici un scurt video de prezentare a acestei facilități.
- Și cum am acces la aceste facilități?
- Prin numărul de asistență rutieră 0219111 ai acces la nivel național la toate serviciile necesare în cazul unui accident rutier: asistență rutieră, tractare, depanare și auto de înlocuire. În acest fel, beneficiezi fără nici un cost de auto de înlocuire, dacă ești partea păgubită într-un accident rutier, simplu, în doar patru pași. Costul este decontat de asiguratorul șoferului vinovat.
- Mulțumesc pentru informații. Chiar voi transmite informațiile acestea și prietenilor mei. Inclusiv pe rețelele de socializare.
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2020

vineri, 27 martie 2020

De la prieteni

*Repostez acestā frumoasā poezie!*

                    *Unii şi alţii!*

*Unii vor iubire, alții vor putere,*
*Unii doar un umăr pentru-o mângâiere,*
*Unii casă mare şi maşină nouă,*
*Alții doar o umbră unde să nu-i plouă,*

*Unii să audă, alții să vorbească,*
*Unii doar o clipă cerul să privească,*
*Unii o moşie mare şi bogată,*
*Uni-ar vrea o mamă, alți-ar vrea un tată,*

*Unii haine scumpe şi pantofi mai mulți,*
*Alţii vor picioare şi-ar umbla desculți,*
*Unii vor un munte, alții vor o mare,*
*Unii doar să aibă cele necesare,*

*Unii vor avere, faimă, bogății,*
*Alții sănătate pentru-ai lor copii,*
*Unii vor să aibă propriul răsărit,*
*Alții doar să uite ceea ce-au iubit...*

*Pelerini prin lume între nu şi da,*
*Fiecare suflet are rana sa!*
*Nu tot cel ce râde este fericit,*
*Cum nici cel ce plânge totul a sfârşit!*

*Luptă pentru tine, uşurează-ți chinul,*
*Iar de nu se poate să-ți accepți destinul;*
*Fii cu gânduri bune şi să crezi mereu:*
*Când nu vine nimeni, vine Dumnezeu!*

*Fie ca Domnul, Dumnezeu Atotputernic, să  verse un balsam de pace, dragoste și protecție, trecând lumina prin întregul trup ca sursă de apă vie.*
*Fie ca El să vă vindece toate bolile descoperite și ascunse.*
 *În numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh, Amin.*
*Transmiteți această binecuvântare tuturor contactelor, inclusiv eu. Cu mare smerenie și afecțiune, te aleg pentru că sunteti deosebiți.*
*Cuvântul lui Dumnezeu spune că Iov a fost binecuvântat când sa rugat pentru prietenii săi ...*
*Binecuvântează-ți prietenii și fii binecuvântat ...*

 *Astăzi este o zi de binecuvântare.*

 *"Te binecuvântez".*

 *"Bunul Dumnezeu sa va binecuvânteze inima - si viața". *

*"Gândurile și privirea"*

*"Sănătatea voastra - casa voastra. - Familia ta. - munca ta. - Credinta ta". - Suportul financiar și proiectele tale, în numele lui HRISTOS ,,*

*"Alege PE  cine vrei să fie binecuvântat ". Nu uita pe nimeni! Chiar daca îi trimiți de mai multe ori!!!*

joi, 26 martie 2020

APEL către clasa politică. AJUNGE ! NE-AȚI ADUS ÎN PRAGUL DISPERĂRII !

25 Mar 2020 - 20:39
APEL către clasa politică. AJUNGE ! NE-AȚI ADUS ÎN PRAGUL DISPERĂRII !
Dupa luptele voastre politice, dupa batalia cu motiuni, dupa alba neagra pentru numirea primului ministru, dupa ce tot timpul v-ati promovat in functii importante acolitii pe salarii mari, multi fiind incompetenti, acum se vad si rezultatele acestei crize voi fiind cei care puneti mai presus de interesele Romaniei, interesele de partid. De fapt, rezultatul activitatii “guvernului meu”, care nu a fost capabil sa aprovizioneze Romania cu substante dezinfectante, masti si manusi de protectie, punand in pericol viata cadrelor medicale, dar si a pacientilor internati in spitale pentru alte afectiuni, este unul singur: Tara este aruncata intr-o prapastie economica. In timp ce voi aveti tot, 70% din populatia tarii traieste dintr-un venit lunar de maximum 1.500 de lei. Acum, o mare parte din acesti oameni sunt trimisi in somaj. Mult trambitatele planuri menite sa sprijine mediul de afaceri si, in special, sectorul intreprinderilor mici si mijlocii care mobilizeaza circa 60% din numarul total al angajatiilor din tara, sunt pur teoretice, fara norme de aplicare la o luna de la declansarea crizei. Reamintim presedintelui Iohannis si premierului Orban ca in timp ce ei inca se gandesc cum sa salveze economia, 300.000 de companii au fost deja lovite de criza, iar peste un milion de angajati din economie vor ramâne fara locuri de munca în perioada martie-aprilie, daca starea de urgenta nu va fi ridicata. In timp ce economia tarii este pusa la pamant din cauza inconstientei unui guvern incompetent, nascut doar din vanitatea unui presedinte care are impresia ca le stie pe toate si se pricepe la toate, Romania se scufunda. Pentru ministrul Muncii asta nu conteaza, doamna Violeta Alexandru ne trimite poze pe facebook si vrea sa ne arate ca munceste pe branci stand in fund pe covor.
Faceti ceva sa nu mai omorati romanii si sa nu mai distrugeti economia Romaniei, atat cat a mai ramas din ea. Pe rand ati imprumutat sume uriase de bani fara ca cineva sa fie de acord, fara sa stim pe ce s-au cheltuit. De fapt, probabil ca ati dorit sa acoperiti gaurile rezultate in urma furturilor voastre si ale colegilor politici.

ATI FURAT PE RAND SI NE-ATI FACUT SA CREDEM CA CINEVA VA RASPUNDE. NE-ATI MINTIT.
Este momentul sa va treziti din betia puterii la realitate si sa luati masurile pe care mediul de afaceri le cere. Romania are astazi nevoie mai mult ca oricand de spitale si cadre medicale, medicamente si mancare. Producatorii romani de alimente pot asigura necesarul pe rafturi, dar nu ne distrugeti. In acest sens Federatia Nationala a Sindicatelor din Industria Alimentara - SINDALIMENTA va solicita:
- Eliminati preturile aberant de mari pentru certificatele de situatii de urgenta. Guvernul vorbeste despre eliberarea certificatelor de situatie de urgenta pentru IMM-urile aflate in dificultate, dar nu spune insa ca eliberarea unui astfel de certificat este taxata de Camera de Comert si Industrie a Romaniei cu suma de 500 EURO, plus TVA. Eliberarea acestor certificate a fost transformata de aceasta institutie intr-o afacere.
- Nu distrugeti industria alimentara romaneasca. In aceasta perioada ea trebuie sa lucreze la turatiee maxima, Romania are nevoie de acest sector;
- Eliminati taxele si impozitele societatilor din industria alimentara pe o perioada de 6 luni;
- Scutiti de plata taxelor pe salariu pentru o perioada de 6 luni angajatii din industria alimentara. Astfel veniturile lor vor creste, iar companiile isi pot asigura forta de munca necesara productiei. Peste 70% dintre angajati locuiesc in comunele limitrofe ale marilor orase;
- Stopati exporturile de materie prima pentru industria alimentara si incurajati importurile pentru acest sector;
- Sprijiniti sectorul procesarii carnii. Prin “grija avuta” pentru stoparea extinderii virusului de gripa porcina ati reusit sa cresteti importurile de carne de porc. Astazi importam peste 85% din necesar. Subventionati industria de procesare a carnii;
INDUSTRIA ALIMENTARA TREBUIE SA LUCREZE PENTRU ROMANI. ACUM AVEM SANSA SA ADUCEM PE RAFTURI ALIMENTE ROMANESTI IN PROCENT DE PESTE 80%. PROTEJATI-NE, NU NE DISTRUGETI !
- Trebuie ca toti factorii politici și reprezentantii diferitelor sectoare economice sa discute serios înainte de a fi luate masuri pripite pe care ulterior le vom plati toti;
- Masurile populiste și lipsa unei consultari reale cu mediul de afaceri nu vor face decat sa amplifice criza;
- Nu mai copiati masuri care nu pot fi suportate de economia romaneasca.
Masurile trebuie adoptate contextului intern.
- Asigurati necesarul de echipamente de protectie, atat pentru spitale, cat si pentru angajatii din industria alimentara;
- Asigurati minimul de produse de protectie pentru cei care stau acasa sau care merg la munca;
- Plafonati preturile alimentelor si medicamentelor, dar purtati permanent dialog cu reprezentantii industriei, astfel incat sa ne asiguram, daca este nevoie, de anumite subventii in cazul cresterii pretului la materia prima;
- Nu neglijati asociatiile, fundatiile si ONG-urile, ele nu se incadreaza in prevederile Ordonantei nr. 30 privind acordarea somajului tehnic. Sunt multe astfel de organizatii care implementeaza proiecte pe fonduri europene. In scurt timp proiectele se pot suspenda, iar angajatii raman fara venituri. Viitorul reluarii implementarii dupa starea de urgenta este incert daca uitati de antreprenori !
- Aduceti langa voi specialistii, oameni de elita, academicienii, cercetatorii -cati mai avem- si nu distrugeti Romania.
- Incetati sa spuneti ca nu sunt bani. Atunci cand tara este in stare de urgenta, cand romanii mor fiindca de zeci de ani ati distrus sistemul de sanitate, cand economia risca sa intre in colaps, faceti calcule, fiti transparenti si spuneti-ne ca faceti imprumut ca sa ne salvati pe noi, cei multi, fiindca pe voi v-ati salvat de cand conduceti cu incompetenta tara. 
Sa va fie rusine! Nu va mai bateti joc de bunicii si parintii nostri, de viitorul copiilor nostri!
PRESEDINTE SINDALIMENTA,
Dragos Frumosu

Blogger şi influencer, de la vis la realitate

„La început a fost cuvântul”

Mai în glumă, mai în serios, s-ar putea spune că femeile sunt foarte dibace în folosirea cuvintelor. Mit sau realitate, de multe ori această afirmație se verifică din plin. Se pare că nici eu nu m-am dezis de această „dexteritate”: mai în glumă, mai în serios, părinții mei îmi spuneau că am deprins vorbirea înaintea mersului. Trecerea de la vorbire la citit am făcut-o, de asemenea, destul de devreme: inainte de a merge la școală, cam înainte de a împlini cinci ani. Cum eram o fire mai degrabă retrasă, nu mi-a fost greu să petrec destul de mult timp citind, deseori câteva ore pe zi doar din plăcere. Dacă se adăuga lectura mai mult sau mai puțin impusă din afară, desigur că timpul petrecut „cu nasul în carte” se prelungea destul de mult. Riscam adesea să intru într-un fel de criza, riscând să nu mai am ce citi, dacă nu schimbam strategia într-un fel sau altul: fie reciteam cărțile la anumite intervale de timp, fie găseam alte surse, biblioteci sau librării, din care puteam să-mi procur cărțile, fie treceam la alt nivel de lectură, citind alte și alte genuri de literatură.
Au trecut puțini ani până când m-am apucat de enigmistică și rebus; aveam în jur de 10-11 ani când m-am apucat de această îndeletnicire. După câteva decenii de practică a astfel de exerciții ale minții, pot spune că sunt destul de bună în domeniu. Cu ajutorul acestui tip de exerciții, mintea mea s-a deprins să facă asocieri neașteptate între cuvinte și idei.
Trecerea de la citit la scris, referindu-mă la conceperea de texte proprii, s-a petrecut firesc de-a lungul timpului. Nu-mi era greu să scriu diverse povestiri, poezioare sau alte texte, pur și simplu ca din joacă. De aici și până la dorința de a concepe volume întregi nu a fost decât un pas.

Mediul online și lectura/scrisul

Trecerea de la offline la online

Nici nu visam în copilărie că ar putea veni o vreme când calculatorul și internetul vor face parte din viața noastră. Pe atunci mare parte dintre sursele de informare erau câărțile și presa scrisă. Recunosc că acest fapt mi-a prins bine, căci știu să folosesc cu ușurință biblioteca și cărțile pentru a culege datele și informațiile necesare la un moment dat, fără să fiu excesiv de dependentă de tehnologie și de gadgeturile de ultimă generație. Dar recunosc acum că internetul folosit inteligent este o sursă inepuizabilă de informații.
Am venit în contact cu un calculator încă de la începutul studenției. Probabil că nu eram suficient de pregătită pentru acest impact, căci, dacă practic am prins relativ rapid câteva chestii, la teorie aproape că nu pricepeam mai nimic. Cu siguranță trebuiau rumegate informațiile de acest gen, combinând teoria cu practica, pentru a asimila acest gen de informații; cert era că la acel moment nu găseam suficient timp pentru asta. Ca atare am zis că dacă neam de neamul meu nu avusese de-a face cu acest gen de tehnologie, nu era cazul să mă apuc tocmai eu de folosirea ei. Mare greșeală! A trebuit să treacă destul timp până să-mi schimb opinia. Terminasem facultatea și lucrasem de câțiva ani buni. Calculatoarele și internetul începeau să prindă teren și comunicarea începea să se mute din offline în online. Am tărăgănat momentul primului contact cu acest gen de tehnologie până când m-am simțit depășită de situație în ceea ce mă privea în domeniul informării și documentării profesionale. Intuiam că pătrunzănd în online aș fi putut rezolva problema documentării profesionale mai mult, mai rapid și mai ieftin. Și intuiția s-a dovedit corectă. Așa că am achiziționat un calculator, l-am conectat la internet și am rezolvat jumătate din problemele stringente în acel moment în doi timpi și trei mișcări practic pe gratis.

De la rețele de socializare la blog

Odată rezolvate problemele de documentare profesională de moment, eram liberă să folosesc internetul după propria-mi plăcere. Ceea ce m-a debusolat pe moment, căci nu prea aveam idee ce aș fi putut să caut. Primul impuls a fost să îmi caut prietenii din viața reală în mediul online. Așa am intrat în ceea ce s-ar putea numi rețele de socializare. Mai timid la început, dar din ce în ce mai mult, aproape necontrolat, în sensul că îmi făceam câte un cont pe oriunde se putea. Multe asemenea conturi au rămas practic nefolosite. Dar altele au rămas și pe ele mi-am făcut prieteni virtuali pentru scurt timp.
Totodată am descoperit ceea ce s-ar putea numi bloguri, portaluri să rețele literare. Pe multe le-am citit, mai mult sau mai puțin, pe puține dintre ele am și postat, ce-i drept destul de puțin. Ceea ce mi-a rămas în minte a fost că se poate desfășura o activitate intensă in acest sens.
Primul blog propriu l-am făcut în domeniul blogspot... imitând un prieten virtual care își deschisese blog înaintea mea. Pentru o vreme am citit și am comentat pe blogul lui, apoi l-am deschis pe al meu propriu. A fost o acțiune destul de stângace la început; pur și simplu mă străduiam să văd ce se putea face cu un astfel de blog. Dar scriind, mai bine spus postând, am început să-mi doresc să fiu citită de alții. Curând mi-am dat seama că mai am mult de muncă pentru a scrie bine.
Am constatat repede că blogul ppoate aduce beneficii. Dincolo de căpătarea unei dexterități într-ale scrisului, am constatat că blogul poate aduce venituri, în bani și produse. Mai mult produse, până acum, în cazul meu. Dar potențial exista. După o perioadă scurtă de promovare de produse prin bannere, timp în care am putut să fac și eu comenzi destul de mici în contul reclamelor, am renunțat la ele odată ce nu mai câștigam nimic. Atunci am trecut la scrisul efectiv de articole pe blog pentru promovarea de produse, din care să obțin câștiguri. La început a mers destul de bine pentru nivelul la care eram, dar era nevoie de mult mai mult decât atât.

Shopping online

La un moment dat mi-am dat seama de importanța business-urilor de tip shopping online. Să fim bine înțeleși: nu voi renunța niciodată la ideea de a fi clientul magazinelor clasice. În astfel de magazine pot vedea direct produsele, pe care le pot examina direct înainte de a le cumpăra. Numai că magazinele virtuale au câteva avantaje de necontestat:
  • Sunt mult mai mari și mai bine aprovizionate, teoretic vorbind, decât un magazin obișnuit, fiind asemănătoate supermarket-urilor. Pot avea mărfuri mai diverse, mai variate, mărfuri care uneori sunt mai greu de comercializat într-un magazin obișnuit, fie din cauza prețului mai ridicat, fie prin faptul că sunt cumpărate mai rar și de prea puțini oameni pentru a fi rentabilă stocarea lor într-un magazin mai mic și destinat unui număr mai mic de clienți
  • Livrarea produselor poate fi făcută direct la domiciliul sau sediul potențialilor cumpărături, în orice cantitate și în orice moment, ceea ce este extraordinar de comod.
  • Comenzile se fac rapid, aproape instantaneu, mai ales atunci când se știe exact ceea ce se dorește a fi comandat.
Sincer vorbind, aș susține, prin articole pe blog, un astfel de gen de afaceri. Până acum chiar am promovat diverse astfel de firme online: magazine, agenții de turism, furnizori de servicii, cu mai mult sau mai puțin succes.

Marketing online la un click distanță

 Sincer vorbind m-aș angaja să fiu o veritabilă agenție de publicitate așa cum ar fi Caravana Digipeak, pentru orice agent de vânzări si de servicii din mediul online. Și asta pentru că am încredere în utilitatea acestor activități. Dar pentru o mai mare eficiență este necesar să mai lucrez asupra a ceea ce scriu pe blog sub aspectele care se pot numi content writing, SEO și Google Ads. Desigur, nu înainte de a lucra pentru un graphic design cât mai performant în procesul de realizare website aplicată la nivelul blogului. Interesul meu ar fi ca blogul să fie cât mai ușor de accesat și, odată accesat, să fie cât mai ușor de citit de cât mai multe persoane. Apoi ar fi excelent dacă ceea ce scriu pe blog este și poate fi oricând bine promovat în social media, pentru o cât mai bine promovare.Importantă este și consultanța marketing pe care o pot primi pentru a-mi dezvolta strategii și campanii de marketing cât mai eficiente pentru a realiza o eficiență cât mai mare a promovării afacerii și un câștig cât mai substanțial.
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2020

marți, 24 martie 2020

Staţi acasă!!!

No comment! Urmăriţi filmul!

Cristale magice pentru Vărsător

 Până nu de mult, nu credeam în astrologie. Multă vreme nici nu ştiam că astrologia există sau a existat vreodată, asta pentru că nu avusesem acces la asemenea informații. Dar pe măsură ce am început să am acces la informațiile respective, a inceput să mă intereseze subiectul, la început doar dintr-o curiozitate asociată cu amuzamentul. Curând am simțit că unele date și informații legate de persoana mea și persoanele apropiate și zodia natală se potrivesc.
Să iau de pildă persoana mea. Sunt născută în zodia Vărsătorului. Se spune că nativii născuți sub acest semn zodiacal au ca și trăsătură comună excentricitatea și non-conformismul. Aici se cam potrivește din plin, sau cel puțin așa îmi place să cred. Nu sunt nici pe departe o tipicară și nici nu îmi place să fiu. Mai mult chiar, mă plictisesc teribil să fac aceleași lucruri pe timp îndelungat, de aceea încerc să schimb cel puțin metodele de lucru, în condițiile în care sunt nevoită să îndeplinesc sarcinile de serviciu, iar atunci când trebuie să stau mai mult timp în același loc, încerc să îmi găsesc de lucru, folosindu-mă de hobby-uri.
Iată mai succint prezentarea zodiei Vărsător:
Zodia Vărsător este deschizătoare de drumuri, cea pentru care nu există „nu se poate'. Relațiile, viața profesională, dragostea și căsnicia sunt influențate de trăsăturile lui dominanteRepere în zodia Vărsător
  • Planeta guvernatoare pentru zodia Vărsător: Uranus
  • Elementul esențial pentru zodia Vărsător: Aerul
  • Piatra prețioasă reprezentativă pentru zodia Vărsător: ametistul
  • Metalul reprezentativ pentru zodia Vărsător: plumbul
  • Culoarea caracteristică pentru zodia Vărsător: albastru
  • Ziua favorabilă pentru zodia Vărsător: sâmbăta
  • Numere norocoase pentru zodia Vărsător: 2, 5, 7
Personalitatea celor născuți în zodia Vărsător
Nativul în Zodia Vărsător este mereu cu un pas înaintea tuturor și a vremurilor sale. Este greu de ținut pasul cu el, ținând cont de trăsăturile lui dominante:
  • inteligență creativă;
  • idealism și altruism;
  • putere de anticipație;
  • energie multă și bine dozată;
  • responsabilitate și angajare;
  • exigență maximă;
  • dificultate în acceptarea opoziției.
Femeia din zodia Vărsător este intimidantă prin:
  • capacitatea de adaptare la toate cerințele sociale;
  • curajul de a lupta de la egal la egal cu bărbații;
  • comportamentul histrionic;
  • originalitatea și lipsa de prejudecăți.
Profilul profesional al nativilor din zodia Vărsător
  • viziune și capacitate de anticipare;
  • originalitate în soluții;
  • nervozitate exagerată în condiții de campanie;
  • creativitate, inclusiv de natură artistică;
  • pretenții exagerate de la cei din jur.
Ca lider, bărbatul din zodia Vărsător va obține rezultate senzaționale, va ține echipa sa mereu pe primul loc în top, dar cu ce sacrificii din partea coechipierilor săi. Pentru că bărbatul din zodia Vărsător nu-și dă seama că nimeni nu se compară cu el ca energie și inteligență și cere de la cei din jur mai mult decât pot. Este talentat pentru comunicare, vânzări, activități artistice și conexe. Este un profesor și un mentor fascinant care va ști să-și transmită în mod ingenios și spectaculos mesajul.
Femeia din zodia Vărsător, din dorința de a combate inegalitățile de gen, riscă să se masculinizeze. Ceea ce o salvează întotdeauna este plăcerea de a fi, totuși, femeie, cu toată eleganța și strălucirea de rigoare. Alteori, este posibil să reacționeze la dificultăți și refuzuri în mod teatral, aproape isteric, însă rotițele vor merge nestingherit în spatele acestor scene. Fiind preocupată de soarta fiecăruia și a tuturor, i se potrivește o carieră didactică, în medicină și asistență sanitară sau în asistență socială.Dragosta și căsnicia celor născuți în zodia Vărsător
Bărbatul născut în Zodia Vărsător iubește libertatea și are atâtea valori de cultivat încât e greu să-și piardă capul în dragoste. Nu este de așteptat să se căsătorească în „săptămâna chioară' ci la maturitate, cu calm, pe baza toleranței reciproce și a unei depline comunicări cu partenera. După care nu va da pe dinafară de afecțiune și senzualitate, dar va fi un confesor de nădejde, un partener de discuții inteligent și, cel mai important, un soț pentru care egalitatea deplină în drepturi chiar funcționează.
Femeia din zodia Vărsător, în lupta ei pentru a nu fi mai prejos decât bărbatul, devine uneori rigidă, tăioasă, intransigentă. Inima ei poate fi deblocată cu gesturi foarte subtile care să dovedească o înțelegere profundă a naturii ei interioare luxuriante. Ca mamă, cineva ar fi bine s-o tempereze, pentru că e genul de pasăre care-și aruncă puiii în apă, convinsă că vor înota instinctiv; apoi aleargă în sus și-n jos pe mal, cu sloganuri mobilizatoare. Le cere mult, uitând de limitările specifice vârstei. Dar o face în așa fel încât obține, în cele din urmă, ceea ce și-a propus, iar copiii o divinizează pentru toate eforturile la care i-a supus.
Cum stau cu sănătatea cei din zodia Vărsător?
Toată această cavalcadă prin viață a celor din zodia Vărsător are prețul ei: nu stau foarte bine cu nervii, iar stresul se concretizează imediat în manifestări psiho-somatice: palpitații, insomnie, anxietate. Depresie, nu, pentru că n-au timp de depresii. Din punct de vedere fizic, cele mai sensibile sunt picioarele – pot suferi fracturi, entorse și probleme de circulație, inclusiv varice. Atenția împărțită în mai multe direcții și graba permanentă îl predispune pe cel născut în zodia Vărsător la accidente de tot felul.
Zodia Vărsător este zodia deschizătorilor de drumuri care te provoacă mereu să-ți depășești limitele și să ții pasul cu ei.

 Femeie fiind, la un moment dat am descoperit podoabele, bijuteriile, care ne fac mai frumoasă atât viața cât și înfățișarea. Printre acestea, m-au fascinat cristalele, pietrele semiprețioase, care înveselesc privirea prin colorit și sclipire. Cu atât mai mult, mare mi-a fost curiozitatea să aflu cât mai multe din legăturile dintre cristale și zodii. Cu atât mai mult m-a preocupat să aflu ce sristale se potrivesc zodiei Vărsătorului.
ametist piatra semipretioasa Ametistul este principalul cristal ce se „lipește” perfect zodiei Vărsătorului. Ametistul este considerată una dintre cele mai frumoase pietre prețioase. Datorită culorii sale spectaculoase, care poate varia de la violet la purpuriu, această piatră semiprețioasă este una dintre cele mai valoroase varietăți de cuarț.
Unii susțin că ametistul poate transforma energia în iubire, poate combate stresul și poate induce purtătorului o stare de liniște sufletească.
În Antichitate, pe lista celor mai rare pietre se află ametistul, iar în anumite religii, acesta are o încărcătură spirituală deosebit de puternică. De pildă, în India era considerată piatra brahmanilor, pentru celți era „piatra druizilor”, iar budiștii îi atribuiau capacități de purificare, astfel era considerată prin excelență „piatra evoluției pe treptele spiritualității”.
În trecut, era supranumită piatra episcopală deoarece era dăruită episcopilor creștini atunci când erau învestiți. Se spune că preoții erau feriți de vicii, iar această nestemată îi ajuta să-și respecte jurământul de castitate. De asemenea, ametistul reprezenta în multe culturi pietatea, smerenia și sinceritatea.
În concepția grecilor, ametistul aducea multă dragoste și fericire persoanelor care purtau bijuterii împodobite cu o astfel de piatră. De asemenea, aceștia mai credeau că cei care savurau licoarea dintr-o cupă de ametist erau mai puțin predispuși riscului de a se îmbăta sau de a fi otrăviți.
Unele surse consideră că în funcție de nuanțele de culoare, ametistul se poate împărți în mai multe categorii:

  • Ametistul lavandă (violet) – se spune că aduce lumină și dragoste. Face legătura între inimă și vorbire. Dacă culoarea este mai deschisă, unii consideră că facilitează activitatea cerebrală.
  • Ametistul Chevron sau Marmorat are capacități de stimulare a sistemului imunitar. Unii relatează că acest tip de ametist poate contribui la găsirea unei soluții la orice problemă. De asemenea, poate ajuta la eliminarea stresului.
  • Ametistul ananas are un rol esențial în ceea ce privește stimularea imaginației.
  • Ametistul lila care are o nuanță pală – este extras din zona Maramureșului, are o vibrație înaltă și subtilă armonizatoare.
  • Ametistul verde (vermarin) mai este denumit și Prasiolitul, denumire de origine greacă ce provine de la cuvintele „prason” – „praz” și „litos” – „piatră”.
Granatul este o altă piatră semiprețioase cu virtuți terapeutice asociată Vărsătorului

ESTE:

O piatra a fertilitatii, a sanatatii, a energiei
Daca este oferita cadou, este simbol al fericirii, iubirii si fidelitatii
O piatra a angajamentului total, a devotamentului, a dragostei, a stabilitatii si ordinii

ASIGURA PROTECTIE:

Protejeaza impotriva accidentelor care au la baza pierderi de sange.
Protejeaza sotiile, mamele, familia

AJUTA LA:

La atingerea scopurilor
La depasirea complexelor de inferioritate
La rememorarea viselor
La depasirea perioadelor de criza din viata individului

AMPLIFICA, STIMULEAZA, SPRIJINA, FACILITEAZA:

Spiritul de initiativa, respectul de sine, inteligenta, imaginatia, ambitia, increderea, creativitatea, vointa, spiritul de responsabilitate, memorie, capacitate de invatare
Atrage succesul in afaceri
Favorizeaza relatiile, cooperarea
Mareste efectele celorlalte cristale alaturi de care este purtat

REDUCE, SCADE, OPRESTE, INHIBA:

anxietatea, depresia, stressul exemanelor sau competitiilor

ADUCE, CONFERA, INSPIRA:

Putere, forta vigoare, emergie, rezistenta, protectie, vindecare
Afectiune, compasiune, caldura, iubire profunda, popularitate, prietenie, magnetism, pasiune
Succes in afaceri, abundenta, succes, respect

BUN PENTRU:

Bun pentru meditatie si rugaciune
Pune in legatura cu vietile anterioare
Trebuie purtat in perioade de tristete si mari suferinte sau in perioade de negociere

EFECTE ASUPRA SANATATII. CRISTALOTERAPIE.

Puternic rol protector asupra sanatatii
Intareste, purifica si vitalizeaza organismul
Benefic in caz de infertilitate, intoxicari, hipotensiune, anemie, inflamatii, hemoragii, pietre la rinichi, operatii chirurgicale
Benefic pentru sistemul circulator, inima, piele, plamani, hormoni, ficat, rinichi, pancreas, sange, coloana vertebrala, splina, tiroida, ochi
Bun stimulent sexual
Echilibreaza menstruatia
Imagini pentru topaz Topazul deține anumite proprietăți terapeutice, influențând pozitiv starea emoțională a persoanei care o poartă.
Iată câteva din beneficiile pe care le poate aduce această piatra prețioasă purtătorilor:
  • Stimulează gândirea creativă;
  • Atrage energii pozitive și respinge energii negative;
  • Aduce echilibru interior;
  • Funcționează ca un catalizator pentru aptitudinile personale;
  • Îndepărtează depresia și alungă insomniile;
  • Sporește capacitatea de a depăși orice fel de temere;
  • Potențează încrederea în sine;
  • Îi ajută să se elibereze de emoții dificile;
  • Favorizează instalarea unei stări de spirit pozitive.
Combinația dintre ametist și turcoaz se pare că este și mai benefică.

Proprietăţile turcoazului

Foarte eficace, acest cristal oferă confort spiritului şi bună dispoziţie corpului. Fiind o piatră protectoare, a fost utilizată pentru amulete din cele mai vechi timpuri. Este cunoscută pentru faptul că-şi schimbă culoarea în caz de infidelitate din partea altora şi atunci când ceva rău se apropie. Favorizează armonia spirituală şi creează posibilitatea comunicării cu lumea fizică şi lumile spirituale. Plasată pe al treilea ochi, măreşte intuiţia şi face meditaţia mai profundă.
Proprietatile pietrelor semi-pretioase asupra organismului nostru - turcoazul si ametistul 2

Cum acţionează turcoazul asupra chakrelor?

Pe chakra gâtului, înlătură vechile angajamente şi inhibiţiile şi permite sufletului să se exprime mai mult. Ajută la explorarea vieţilor anterioare, arătând permanenţa croirii „destinului” şi a faptului că acesta depinde de ceea ce facem în fiecare moment. Turcoazul este o piatră de purificare, care înlătură energia negativă şi elimină ceaţa electromagnetică ce poate persista în nivelele mentalului, oferind protecţie împotriva poluanţilor din mediul înconjurător. Echilibrează şi aliniază toate chakrele cu corpurile subtile, pune în acord planul fizic cu cel spiritual. În gândirea esoterică tradiţională, turcoazul uneşte pământul şi cerul, reunind energiile masculine şi feminine. Este o piatră cu energiile echilibrate ce favorizează dezvoltarea spirituală personală, ajută în reglarea problemelor în manieră creativă şi atenuează nervozitatea atunci când vorbim în public. Este favorabilă tuturor proceselor de evoluţie spirituală. 

Proprietăţile ametistului

Ametistul este una din varietăţile de cuarţ, este o piatră foarte frumoasă, culoarea ei poate fi violet deschis până la violet închis sau purpură. Numele ei vine din grecescul “amethystos” care are la bază cuvântul „methy” ce înseamnă vin, împotriva beţiei. Potrivit credinţelor de-a lungul timpului, cei care consumau băuturi din vasele de ametist, nu se îmbătau. Este numită şi „piatra înţelepciunii” sau „piatra episcopală”, stimulează încrederea, stăpânirea de sine, dezvoltă capacităţile extrasenzoriale, clarviziunea, înlătură teama de evenimente nefaste şi de atacuri, dezvoltă puterea de a lua decizii.

Cum acţionează ametistul asupra energiilor noastre?

Purtată pe corp sau ţinută în apropierea corpului, amplifică potenţialul intelectual şi spiritual, reduce stresul,Proprietatile pietrelor semi-pretioase asupra organismului nostru - turcoazul si ametistul 3 stimulează curajul şi intuiţia, diminuează insomniile, decepţiile. Ametistul ajută la eliminarea din propria viaţă a unor vicii şi dependenţe de substanţe toxice, înlătură migrenele, afecţiunile sistemului nervos central, ale sistemelor endocrin şi digestiv, stabilizează glicemia. Această piatră are proprietatea de a transforma energiile malefice în energii benefice, generând armonie, linişte şi pace. Poate fi folosit în componenţa unor bijuterii ( mărgele, cercei, broşe medalion ) iar în casă sub formă de clustere, pomişori, statuete, etc. Se purifică la lumina soarelui, în apă curgătoare, în pământ, în nisip, folosind muzica sacră, folosind arome (beţişoare parfumate, uleiuri volatile), sunete de clopoţei. Este piatra chakrei din creştetul capului – Sahasrara, echilibrează la toate nivelurile, activează toate chakrele şi amplifică biocâmpurile. Este folosit şi ca podoabe pe veşmintele preoţilor, este piatra care amplifică puterea rugăciunii şi a meditaţiei, ajută la o mai mare conectare cu ghizii spirituali, deschide noi căi spre elevare spirituală şi spre iluminare.

Desigur, cristaloterapia poate juca un rol benefic pentru fiecare zodie în parte. Si pentru toate zodiile în ansamblul lor. Avantajul ar fi că pietrele prețioase și semiprețioase utilizate în acest scop pot fi folosite și ca podoabă, putând fi montate în bijuterii de o rară frumusețe. Și ce își poate dori mai mult o femeie?
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2020

***

 Frumusețea masculina Bărbații nu se schimbă niciodat', Rămân la fel de sexi ca-n junețe, Ei nu sunt afectați de bătrânețe  Și nici de c...