marți, 30 octombrie 2018

Si totusi... iarna nu-i ca vara!!!

Fericire: să ai căldură în iglu, petrol în lampă şi linişte în suflet. – proverb eschimos
Flămânzesc în ger cei care nu vor să muncească în căldură. – proverb american
 E inca toamna in calendar. Iar temperaturile de afara par a fi dintr-o "vara indiana". E caldut afara, cel putin la orele amiezii, si nici in casa nu este prea racoare. Fara sa se utilizeze o sursa de incalzire, temperatura este (inca!) confortabila. numai bine sa muncim si sa ne relaxam imbracati lejer, suficient de lejer incat sa nu ni se incomodeze miscarile si sa ne simtim bine.
 Sa ne uitam  din nou in calendar. Se apropie noiembrie, cu zile racoroase, umede, cetoase, daca ar fi sa ne luam dupa clima cu care ne-am obisnuit de pe vremurile cand eram inca copii si tineri. Atunci, daca vrem sa ne simtim bine la o temperatura confortabila, va trebui sa recurgem la unele masuri. Cea mai "primitiva" ar fi sa mai punem o haina sau doua pe noi. Dar asta ne-ar ingeuna trupul si miscarile.
Hai sa gandim altfel atunci. Provocarea ar fi urmatoarea:
"Când este ger de crapă pietrele, nimic nu te mai încălzește, ți se îneacă toate corăbiile și nu-ți sunt toți boii acasă!
Așa că mai bine îți faci vara sanie și iarna car și bați fierul cât e cald, CA SĂ te pui la adăpost din vreme.
E simplu: îți iei certificatul energetic și pui nițel osul la treabă! Sau mai degrabă îi lași pe alții să muncească și doar te bucuri de rezultat. Și apoi să vezi ce drag prinzi de locul acela și de oamenii calzi din viața ta! Așa mai vii de-acasă!"
 Sa va povetesc putin despre locuinta mea si despre amenajarile pe care le-am facut deja si care s-ar mai putea face tocmai pentru asigurarea confortului termic fara consumuri si cheltuieli prea mari.
Primele amenajari le-au facut bunicii mei in primii ani dupa mutarea in apartamentul actual, acum 40 de ani. E adevarat, apartamentul este situat la etajul unu. Deci nici la parter, unde iti bate vantul direct cum intri de afara in scara blocului, nici la ultimul etaj, unde doar acoperisul te desparte de atmosfera de deasupra. Si este plasat cumva la mijlocul blocului, exact spre scara vecina, opusa coltului blocului, situat, in cazul scarii noastre, direct orientat pe nord. Ca atare sunt suficiente amenajarile standard de izolatie termica pentru a avea confortul termic fara consum prea mare de gaz si energie electrica. Din start, a fosr izolata termic, pe dinauntru, partea de apartament situata spre fatada, in fata blocului, respectiv bucataria, sufrageria si un dormitor. Cum al doilea dormitor, baia si wc-ul suplimentar dau cu toate spre balcon, a fost suficienta inchiderea balconului. Din nefericire atunci nu existau geamuri tip termopan, asa ca totul s-a facut din sticla si schelet metalic.
Cu timpul, metalul din care era facut schelajul geamurilor ce izolau balconul de exterior, chiar daca era acoperit initial de vopsea, a inceput sa fie "descoperit", caci vopseaua, in contact cu intemperiile (ploaie, vant, temperaturi extreme) a inceput sa se scorojeasca si sa cada. Asa ca a inceput sa apara rugina si intepenirea balamalelor, ceea ce a facut ca geamurile sa nu se mai poata inchide aproape deloc pe timp de iarna, cand era nevoie sa fie aparata casa de frig, vant si ninsoare. Cand nu s-a mai putut, tot scheletul metalic si geamurile au fost date jos si inlocuite cu doua rame de geamuri top termopan. Confortul s-a imbunatatit considerabil, ceea ce s-a simtit la factura pentru incalzirea apartamentului.
Nu au trecut prea multi ani si toti vecinii ce aveau apartamente de trei camere, de la parter la ultimul etaj, s-au asociat si au hotarat sa anvelopeze fatada exterioara corespunzatoara apartamentelor. Am pus banii la bataie si ne-am apucat de lucrare: tocmitul echipei de lucru si executarea lucrarii.
Odata lucrarea efectuata... alta viata! Chiar daca s-ar fi facut sau nu termografia cladirii, diferenta sesizata a fost considerabila. Chiar si acum, cand totusi s-a racorit afara suficient cat unii dintre noi sa puna in functiune centrala termica, la noi in apartament inca nu am pus in functiune nici o instalatie de incalzire. Si probabil nu o vom face pana cand nu va fi destul de frig afara. Si asta se vede de asemenea in valoarea facturii de energie consumata.
Si uite-asa reusesc sa lucrez si sa ma relaxez in propria locuinta fara sa ma gandesc ca imi este frig sau trebuie sa platesc facturi exorbitante.
Articol scris pentru SuperBlog 2018

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

  Cea mai adâncă și mai mare fântână naturală de pe planetă se numește Xiaozhai Tiankeng. Este situat în Fengjie, municipalitatea Chonqinun,...