vineri, 12 octombrie 2018

Pași pentru a deveni independent financiar

Ca toti copiii, cat timp am fost mica, depindeam financiar (si nu numai!) de propriii parinti. Si, la urma urmei de intreaga familie largita. Familie care, prin toti membrii ei, nu stia cum sa-mi faca toate poftele, chiar daca nu ceream prea multe. Practic nu-mi lipsea nimic. Dar Dumnezeu stie cum reuseau sa faca caci la inceput de drum, angajati la stat, aveau salariile mici. Si nu doar parintii mei, ci intreaga familie largita, toti sau aproape toti castigau destul de putin. Vorba lui Ghita Pristanda: "Familie mare, renumeratie dupa buget mica"...
Crescand, nevoile (si dorintele) mele cresteau. Si odata cu ele si cheltuielile. Oricate economii am fi facut in ceea ce se numeste "buget personal" si bugetul familiei in general vorbind, tot existau restrictii si, pe parcursul timpului, si usoare frustrari. Dar incercam sa le facem fata pe parcurs, gestionand mai bine prioritatile in ceea ce priveste cheltuielile, cautand alte surse de venituri, cheltuind, pe cat se poate, mai eficient banii.
Curand a venit vremea sa ajung si eu la stadiul de independenta financiara. Dupa terminarea facultatii m-am angajat la inceput pe perioada determinata, ca stagiar, timp in care mi-am dat examenele necesare pentru obtinerea independentei profesionale, adica dreptul de a profesa liber in meseria aleasa si insusita. In timpul stagiului, aceleasi probleme. Salariul meu era mic, mama iesise deja la pensie, iar tata ramasese cu salariul (inca) mic. Aceleasi economii la sange, aceleasi frustrari. Daca interveneau nista cheltuieli neprevazute, de moment, dar absolut necesare, era aproape sigur ca in ultimele zile inainte de intrarea primului salariu in casa in luna imediat urmatoare ajungeam sa ne scuturam toti banii de prin toate buzunarele tocmai pentru a mai supravietui cateva zile.
In momentul in care m-am angajat definitiv pe un post, chiar daca tot "la stat", veniturile au inceput sa creasca usor dar sigur. Asa ca am inceput oarecum sa facem fata cheltuielilor, chiar daca nici unul dintre noi nu avea o educatie financiara speciala. Pentru o vreme am avut posibilitatea de a castiga in plus, prin activitati suplimentare, asa ca, neavand inca pretentii sau nevoi de cheltuiala prea mari, reuseam sa ne descurcam onorabil.
Intre timp, cheltuielile au inceput din nou sa creasca, iar posibilitatile de a obtine venituri in plus, doar prin meseria de baza, prin ore suplimentare, au devenit practic nule in cazul meu. Iarasi economii aproape la sange, iarasi economii, iarasi renuntari, iarasi frustrari. Cum situatia aceasta a durat ceva ani buni, aproape clacasem in ceea ce priveste starea de sanatate si resursele organismului au inceput sa scada dramatic. Norocul meu a fost ca, odata ajunsa in fundul prapastiei nu am ramas acolo si am inceput sa imi revin din toate punctele de vedere. Numai ca nu mi-as permite sa ajung din nou intr-o situatie similara de colaps pe toate planurile, caci aceasta ar insemna sinucidere curata. Cum totul sau aproape totul in ceea ce ne inconjoara acum pe noi toti, ca este vorba de sanatate, bunastare, confort, totul sau aproape totul din aceste lucruri se reduce, practic, aproape doar la bani, este necesar sa ma gandesc sa imi formez o educatie financiara cat de cat solida.
O idee de formare a unei asemenea educatii ar fi sa ma inscriu intr-un program specializat de educatie financiara cum ar fi "Scoala de Bani" organizata si coordonata de specialistii BCR.
Ce as putea invata acolo? Sa incerc sa explic ce mi-as dori si ce mi-ar prinde bine:
  • In primul rand as dori sa aflu ce inseamna "cum sa faci bani". Nu inseamna doar ore si activitate suplimentara in meseria de baza. Poate nu inseamna neaparat un al doilea job part time; meseria mea, foarte solicitanta ca timp si energie, nu prea imi permite acest lucru. Mai mult chiar , in meseria mea am nevoie permanent de informatii, iar informatiile de ultima ora costa bani, si inca destul de multi bani. Cartile sunt destul de scumpe, publicatiile periodice la fel, cursurile, conferintele si congresele implica si ele destul de multi bani. Asa ca banii absolut necesari trebuie scosi cumva din alte parti.
  • In al doilea rand as dori sa aflu cum sa imi organizez cheltuielile mai eficient. Asta nu inseamna neaparat ca trebuie sa restrictionez masiv cheltuielile, caci asta ar insemna curata sinucidere personala si profesionala. Ci doar sa aflu cum pot obtine unele produse si pachete de produse si servicii in cantitate cat mai mare si mai echilibrata la un pret cat mai eficient.
  • In al treilea rand as dori sa aflu daca si cum pot sa scot ceva profit financiar din eventualele hobby-uri care se pot "monetiza" intr-un fel sau altul. Fara sa fie vorba de un job part time, as putea efectua o munca din propria-mi placere, scotand si ceva avantaje din acest lucru.
Desigur ca se pot achizitiona mai multe informatii si deprinderi dintr-un program de educatie financiara bine pus la punct. De aceea este bine sa ne formam cu totii ca oameni pregatiti din punct de vedere financiar.
Articol scris pentru SuperBlog 2018

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 Sfasietoarea poveste a Iuliei Hasdeu, nascuta pe 14 noiembrie 1869 “Je suis heureuse; je t’aime; nous nous reverrons; cela doit te suffire”...