marți, 21 noiembrie 2023

Cum ne-a schimbat tehnologia călătoriile în străinătate?

 Ador să călătoresc, chiar dacă de ceva timp nu am mai reușit să călătoresc fizic, ci doar cu imaginația. Și mi-aș dori să pot călători, chiar dacă doar pentru că orice călătorie este o experiență unică în sine, contribuind mult la lărgirea orizontului de cunoaștere și la stabilirea multor relații interumane trainice.

În ceea ce privește călătoriile, mă consider încă parțial de modă veche. Prefer să mă documentez în prealabil asupra locurilor pe care este posibil să le vizitez, oamenilor pe care este posibil să-i întâlnesc, cel puțin în linii largi. Încerc să citesc cărți, articole din reviste, tot felul de materiale documentare înainte de a ajunge la fața locului, tocmai pentru a-mi forma o impresie generală cât de cât clară. Desigur, documentarea continuă și la fața locului.

Un avantaj major, mai ales dacă călătoriile se fac în afara țării de origine, ar putea fi cunoașterea uneia sau a mai multor limbi de circulație internațională. Mulți dintre noi au învâțat cândva limbi străine în școală, mai mult sau mai puțin. Unii continuă acest studiu mai toată viața dacă sunt pasionați sau nevoiți să o facă, dar din păcate puțini ajung la performanța de a se înțelege cu ușurință cu localnicii din țările vizitate.

Pornind de la acest aspect, o utilitate deosebită atunci când călătorești în țări străine îl au dispozitivele mobile de traducere, un așa numit translator instantaneu, de tipul Vasco Translator V4, care ușurează mult comunicarea atunci când cunoașterea unei limbi de ciirculație internaționale nu este punctul forte al turistului.

Dar cum funcționează Vasco Translator V4?

  • în cazul comunicării verbale/orale, se poate activa comanda vocală, care ajută la recunoașterea limbii vorbite de interlocutor, traducând aproape instantaneu fraza/frazele rostite 
  • în cazul traduceii documentelor, traducerea se face pornind de la fotografia documentului respectiv, pe baza căreia se face și se afișează imediat traducerea textului scris respectiv.
  • funcția MultiTalk este utilă într-o cameră de chat în care sunt vorbitori de diverse limbi, funcșia traducând toate mesajele primite și trimise.
Deși nu sunt adepta totală a folosirii unui astfel de dispozitiv, preferând să mă bazez (și!) pe cunoașterea și utilizarea uneia sau a mai multor limbi de circulație internațională, recunosc că un astfel de dispozitiv asigură o comunicare cu mult mai rapidă și mai comodă atunci când siguranța în conversație nu este tocmai un punct forte sau când chiar este nevoie de o comunicare rapidă în limba străină respectivă sau atunci când chiar nu cunoaștem suficient sau aproape deloc limba locuitorilor din zona respectivă.
În plus, un asemenea dispozitiv poate asigura traducerea din și în peste 100 de limbi, putând fi folosit în peste 200 de țări. Și chiar dacă nu suntem convinși că o ”mașinărie” nu poate atinge performanțele minții umane, putem admite că nu suntem, oricare dintre noi, acele genii capabile să se descurce satisfăcător în zeci și zeci de limbi și dialecte de pe tot cuprinsul lumii și încă foarte rapid.
Sigur că nu voi renunța la metodele clasice de documentare și comunicare, mai ales când timpul nu este extrem de presant, dar trebuie să recunosc că tehnologia, folosităinteligent, te scoate din încurcătură la nevoie.
Articol scris pentru SuperBlog 2023

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

  21 de lucruri pe care nu le știai despre România: 1. Aproximativ o treime din Munții Carpați se află în România, oferind peisaje uimitoare...