vineri, 29 octombrie 2021

Terapie salină în oraș? DA, la Terra Salin!

 În urmă cu aproximativ un an am fost contactată de către o cunoștință din oraș pentru o idee de colaborare, nu neapărat cu mine cât mai ales cu colegi medici interesați de domeniul respectiv. Era o idee de salină artificială situată cumva în centrul orașului, mică dar ușor accesibilă celor interesați, ca pacienți sau terapeuți.

Deși colaborarea nu s-a concretizat până în acest moment, ideea mi s-a părut interesantă și extrem de binevenită. Și iată de ce... 

Am cunoscut și cunosc persoane cu afecțiuni respiratorii suficient de severe care au nevoie de terapie cu aerosoli la nivelul unei saline naturale sau artificiale. Din păcate, cei pe care îi cunosc acum sunt copii care au nevoie periodic de această terapie pentru ameliorarea simptomelor de afectare respiratorie și pentru întărirea imunității generale, în ideea că orice acutizare a unei afectări respiratorii le poate agrava fie și temporar suferința.

Salinele naturale amenajate corespunzător în sensul folosirii lor în scopuri terapeutice pot fi o soluție excelentă pentru tratarea acestor pacienți, în sensul că se pornește de la o bază deja existentă. Partea mai puțin bună este că pacienții sunt scoși oarecum în acea perioadă din rutina vieții lor de zi cu zi, în sensul că trebuie să se deplaseze într-o altă locație decât cea de domiciliu pe perioada cât durează cura terapeutică.

Pentru aceștia din urmă ideea unei saline artificiale amenajate în mijlocul orașului unde locuiește pacientul sau într-un oraș mai apropiat de localitatea sa de domiciliu poate fi un avantaj, respectivul pacient putându-se trata fără a aștepta perioada de concediu și fără a absenta forțat de la locul de muncă. În plus, pe lângă terapie poate beneficia și de momente de recreere activă și de practicarea unor hobby-uri sau unor activități deosebite.

  Să exemplific avantajele unei astfel de saline artificiale cu o astfel de unitate deja existentă: Terra Salin. Salina este deschisă în colaborare cu un medic specialist și oferă servicii terapeutice asemănătoare cu cele ale salinelor naturale. Tehnologia la cel mai avansat nivel garantează eficiență terapeutică, echipamentele medicale și sistemul performant de ventilație reprezentând avantaje strategice față de orice salină artificială de suprafață din București. Astfel, cele 45 de minute petrecute la Terra Salin echivalează cu 4-5 ore petrecute la o salină naturală.

O cură de tratament pentru imunitate ar trebui să includă minimum 7 ședințe consecutive, iar cele de întreținere săptămânală sunt și ele esențiale. Din fericire, amplasarea urbană a salinei permite vizite constante și mai accesibile decât în cele naturale, în ceea ce privește timpul și bugetul alocat.

Terra Salin oferă o experiență complexă, de la beneficiile terapiei respiratorii și activitățile senzoriale, până la relaxare și dezvoltare culturală în cadrul atelierelor special concepute pentru cei mici. Copiii pot socializa, dar și pot desfășura activități care să le stimuleze imaginația și creativitatea, nelăsându-le timp pentru plictiseală pe tot parcursul ședințelor de terapie.

Atât adulții cât și copiii beneficiază de evenimente organizate săptămânal, de la teatru pentru copii, știință în salină, ateliere de lectură, muzică, origami până la yoga. Astfel terapia salină se asociază cu programe complexe de dezvoltare personală, adaptate fiecăruia în parte.

Mediul hipersalin și steril, triajul telefonic, ventilația și lămpile UV din recepție și grupul sanitar asigură un microclimat sigur pentru.tot timpul petrecut în salină.

Toate aceste aspecte constituie avantaje certe pentru terapia cu aerosoli într-o salină artificială care, deși nu se compară cu o salină naturală, oferă eficiență terapeutică într-un timp mai scurt, cu o frecvenșă sporită și cu un buget mult redus.

Articol scris pentru SuperBlog 2021

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

  Hamlet de William Shakespeare Teme Imposibilitatea certitudinii Ceea ce îl separă pe Hamlet de alte piese de răzbunare (și poate de fiecar...