joi, 8 octombrie 2020

De la apartament la casă. Cum ne putem face mutarea mai ușoară

Și acum am în minte imaginea casei vechi a bunicilor în care mi-am petrecut mare parte din primii zece ani jumătate de viață. Au fost amintiri frumoase, pentru ceva vreme fiind singurul loc căruia îi puteam spune „acasă”. Aici am venit de la maternitate în brațele părinților mei, aici început să fiu înconjurată de toți cei care îmi ofereau necondiționat toată dragostea lor, aici au fost făcute primele fotografii în care apăream și eu și care încă se mai află în albumul familiei.
A fost o perioadă frumoasă de care mă leagă multe amintiri superbe. Numai că, la un moment dat, locul căruia îi spuneam „acasă” și-a schimbat locația. De mai multe ori. În același oraș. Și, din fericire, în același cartier.
Recunosc că, în acele momente ale mutării, dincolo de inconveniente (stresul despărțirii definitive de vechea locație, stresul propriu zis al mutării), au fost și multe avantaje majore în acel moment. Și pentru mulți ani, chiar decenii, de atunci încolo.
  1. În primul rând, confortul sporit. Ceea ce era deloc de neglijat. Accesul mult mai facil la sursele de apă, rece și caldă, și la canalizare. Posibilitatea de a face baie în propria casă. O sursă de gaze naturale (gaz metan) folosit la gătit și ulterior ca și sursă de agent termic, în speță apă caldă folosită pentru încălzire și spălat.
  2. În al doilea rând, cheltuieli mai mici pentru întreținerea locuinței: mai puține cheltuieli la încălzire, reparații (mai puțini pereți exteriori de văruit și reparat, reparația acoperișului practic exclusă)
Din fericire, dezavantajul de a nu mai avea gradina proprie era și încă mai este compensată de prezența unei suprafețe destul de mari de spațiu verde între blocuri; ca atare aerul curat este prezent în cantitate suficientă.
Mulți ani m-am împăcat cu ideea vieții la bloc. Deși nu chiar în totalitate... Dar recunosc că am dus dorul unei case, ca și locuință proprie, cu toate avantajele și dezavantajele sale.
Dacă aș fi fost acum ceva mai tânără, deși asta nu ar fi chiar o problemă, și dacă aș fi avut posibilitățăle materiale și financiare necesare construirii, amenajării și întreținerii unei case, ca și locuință proprie, nu aș fi ezitat să pornesc pe un asemenea drum.
Problema unui loc de construcție a unei case într-o zonă liniștită a orașului nu ar fi o problemă. Nu am nevoie de o casă imensă, ci de una suficient de mică și totodată de încăpătoare pentru toate utilitățile de care aș avea nevoie. Materialele de construcție? Nici o problemă. În condițiile în care aș avea posibilitatea de a le achiziționa dintr-un singur loc, cu siguranță aș putea fi inclusă într-un veritabil „grup VIP”, din punctul de vedere al banilor cheltuiți din start; ba chiar mi s-ar face și reduceri la cheltuieli numai să cumpăr cât mai multe lucruri de care aș avea nevoie din unul și același loc, de la pavaj la acoperiș.
Având proiectul gata făcut și toate avizele obținut, nu mi-ar fi prea greu să știu ce am de cumpărat: materiale de calitate la un preț accesibil. Plus o echipă de constructori de nădejde, care să realizeze în întregime construcția locuinței. Odată ridicată construcția, ar mai fi un singur pas de făcut: conectarea la toate utilitățile.
Odată instalată în noua casă, nu mai am de dus la capăt decât realizarea unei recenzii video, prin care să-mi împărtășesc experiența mea și celorlalți prieteni
Articol scris pentru SuperBlog 2020

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 "Un barbat și o femeie erau casatoriti de peste 60 de ani. Ei împartaseau totul și discutau despre orice. Nu aveau secrete unul fata d...