joi, 17 iulie 2025

$$$

 HIPOCAMPUS


În mitologia greacă, hipocampul era o creatură fantastică care avea jumătate din corp în formă de cal și cealaltă jumătate în formă de pește. Această creatură, care a fost portretizată de istoricul grec Pausanias în faimoasa sa „Descriere a Greciei”, a trăit în adâncurile oceanului și a servit drept emblemă a lui Poseidon. De fapt, potrivit lui Homer în lucrările sale, carul acestui zeu era tras de hipocampi. Astăzi, se crede că hipocampul ar putea fi înrudit cu căluții de mare (al căror nume științific este Hippocampus).


Termenul hipocamp provine din cuvintele grecești ἱππόκαμπος, a căror origine se găsește în cuvântul ἵππος și care s-ar referi la "cal", și κάμπος, care poate fi tradus ca "monstru marin"


Înregistrări pictografice ale acestei creaturi pot fi găsite în diferite orașe grecești, așa că se crede că era cunoscută în întreaga lume elenă. Din secolul al IV-lea î.Hr. până n secolul I î.Hr., în orașul Tir au fost bătute monede în care Melqart, zeul și sfântul patron al orașului, era montat pe un hipocamp înaripat și înconjurat de delfini. În mod similar, în orașul Byblos, la aceeași dată, au fost emise monede cu gravura unui hipocamp care se scufundă în mare.

Deoarece ciclul apei nu era pe deplin clar în lumea greacă, nu este surprinzător faptul că hipocampul a fost considerat capabil să trăiască atât în apă sărată, cât și în apă dulce (ceva ce doar câteva organisme pot face)


Din acest motiv, fresce și sculpturi ale acestei creaturi au fost găsite în temple de lângă mare și în surse mari de apă dulce. Una dintre aceste sculpturi care a supraviețuit până în zilele noastre se află în Fântâna di Trevi din Roma. În acesta, un triton încearcă să copleșească un hipocamp înaripat. Pe lângă lumea elenă, reprezentări ale hipocampului au fost găsite în Scoția și în rămășițele civilizației etrusce. De asemenea, se suspectează că ar putea fi înrudit cu capra de mare Capricorn.

Pe lângă faptul că este numele acestei creaturi mitologice, hipocampul este, de asemenea, una dintre principalele structuri din creierul mamiferelor și oamenilor. Acest nume a fost dat datorită asemănării pe care această parte a creierului o avea cu căluții de mare


Psihiatrul și neurologul sovietic Vladimir Bekhterev a fost unul dintre primii oameni de știință care a descoperit că este legată de memorie. Mai târziu, s-a descoperit că această parte a creierului era legată și de simțul orientării și de înțelegerea și memoria spațiului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

$$$

 GÂNDUL ZILEI... UN IMN FRANCEZ LUI   EMINESCU ,DE LUCIEN BAZIN ,traducere de ȘTEFAN OCTAVIAN IOSIF..." Eminescu este cifrul secret a...