137 de ani de la nașterea Mariei Ventura, fetiţa orfană de mamă care a devenit o mare actriţă aplaudată pe scena Comediei Franceze.
Deşi a fost respinsă iniţial de Conservatorul din Paris a ajuns să cunoască cele mai înalte culmi ale succesului. Maria Ventura a fost cea care a înfiinţat un teatru în România şi o şcoală de actorie în Franţa.
Cu o mamă actriţă, Lea Fanşeta Vermont, şi un tată dramaturg, Grigore Ventura, Maria Ventura s-a născut sub o stea care părea să-i fi hărăzit succesul în lumea artelor. Drumul până la succes nu a fost însă unul uşor.
Pe 13 iulie 1888, a venit pe lume Artistida Marioara Vermont, care a primit numele mamei. Abia după ce doi au oficializat relaţia şi s-au căsătorit, fetiţa a primit numele tatălui, deveninnd Marioara Ventura.
Marele actor Constantin Nottara avea să îşi amintească de fetiţa crescută printre actori: „Parcă o văd pe Marioara Ventura cum aleargă printr-o curte lungă din Str. Labirint. Cădea pe brânci şi se ridica. Era un nodul de copil, de trei anişori poate, care în loc să plângă ca toţi copii care fac buf, dimpotrivă, se opintea să facă mai mult decât o ţineau picioarele-i fragede: bătea cu picioarele pământul până putea să alerge. Se amesteca în repetiţii. Noi făceam mişcarea în scenă. Venea Calotescu şi o dădea afară. Atunci, tărăboi, ţipete, plânsete, vroia să deschidă uşa şi nu ajungea cu mâna la clanţă. În pauză se repezea la scaun în mijlocul odăii, dădea din mâini şi din picioare, îşi da ochii peste cap, zicea că şi ea face teatru, era aşa de comică, încât noi toţi o aplaudam”.
Marioara Ventura a fost respinsă la primul examen de admitere la Conservatorul din Paris din cauza accentului. Viitoarea actriţă nu s-a descurajat şi a luat lecţii de dicţie în limba franceză vreme de un an. Întoarsă peste un an la examenul de admitere de la Conservatorul din Paris a fost admisă cu aplauze, după ce uimeşte comisia cu interpretarea unui monolog din tragedia ”Fedra”. Odată ajunsă pe scenele de teatru din Paris s-a bucurat de apreciere atât din partea publicului, cât şi din partea colegilor de scenă, actori consacraţi. Printre cei care au sprijinit-o în carieră s-a numărat marea actriţă Sara Bernhardt cu care Maria Ventura a jucat în multe spectacole.
Deşi cunoscuse succesul la Paris, Maria Ventura n-a putut sta departe de România în Primul Război Mondial. A revenit în ţară şi a îngrijit bolnavii de pe front alături de Regina Maria. Abia spre finalul războiului s-a întors pe scena de la Paris. Începând cu anul 1919, Maria Ventura a jucat la Comedia Franceză, fiind prima actriţă de origine română care a cunoscut succesul aici.
În ciuda succesului parizian, actriţa a vrut să se bucure de recunoaştere şi să contribuie la dezvoltarea teatrului în ţara de origine. A revenit în România şi şi-a pus la bătaie toate resursele pentru deschiderea unui teatru. Aşa a înfiinţat Teatrul “Maria Ventura”. Începând cu anul 1929 a fost o prezenţă activă în teatrul care i-a purtat numele. A fost cap de afiş la reprezentaţiile pe care teatrul ”Maria Ventura” le-a susţinut în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară.
S-a stins din viaţă la 68 de ani, pe 3 decembrie 1954 şi a fost înmormântată la cimitirul Passy din Paris.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu