HENRI BARBUSSE
(Asnières, 1873 - Moscova, 1935) romancier francez. În tinerețe a scris poezii ( Les pleureuses , 1895) inspirate de autorii simboliști și s-a dedicat jurnalismului. Primul său roman, Les suppliants (1903), l-a arătat pe autor încă fidel inspirației intime și elegiace.
În povestirea Infernului (1908), el a reflectat influența lui Émile Zola și s-a anticipat ca prototip al unui scriitor dedicat. Opera era o satiră socială neobosită și, în același timp, o reprezentare morbidă a obsesiei sexuale și a terorii morții. Cu toate acestea, publicul larg a continuat să-l ignore pe autor, al cărui nume avea să rezoneze doar cu războiul; Chiar și povestirile din Nous autres (1914) au trecut neobservate.
Henri Barbusse a luptat în Primul Război Mondial ca infanterist, iar dintr-un pat de spital a scris romanul Le bonheur (1916), care a avut un succes imens și a câștigat Premiul Goncourt. Teribilul „jurnal al unei escorte” al combatanților, scris cu o brutalitate derutantă, contrară retoricii literaturii de război și bazat pe paradoxul scandalos al războiului îndurat de cei care nu-l vor și nu câștigă nimic de pe urma lui, nu numai că a adus țara la cunoștința unui nou autor, dar a provocat și o autorevelație la Henri Barbusse.
Toată munca sa ulterioară, de fapt, a fost determinată de motive politice și sociale din ce în ce mai presante, care l-au determinat chiar să se mute în Rusia, patria revoluției sale. Natura umanitară și antimilitaristă a povestirilor sale a inaugurat o linie literară de cronici realiste care s-a bucurat de o mare popularitate și a continuat la scriitori precum Erich Maria Remarque și Curzio Malaparte . După război s-a alăturat mișcării comuniste, s-a dedicat în întregime activităților politice și a publicat romane de denunțare socială precum Claritatea (1919), Strălucirea zorilor (1921), Cuvintele unui luptător (1921), Puterea (1925) și Iudai lui Isus (1927). Înainte de moartea sa, a scris biografii ale liderilor sovietici Lenin și Stalin , publicate în 1934, respectiv 1935.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu