luni, 25 martie 2019

Motivație și dietă, un duo inteligent în experiența Smart Diet

 - Ai început să iei proporții! îmi spuneau de ceva vreme cei din anturajul meu cu care mă întâlneam cu diverse ocazii. Și au cu toții dreptate...
Într-un fel, mi-am făcut-o cu mâna mea, cum s-ar zice, fie că așa mi-am dorit cu adevărat, fie că așa au fost circumstanțele de moment, fie că, se pare, acesta mi-a fost destinul. De ce spun asta? În primul rând mi-am ales o meserie în care îmi folosesc cu mult mai mult creierul decât mușchii. Muncă predominant de birou, care-va-să-zică. Și, în plus, o muncă ce implică de cele mai multe ori acumularea unei doze aproape letale de stres. Și la stresul pe care nu-l poate evita organismul trebuie să reacționeze, fie acomodându-se, fie luptând să-l înlăture. Ca să facă asta, este firesc să aibă la dispoziție resurse suficiente de energie, de care face rost cum altfel decât mâncând. Și aici e buba: introducem în organism o mai mare cantitate de hrană de care organismul, vorbind din punct de vedere energetic, nu are într-atâta nevoie. Rezultatul? Excesul de calorii se depune în „cămara” organismului, adică în stratul bazal al pielii, sub formă de depozite de grăsime, pe care organismul le înlătură doar atunci când este nevoit să consume o cantitate de energie mult mai mare decât cea adusă de alimentație.
Am încercat nu o dată să scap de kilogramele de prisos care începeau să se tot adune... și nu se lăsau duse. Aveam la îndemână, cel puțin teoretic, două „pârghii”:1. scăderea aportului alimentar și 2.creșterea consumului de energie prin efort fizic.
Slabe șanse însă să reușesc să scap de excesul de greutate doar printr-o metodă. Efort fizic crescut? Munca de birou tot muncă de birou rămâne, oricât m-aș strădui să nu fie așa. Nu am cum să fac mișcare dincolo de o anumită limită, fie și pentru simplul motiv că organismul mai trebuie lăsat să se mai și odihnească. Mâncare mai puțină? Cât de puțină? Nu se slăbește „făcând foamea”; dacă organismul percepe că este privat de hrană, dincolo de disconfortul produs fie și doar la nuvel subconștient, efectul este invers celui dorit, căci organismul va încerca să se adapteze situației nou create, pe de o parte reducându-și consumul bazal de energie și pe de altă parte depozitând cât mai multe rezerve energetice sub formă de grăsime. Deci foametea nu ar fi nici o scofală pentru slăbit, ci mai mult doar o sursă de disconfort.
Așa că cea mai bună soluție pentru ca să slăbești sănătos și eficient este să mănânci aparent normal, așa cum ai fi mâncat și înainte, în condiții normale, dar reducând aportul caloric sau redistribuind caloriile ingerate sub formă de alimente în așa fel încât să fie consumate aproape în totalitate în activitatea zilnică, chiar și fiind doar activitatea obișnuită a organismului, și chiar consumând și puțin câte puțin, dar constant, și din rezervele de grăsime de care vrei să scapi.
Un alt truc pentru a fenta senzația de foame, care poate crea disconfort și frustrări, ar fi să mănânci astfel încât să ai stomacul aproape plin, doar cât să-ti dea senzația de sațietate.
Deci un meniu sănătos ar putea însemna trei mese principale pe zi plus gustări între mese, Asta ar însemna și o dietă cât mai aproape de fiziologic, și o repartiție mai echilibrată a alimentelor, implicit a caloriilor ingerate, pe tot parcursul zilei...

  În plus, și aspectul hranei așezate cât mai apetisant în farfurie poate să satisfacă și cele mai pretențioase gusturi, căci hrana nu se mănâncă doar cu gura, ci și cu ochii...
Așa că dragi prieteni mai mult sau mai puțin supraponderali: Să trecem la dietă!!!
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2019

Un comentariu:

  1. Da, intr-adevăr operatiunra de slabit necesită dietă nu numai în tema ci si în viața reală. Articolul este bun.succes!

    RăspundețiȘtergere

Martie 2020, o criză fără precedent sau o oportunitate fără precedent?

Martie 2020, o criză fără precedent sau o oportunitate fără precedent? În limba chineză ideograma cuvântului criză este compusă din două ...