vineri, 8 martie 2019

Interviu cu Radu Plugaru, fondator și CEO SEOlium

Radu Plugaru este un tânăr din Republica Moldova pasionat de „optimizare”, adică de tot ce poate deveni mai mic, mai frumos, mai rapid, mai elegant, mai… pragmatic. Acum 5 ani, acesta a fondat SEOlium, o agenție SEO cu birouri teritoriale la București, Cluj și Chișinău. Curioși, i-am adresat câteva întrebări și iată ce am aflat:
Cum și când a început povestea SEOlium? De ce ai ales acest domeniu?
Fac marketing digital de vreo 10 ani și chiar cred că sunt primul „moldovean” care a susținut o teză de master pe acest subiect („Tehnici de promovare a site-urilor web”). Promovam site-uri personale și am început să am succes. Totuși, pe la începuturi, aveam un job full-time în calitate de programator Java și doar seara sau în weekend puteam să cochetez cu SEO, adică optimizarea și promovarea site-urilor în motoarele de căutare. Dar, treptat, ceva s-a schimbat. Am început să dedic tot mai mult timp pentru SEO și să mă gândesc sau să mă concentrez tot mai puțin la jobul meu (cu această ocazie, îmi cer scuze de la fostul meu angajator, pentru că au fost câteva zile în care n-am scris nicio linie de cod, fiind preocupat de un ghid SEO pentru începători; recunosc cu strângere de inimă, dar și pentru că a fost depășit termenul de prescripție ☺).
Cam așa a și apărut SEOlium, în urma unei decizii de a face ceea ce mă pasiona și a-i ajuta pe alții să obțină rezultate la fel de bune. Dar țin să menționez că și programarea este un domeniu fascinant. Există și acolo foarte mult loc de “optimizare”.
Poate sună banal, și chiar este, dar SEO este un stil de viață. Și, dacă n-ar fi fost marketingul online sau programarea, aș fi ales un alt domeniu în care trebuie doar să te asiguri că lași în urma ta lucrurile mai bune decât atunci când le-ai găsit.
Sloganul SEOlium sună așa: “Everything in life is about SEO. Except SEO. SEO is about power”. De ce avem nevoie de SEO?
Sloganul nostru a fost inspirat din literatură. Unii cred că îi aparține lui Frank Underwood, dar cert este că domnul Oscar Wilde este autorul – ce-i drept, într-o versiune ușor diferită.
Nevoia de SEO este o nevoie primară pentru cei care doresc să „vândă” ceva online. Această nevoie provine din simplul fapt că există un singur site pe primul loc în rezultatele Google, iar toate celelalte site-uri sunt pe ultimul loc. Aparent, în SEO toată lumea se conduce după paradigma setată de marele campion mondial la Formula 1 Ayrton Senna: “When you are fitted in a racing car and you race to win, second or third place is not enough”.
Oricum, prin SEO subînțelegem ceva mai mare decât motoarele de căutare. Pentru a vinde ceva online, trebuie să ai expunere în fața potențialilor clienți, adică să fii prezent acolo unde sunt și ei: în motoarele de căutare (fie că este vorba de rezultatele obișnuite sau reclamele plătite), rețelele de socializare, email, aplicații mobile, YouTube și așa mai departe.
Marketingul digital creează condiții prielnice pentru ca această expunere să aibă loc.
Care sunt cele mai frecvente greșeli de SEO, în opinia ta?
În afară de greșelile evidente (să nu ai deloc un site, să ai un site într-o limbă pe care publicul țintă n-o vorbește sau să ai un site “de dragul site-ului”), cred că cea mai mare greșeală pe care o fac începătorii în SEO este că se concentrează prea mult ca să-i facă pe plac lui Google și prea puțin la activitățile de marketing propriu-zis, adică exact acelea care aduc expunere și trafic site-ului, iar ulterior – poziții mai bune în motoarele de căutare. Alte greșeli întâlnite destul de des mai sunt:
  • Folosirea site-urilor de o singură pagină („landing page”);
  • Așteptarea rezultatelor imediate;
  • Optimizarea tuturor paginilor de pe site pentru aceeași expresie de căutare;
  • Speranța că site-ul se va descurca bine fără un efort deosebit 🙂
  • Obiective greșite și nerealizabile.
Ce sfaturi ai pentru un blogger, mai ales la început de drum? Ce resurse le recomanzi bloggerilor să consulte pentru a învăța măcar ABC-ul în SEO?
Pentru aspecte generale legate de SEO, puteți consulta https://www.seolium.ro/seo-in-20xx/ – sarcini SEO pentru 2019, dar să citiți tot articolul, nu doar ultimul capitol! Pentru optimizarea unei singure pagini, mai exact a unui singur articol de blog, ar fi bine să respectați principiile de aici: https://www.seolium.ro/ghid-seo-on-page/.
Tot ce-aș mai vrea să adaug (ceva ce nu e legat de SEO) este că cineva aflat la început de drum să se apuce doar de un proiect care-i place cu adevărat, un proiect la care va munci cu pasiune, zi și noapte.
Un mesaj pentru concurenții SuperBlog, te rugăm.
Per aspera – ad astra.
Mulțumim, Radu și SEOlium!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

  Librarul de 72 de ani (1948) Mohamed Aziz, situat în Rabat, Maroc, petrece între 6 și 8 ore pe zi citind cărți. După ce am citit peste 5.0...