,,Toxic", dar cu stil – Ghidul bărbatului lucid care a fost deja povestit altuia
O confesiune acidă despre relații, proiecții afective și cum devii fostul „toxic” în povestea altcuiva. Cinci scrisori pentru bărbații care au crezut că e altfel.
Toți am fost ,,toxici". Dar nu chiar degeaba.
Un ghid ironic pentru fraierii care cred că e altfel
Se întâmplă, în fiecare zi, în sute de cafenele cu lumini ambientale și pahare refolosibile: o femeie spune unui bărbat nou în viața ei cât de toxic a fost fostul. Și el, cu zâmbetul generos al unui om care n-a trecut încă prin șocul realității, o ascultă. Clatină din cap. Pune mâna pe mână. O înțelege.
Și crede că a dat lovitura vieții lui.
Nu știe, bietul de el, că femeia din fața lui nu vrea să fie salvată. Vrea să-și confirme încă o dată povestea despre cât de bună, dar neînțeleasă este ea. Iar el, cavalerul lucid cu job stabil și păr pe pieptul sufletului, e doar următoarea piesă din mecanismul recurent al reciclării emoționale cu final tragic.
Scrisoarea I – Despre speranță și alte boli cu transmitere naivă
Dragă Fraiere I,
Ți-a spus că în tine a găsit ce nu i-a oferit nimeni până acum. Că ești liniștea de după furtună. Ce n-a menționat e că furtuna e parte din ea, nu din fostul.
Ai fost acolo, ai ascultat, ai susținut. Iar când n-a mai fost interesant, ți-a spus că nu mai simte chimie.
Adevărul? N-a fost chimie. A fost combustie spontană, urmată de o fugă preventivă.
Scrisoarea II – Despre cum te ia dracu’ cu zâmbetul pe buze
Fraiere II,
Ți-a spus că vrea ceva serios. Tu ai crezut-o. Ai venit cu intenții bune, cu flori, cu planuri. Dar n-ai înțeles un lucru esențial: în mintea ei, seriozitatea e o casă cu gratii aurite. Iar tu ești gardianul blând de care se va plictisi fix când începi să contezi.
Ai fost doar pauza de reclame dintre două episoade intense.
Scrisoarea III – Ghid de supraviețuire pentru bărbatul-proiect
Fraiere III,
Tu ești bărbatul pe care vrea să-l „construiască”. Vrea să te vindece, să te echilibreze, să te aducă la „nivelul” ei de evoluție emoțională. Te va încuraja să-ți exprimi vulnerabilitatea, apoi va spune că ești slab. Te va provoca să fii sincer, apoi te va pedepsi pentru adevăr.
Când o femeie vrea să te „repare”, fuge. Nu ești o relație. Ești un atelier.
Scrisoarea IV – Despre reciclare emoțională și alte forme subtile de tortură
Fraiere IV,
Te-a ales pentru că semeni cu cineva. Cu fostul, cu altul, cu o idee. Te iubește pentru ce crede că poți deveni. Și când nu livrezi visul din capul ei, o să devii inamicul public numărul 1.
Când o să-ți spună „nu mai sunt eu în relația asta”, tu o să te uiți în oglindă și o să vezi că ai pierdut tu. Dar de fapt, ai fost doar o pagină goală pe care a scris aceeași piesă, cu alt font.
Scrisoarea V – Despre cum ești doar un rebound cu diplome
Fraiere V,
Ți-a spus că vrea stabilitate. Că e gata pentru o relație „serioasă”. Că tu ești diferit. Adevărul? Tu ești doar reboundul funcțional. Salteaua emoțională pe care sare până se decide dacă-l iartă pe fostul.
După câteva luni, când eviți o ceartă sau nu-i dai destulă dramă, o să simtă că lipsește ceva. Și o să plece să caute acel ceva.
Tu vei rămâne cu un raft de cărți citite, două pungi de cafea artizanală și sentimentul că iar n-a fost suficient.
Finalul? Mereu același.
Toți am fost ,,toxici". Dar nu chiar degeaba.
Câteodată, toxicitatea e doar ce rezultă când un om lucid se întâlnește cu o realitate care refuză să se maturizeze. Când refuzi să te lași manipulat. Când spui „nu”. Când nu te schimbi la comandă. Când nu ești dispus să devii scuza altcuiva pentru eșecurile proprii.
Așa că, dragă viitor fraier, dacă ești acum în faza în care ea îți povestește cât de rău a fost fostul… zâmbește. Ascult-o. Aprobă din cap.
Dar să știi că, la un moment dat, o să fii tu personajul din monologul ăla. Și atunci o să înțelegi ce înseamnă cu adevărat cuvântul „toxic”.
Până atunci — succes.
Ai intrat într-un cerc select. Nu e clubul elitei. E doar clubul celor care au crezut că „la mine o să fie altfel.”
N-a fost. Niciodată nu e.
Marian Benone Mihai – fost „toxic” cu acte în regulă, prezent lucid cu răbdare limitată. Scrie ca să nu scrâșnească din dinți. A fost iubit, detestat și reinterpretat în monologuri dramatice de femei care au confundat instabilitatea proprie cu intensitatea. Nu dă sfaturi, doar avertismente. Și dacă ai ajuns până aici, probabil ești exact genul de fraier despre care tocmai a scris.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu