marți, 15 iulie 2025

,$¢$$

 Vreau o țară ca afară! În SUA, intervenția ambulanței nu este gratuită, iar dacă asigurarea nu acoperă și acest serviciu, pacientul va primi ulterior o factură, uneori cu sume considerabile. Spre deosebire de multe țări europene în care serviciile de urgență sunt finanțate din fonduri publice, în Statele Unite transportul medical de urgență este adesea furnizat de companii private sau de servicii municipale care funcționează pe bază de costuri directe.

Tarifele pentru o singură cursă cu ambulanța pot varia semnificativ, în funcție de distanță, nivelul de îngrijire oferit (ex. echipaj de bază vs. paramedici avansați), și echipamentele utilizate. Costurile pot începe de la câteva sute de dolari și pot depăși cu ușurință 3.000 de dolari. Asigurările private acoperă parțial sau integral aceste servicii doar dacă ambulanța este inclusă în rețeaua furnizorilor contractați („in-network”). În caz contrar, pacientul suportă diferența.

Chiar și persoanele vulnerabile, care au asigurări plătite din fonduri publice, se pot confrunta cu facturi, în funcție de stat și de situația specifică. Din acest motiv, numeroase persoane evită să sune la ambulanță, chiar și în cazuri grave, de teamă că nu își vor putea permite costul intervenției. Sistemul reflectă diferențele fundamentale dintre modelul american de sănătate și cel european.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

$$$

 O VORBĂ PE ZI BY Cafeneaua Literară Nelson  Toleranță este un termen social, etic și religios aplicabil unei colectivități sau individ, car...