marți, 13 martie 2018

O garderoba alcatuita inteligent

Sunt o persoana destul de dificil de imbracat si de incaltat. Asta inca din frageda tinerete si cu atat mai mult acum cand am implinit cinci decenii de viata. Si sa va explic de ce:
  • sunt o persoana cu ceva kilograme in plus si cu "forme" suficient de generoase ca sa poata fi cuprinse de  articole vestimentare din productia "de serie". Ca atare nu am alternative decat vreo cateva: fie imi croiesc haine la comanda, la croitorie, fie optez pentru magazine de haine XXXXXL, fie renunt la achizitia de haine noi, proaspat iesite din fabrica, fie imi iau haine second hand
  • la incaltaminte este cam aceeasi problema: sunt tot la extreme, doar ca... la extrema de jos. Adica traiesc "pe picior mic", avand nevoie de incaltaminte de masura mica, undeva la limita intre copii si adulti. Plus ca nu imi vine tocmai bine incaltamintea avand forma subtire, alungita. Plus ca, mergand mult si stand mult in picioare la servici, nu prea ma impac cu tocurile
  • atat la haine cat si la incaltaminte, ceea ce ma intereseaza, dincolo de faptul ca trebuie sa imi fie pe masura, sa arat bine si sa ma simt bine in ele, este calitatea, rezistenta materialului, finetea lui, plus ca prefer ca materialul sa fie natural si nu sintetic. Tot estetic vorbind, prefer ca toate culorile sa se armonizeze intre ele. Plus ca prefer sa ma incadrez intr-un buget rezonabil
De regula ma imbrac intr-un stil cat se poate de comod, lejer. Nu neaparat sport, mai degraba casual.
Desigur, daca am ocazia, adopt un stil ceva mai elegant. Desi in acest caz imi este ceva mai migalos sa gasesc ceva elegant care sa ma si prinda bine. Dar se poate... Cu ajutorul unor artificii de imbracaminte, accesorizata inteligent, se pot obtine efectele dorite.
In ultimul timp m-am axat adesea, in cumpararea de articole de imbracaminte, pe hainele second hand. Adica, mai pe romaneste, la mana a doua. Avantaj eu... Caci in ultimii ani magazinele de articole second hand s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie.
Ce avantaje are imbracamintea SECOND HAND?
  • In primul rand preturile pot fi cu mult mai mici decat cele ale imbracamintei nou noute. Uneori pretul este sensibil mai mic. Si ai adesea norocul sa nimeresti haine aproape noi, aproape perfecte pentru a fi purtate zi de zi. Sau, in fine, cu mici defecte, chiar defecte foarte mici, practic aproape insesizabile. Explicati? Hainele respective fie sunt foarte putin purtate de posesorul initial, apoi date spre vanzare pentru a face loc in garderoba, fie ceva nu a placut la articolul respectiv de imbracaminte.
  • Nu rareori gasesti articole de imbracaminte de calitate suficient de buna pentru a fi purtate fie si pentru un timp zi de zi la servici sau oriunde. Si adesea se merita sa ai o haina pe care sa o poti purta cativa ani buni la rand, fie si doar cateva luni pe an, in anumite sezoane. Si daca mai pui la socoteala faptul ca poti prinde articole de imbracaminte din brandurile preferate, in care te-ai simtit bine nu o data ci de atate si atatea ori si pe care ai vrea sa le porti mult timp, atunci chiar ca se merita
  • Destul de des ai norocul sa prinzi reduceri de pret. Daca nu te-ai repezit sa cumperi ceva de cum a aparut in magazin si mai astepti cateva zile sau saptamani, poti constata ca, daca produsul nu a apucat sa se vanda, automat se reduce pretul, uneori chiar in mai multe etape. Ceea ce inseamna mult pentru bugetul personal si al familiei.
Recent au aparut firme specializate, cum ar fi Evernisaj, in care poti gasi produse adesea unicat sau n serie limitata, dar.. second hand. Este ca si cum se face o reciclare a hainelor purtate un timp scurt si care, odata ce nu se mai potrivesc persoanei respective, sunt preluate si revandute altor persoane, la preturi mult mai mici, adesea reduse progresiv. Asa poti sa fii in trend sau poti aparea in public cu alte si alte haine.
Produsele second hand pot fi ideale si pentru cei care sunt nevoiti sa isi schimbe garderoba extrem de des: copiii si adolescentii. Acestia, crescand, adesea nu poarta articolele respective de imbracaminte/incaltaminte decat cateva luni, maxim 1-2 ani, asta daca vor sa poarte haine si incaltaminte pe masura si nu cu cateva numere mai mari, in ideea ca "poate creste copilul, asa ca haina ar trebui sa ii vina si anul viitor". Mult mai convenabil ar fi ca, dupa ce haina nu i se mai potriveste, aceasta, inca fiind purtabila, sa ajunga la alta persoana, care o mai poate purta un timp. Procedeul se poate repeta iar si iar pana cand haina se uzeaza.
Se pare ca articolele second hand au toate sansele sa prinda la n numar tot mai mare de oameni. Este de fapt un mod de a proteja mediul inconjurator, limitand cantitatea de deseuri, si de a face economie in bugetul personal.
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2018

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

  Ai venit dezbrăcat. Vei merge dezbrăcat din nou. Ai venit slab. Atât de slab încât vei pleca din nou. Ai venit fără bani și materiale. Veț...