joi, 29 martie 2018

Joaca de-a copilaria

Sunt momente in viata noastra cand timpul parca se intoarce pe dos: maturul din noi incearca sa priveasca cat mai adanc in interiorul sau, cautandu-si pentru a nu stiu cata oara sufletul de copil pe care il considera pierdut, iar sufletul de copil incearca sa-si scoata privirile la lumina, tocmai pentru a vedea ce il opreste sa iasa la lumina macar pentru scurt timp. Si asta pentru ca, in valtoarea vietii si a stresului de zi cu zi si zi de zi, uitam sa ne relaxam, uitam sa ne desprindem de realitate si sa patrundem intr-o alta lume, intr-un alt univers in care si din care sa ne reincarcam bateriile cu energie.

"Batranul" joc PREPELIX PANO de la nostalgia timpurilor de altadata la modernitatea timpurilor actuale

Nostalgicii jocurilor de altadata isi amintesc cu siguranta de jocurile ce au facut la vremea lor istorie.
Pe data de 15 octombrie 1998 apare pentru prima data in Germania o prima versiune a jocului Prepelix.
Această versiune a jocului este creată pentru cunoscutul brand Johnny Walker sub numele de “Virtuelle Moorhuhnjagd”. Campania offline, desfășurată în baruri selecte prin promotori cu laptopuri, înregistrează un succes cu mult peste așteptări.
 Dezvoltarea unei versiuni radical îmbunătățite a jocului inițial devine sarcina echipei Phenomedia România. Noul produs este lansat în august 2000 pe piața europeană sub numele “Moorhuhn 2 – vânătoarea merge mai departe”.
În luna decembrie a aceluiași an, echipa Phenomedia România decide să lanseze și în țara noastră o versiune autohtonă a jocului, sub denumirea de Prepelix.Jocul este contractat de Connex în iunie 2001, drept vector de reclamă. În același an, versiunea internațională Moorhuhn rula, conform Mediafax, “pe circa 67% din calculatoare din Europa Centrală”. Mediafax mai titra și că “produsul intern brut al Germaniei scăzuse cu 1 miliard de mărci în anul 2000, din cauza utilizării jocului în firme”
 Prepelix nu a făcut excepție de la trend în România și în Republica Moldova devenind primul joc viral local.
Daca initial jocul era conceput doar pentru calculatoarele de birou si laptopuri, "varsta majoratului" pentru Prepelix surprinde jucatorii inveterati dar si potentialii jucatori mai tineri cu o noua versiune disponibila pentru telefonul mobil al fiecarui utilizator in varianta de joc PREPELIX PANO (360°) sau VR(folosind o pereche de ochelari cardboard). 
Este un joc pentru toate vârstele şi oricine poate deveni vânător de prepeliţe, atât timp cât are peste 5 ani, vârsta minimă recomandată. Are o dificultate mică spre medie, dar un grad de distracţie foarte ridicat. În afară de confruntarea directă cu prepeliţele, vânătorii trebuie să mai descopere şi alte obiecte sau acţiuni ce le vor aduce puncte în plus si îi vor ajuta să cucerească primul loc în tabela de scor globală, acolo unde concureaza cu toţi jucătorii de PREPELIX PANO şi PREPELIX VR

Relaxare prin joc

Fie ca este vorba de un joc pentru copii, fie ca este vorba de un joc pentru toate varstele, .orice joc poate contribui la relaxarea mintii si dezvoltarea unor anumite abilitati: viteza de reactie, atentia distributiva, simtul competitiei si dorinta de a depasi limitele. Daca un joc pentru calculator/laptop este accesibil doar pentru spatii restranse, variantele de joc mobil permit desfasurarea jocului in orice locatie si la orice ora. Uneori cateva minute de joc permit deconectarea organismului, relaxand creierul si permitandu-i astfel sa isi reia activitatea dupa o pauza de 10-15-20 de minute cu forte proaspete pentru inca cateva ore.
Atata vreme cat jocurile nu sunt practicate ca un veritabil "consum de droguri", nepermitand desprinderea de lumea virtuala, totul poate fi ok. Orice joc poate fi practicat ca si pauza de activitate scurte sau ca activitate pe durata scurta, pentru un timp prea scurt pentru a permite desfasurarea altor activitati ce necesita o durata de timp, in mod normal, ceva mai lunga. O partida scurta de joc se poate desfasura, de pilda, in cele cateva minute de asteptare pana iti vine milocul de transport in comun sau pentru o calatorie scurta de acasa spre locul de munca sau inapoi.
Jocul poate fi mai antrenant atunci cand sunt mai multi competitori implicati in aceeasi partida, fiecare luptand pentru un scor cat mai mare pentru a-si depasi adversarii

Pro sau contra jocuri

Daca m-ar intreba cineva daca sunt pro sau contra jocurilor pe calculator, as raspunde: PRO, dar cu masura. Doar atat cat sa "omori timpul" in scurtele pauze dintre diferitele activitati, pentru o scurta relaxare sau pentru o competitie oarecare dintre prieteni. Atat si nimic mai mult.
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2018

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

  Lista dorințelor mele de Crăciun: Doamne, vreau să merg cu Tine de mână și în anul care vine! Știu clar că am mai crescut în acest ultim a...