duminică, 5 martie 2023

Cum să-ți transformi casa în una mai sigură

 Copiii... Comoara noastră dintotdeauna... Cu cât sunt mai mici cu atât par mai imprevizibili...

Imprevizibilitatea lor decurge din faptul că, odată ce încep să meargă, în mod normal își intensifică explorarea mediului în care trăiesc deocamdată, mediu care, adaptat necesităților celor maturi, este totuși plin de pericole pentru cei mici. Ca atare ar rebui să reușim să-i protejăm fără a înlătura din calea lor toate lucrurile care ne sunt, poate, necesare,și nici să nu le îngrădim întru totul libertatea de deplasare și de explorare.

Un prim pas ar fi să instalăm o protecție laterală pat în perioada când copilul încă este dependent de acesta, tocmai pentru a nu cădea în timpul mișcărilor dinăuntrul pătuțului.

Odată ce pruncul începe să circule prin casă, trebuie să ținem cont că va începe să apuce diverse lucruri din calea lor și să traga de ele. Atunci ar fi cazul să instalăm dispozitive de tip siguranțe sertare, să asigurăm ușile, geamurile, prizele și alte dispozitive și obiecte potențial periculoase.

În cazul în care avem instalat un aparat de aer condiționat ăn casă și acesta mai și funcționează, ar trebui să ne dăm seama că, în timp ce copilul trece și eventual,staționează în dreptul acestuia, va putea fi afectat de curentul de aer produs de acesta. Ca atare se poate impune instalarea unui deflector aer condiționat care să nu mai permită curentului detul de puternic de aer să fie direcționat spre zonele în care copilul poate avea acces.

Un lucru de al cărui pericol nu suntem conștienți întotdeauna poate fi poluarea sonoră, zgomotele prea puternice și pentru noi și cu mult mai dăunătoare pentru auzul fragil al copilului. Sunt zgomote pe care nu le putem evita sau înlătura întotdeauna, dar putem proteja urechile copilului cu sisteme de tip dopuri de urechi sau antifoane sau căști antifonice, care pot fi purtate chiar și în timpul somnului.

Cu timpul, copiii pot învăța să se apere singuri de potențialele pericole. Dar până atunci trebuie să-i protejăm noi.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2023

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

  Regizorul, scenaristul şi graficianul Ion Popescu-Gopo, câştigător al unui „Palme d’Or” (1957) s-a născut la 1 mai 1923, în Bucureşti. Ion...