marți, 28 martie 2023

Băneasa – paste pentru un post corect și sănătos!

 Oare cum reușeau „bătrânii” noștri să postească mare parte din an? Totuși ținem cont că munceau intens, și în principal muncă fizică, deci aveau nevoie de hrană care să le dea suficientă energie pe timp îndelungat și în ritm susținut.

Și noi ne plângem că nu putem ține un post alimentar de la un capăt la celălalt, că ne simțim slăbiți, că nu avem suficientă energie pentru munca de zi cu zi. Excluzând pe cei bolnavi, copiii sau bătrânii, pentru care, evident, postul nu este chiar indicat, pentru majoritatea oamenilor postul alimentar pe durată limitată, nu ar trebui să pună probleme mari... dacă este ținut inteligent și echilibrat.

O modalitate de a ține post relativ ușor este cea cu ajutorul pastelor. Mulți ar spune că pastele, ca și pâinea, îngrașă. Ceea ce este nu tocmai exact. Deși au un conținur relativ ridicat de carbohidrați, acești carbohidrați sunt reprezentați aproape în exclusivitate de amidon, care se digeră mai lent și compusul final, glucoza, se absoarbe în organism în decurs de câteva ore. Cu alte cuvinte, au un indice glicemic scăzut, neproducând creșteri spectaculoase ale glicemiei, fără să suprasolicite producția și eliberarea de insulină care să readucă glicemia în limite normale, depunând glucoza sub formă de grăsimi.


La fel ca orice producător de paste, Băneasa oferă o mare varietate de tipuri de paste, care pot fi pregătite în nenumărate feluri.


Tocmai marea diversitate de rețete ce pot fi preparate și cu pastele Băneasa, fac ca pastele să fie consumate în cantități mari la nivel mondial. Odată făcut primul pas, adică fierberea pastelor (doar în câteva minute),fantezia se dezlănțuie. Pastele se pot combina cu legume sau ciuperci într-o mare varietate de combinații. Gustul se poate completa cu o mare diversitate de sosuri, care vor asezona perfect preparatul final. Presărând și plante aromatice deasupra, aroma se poate diversifica și completa, dând savoare preparatului final.



Suntem într-o criză permanentă de timp și totuși ne este foame? Nici o problemă, în câteva minute fierbem o porție consistentă de paste. Între timp se pot pregăți câteva legume: se curăță, eventual se fierb sau se prăjesc puțin, se toacă sau se lasă ca atare și se pun alături de pastele fierte deja sau chiar se amestecă cu acestea. 

Dacă avem deja un sos pregătit e bine, dacă nu, se poate prepara și adăuga ușor. Condimente? Nici o problemă, plantele aromatice fac minuni... Gust, aromă, sațietate... Și o masă preparată rapid este în fața noastră, pe farfurie, platou sau într-un bol la îndemâna noastră.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2023

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

  Cea mai adâncă și mai mare fântână naturală de pe planetă se numește Xiaozhai Tiankeng. Este situat în Fengjie, municipalitatea Chonqinun,...