duminică, 6 noiembrie 2022

Lâna – arma secretă împotriva alergiilor



 Alergia, bat-o vina!!! Mai toți ne plângem că suntem alergici la ceva anume: la alimente, la polen, la plante, la praf...

Una dintre cele mai sâcâitoare forme de alergii este cea la praful de casă. Mai precis la diversele componente ale prafului de casă: acarieni, mucegaiuri, bacterii. Și nu putem scăpa prea ușor de ea atâta vreme cât nu scăpăm de praf. 

Practic vorbind, este extrem de greu să scapi de praful de casă, oricât de curat ai pretinde că ai fi. Prin metodele obișnuite de înlăturare a prafului (măturat, scuturat, aspirat) se înlătură cea mai mare cantitate de praf, dar tot mai rămâne ceva. Sau, mai mult ca sigur, praful se reface la loc, mai greu sau mai repede; depinde de stilul nostru de viață.

Odată cu apariția materialelor sintetice, am crezut cu toții că l-am apucat pe Dumnezeu de cel puțin un picior. Materialele sintetice se produc mult mai ușor și mai ieftin decât materialele naturale și într-o cantitate mult mai mare. Aparent mult mai economic. Numai că materialele sintetice sunt un mediu propice pentru acumularea prafului la nivelul lor.



Și totuși există o soluție pentru scăparea de alergii și anume revenirea la materialele naturale? Ce-ați spune de...
lână? Lâna are proprietățile ei benefice determinate de adaptarea oilor la mediu.

  • În primul rând are modalitatea sa proprie de a se apărea de agenții patogeni ce pot produce infecții sau alergii: lanolina, cu efecte antiseptice, antibacteriene, antimicrobiene. Odată eliminați agenții patogeni, mediul devine hipoalergenic.
  • Fibrele de lână absorb umezeala în timpul somnului și o transportă spre interiorul fibrei, menținând exteriorul fibrei uscat. Odată scoasă afară să se aerisească, umezeala este eliberată în atmosferă, menținând fibrele uscate. Astfel, toți agenții dăunători ce se dezvoltă bine în prezența umezelii, cum ar fi acarienii sau mucegaiurile, au extrem de puține șanse să se dezvolte.
  • Dacă folosim lâna merinos, care este mai fină și mai moale, avem încă două avantaje: fiind delicată, nu irită pielea, și prin proprietățile sale antistatice împiedică depunerea prafului

Tocmai datorită acestor proprietăți lâna poate fi folosită la fabricarea pilotelor și a plăpumilor. Folosirea unei țesături din bumbac adaugă noi avantaje:

  • Fibra de bumbac care este produsă și prelucrată fără folosirea substanțelor chimice este hipoalergenă din start, alergiile fiind determinate tocmai de substanțele chimice folosite
  • Lipsa unei pelicule la suprafața țesăturii de bumbac face ca aerul să circule cu ușurință, înlăturând umezeala și împiedicând formarea și persistența transpirației.

În plus, fibrele naturale sunt extrem de confortabile, ceea ce creează o stare de bine organismului, cu îmbunătățirea funcțiilor sale, ceea ce duce la un somn odihnitor și la refacerea forțelor în condiții bune.

Calitatea acestora este dată de:

  • Relaxarea ritmului cardiac
  • Capacitate de termoreglare superioară
  • Rezistență sporită la rupere a umpluturii
  • Control crescut asupra dispoziției uniforme a lanolinei pe fibra de lână
  • Drapaj excelent
  • Mediu hipoalergenic, antibacterian și rezistență la mucegai în mod natural
  • Zero Plastic
  • Spălarea lânii în centre certificate ecologic
  • Îndepărtare totală a impurităților vegetale doar prin pieptănare - doar prin procedee mecanice
Chiar dacă, aparent, ar putea părea că costul unor asemenea produse este mai ridicat, aș propune să vă gândiți la economiile viitoare
  • Rezistența mai mare a materialelor folosite face ca produsele să țină mai mult, deci achiziția unui produs nou se face cu mult mai târziu, ceea ce se reflectă și se poate vedea în cheltuielile ulterioare...
  • Folosirea de materiale hipoalergene înlătură practic riscul apariției unor alergii ulterioare, cu toate neplăcerile asociate și cu eliminarea cheltuielilor legate de medicația corespunzătoare problemelor de sănătate, a procedeelor de înlăturare a potențialilor alergeni, inclusiv schimbarea materialelor potențial alergene folosite în interioriul locuinței.
  • Folosirea lânii de tip merinos, o lână fină, înlătură din start posibilitatea producerii alergiei de contact, dată nu de materialul în sine ci doar de grosimea fibrei
  • Spălarea materialelor doar în centre certificate ecologice va ține in continuare alergia la distanță pentru mult timp, cu menținerea unui confort sporit și a unei stări bune de sănătate.
Uneori spunem că suntem prea săraci pentru a cumpăra produse ieftine, in sensul unei calități mai slabe. Investiția într-un produs de calitate ne poate dovedi spiritul de prevedere în timp, evitarea unor cheltuieli ulterioare mari și inutile. Un produs de calitate înseamnă un produs mai rezistent, mai durabil,care va fi înlocuit mult mai târziu. În plus, un produs de calitate contribuie la menținerea unui confort sporit și a unei stări de sănătate bune, care nu implică cheltuieli și eforturi suplimentare pentru remedierea și înlîturarea neplăcerilor apărute.
Articol scris pentru SuperBlog 2022

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

În memoriam Elena Farago

In memoriam ELENA  FARAGO ❤️📚✍️ GÂNDĂCELUL 🐞 De ce m-ai prins în pumnul tau, Copil frumos, tu nu știi oare Ca-s mic și eu si ca mă doare D...