duminică, 27 noiembrie 2022

Brutăria și Centrul Arima – un loc pentru integrare de la mic la mare

 Când spui autism parcă te trec fiorii. Te gândești la o persoană cu afecțiuni neuropsihice, cu un anumit grad de handicap, pentru care trebuie făcute eforturi pentru integrarea în societate. Până aici nimic greșit. Numai că autismul înseamnă cu mult mai mult.

O persoană cu autism este... altfel decât noi ceilalți. Într-adevăr, este afectată neuropsihic în așa fel încât este oarecum izolată de mediul înconjurător într-o lume a sa proprie. O lume din care este greu să evadeze tocmai pentru că creierul său funcționează puțin mai altfel. Unii pot avea un grad mai scăzut de inteligență, dar mulți autiști au un grad de inteligență mult peste normal, cu o memorie și cu o putere de a face conexiuni între diverse noțiuni și lucruri mult mai mare decât media. Totul este să reușești să pătrunzi în mintea lor și să-i direcționezi formarea în așa fel încât să funcționeze cât de cât ca la un om așa zis normal prin diverse terapii de recuperare.

Uneori apar și oameni cu suflet mare ca cei de la brutăria Arima și centrul de recuperare Arima care, pe lângă eforturile de terapie recuperatorie destinate persoanelor cu autism, îi formează profesional, ca și terapie ocupațională, în meseria de brutat, oferindu-le un loc de muncă. Așa îi ajută să devină independenți, să se integreze fizic și social în societate.



Pentru copiii cu autism, o astfel de inițiativă este ca o gură de oxigen pentru ei. În sfârșit nu mai sunt marginalizați și izolați de societate și au posibilitatea de a reveni într-o normalitate ce le permite independență și integrare. Nu mai sunt priviți ca handicapați sau retardați ci ca persoane, dacă nu cvasinormale, cel puțin recuperabile prin metode specifice de terapie.



Orice copil merită o șansă la viață. La o viață normală și la sentimentul că aparțin unei societăți care îi înțelege, care îi ajută și îi primește cu brațele deschise în rândul oamenilor. Și asta pentru că, odată recuperați, au multe de oferit celorlalți oameni din jurul lor, societății în totalitatea ei.

Cu toții trebuie să înțelegem, și să fim ferm convinși, că investiția într-un copil, fie el sănătos sau cu probleme, este o investiție extrem de rentabilă, care se recuperează în timp, iar satisfacțiile apărute odată cu rezultatele obținute sunt greu de exprimat în cuvinte... Acest copil îți va mulțumi nu numai prin priviri și vorbe, ci și prin dorința sa de a fi util lui insuși, celor din jurul său și întregii societăți.

Articol scris pentru proba extra-concurs Arima lansată via SuperBlog

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

  Lista dorințelor mele de Crăciun: Doamne, vreau să merg cu Tine de mână și în anul care vine! Știu clar că am mai crescut în acest ultim a...