miercuri, 26 aprilie 2017

”Cuplul” apă + cafea, element al culturii organizaționale: o sedinta "cu bucluc"

Poate ca v-am mai povestit candva ca lucrez in domeniul medical. Mai precis intr-o "ramura" pe care nu se inghesuie prea multi amatori de activitate si de trai; e ca o ramurica a unui copac sarac in surse de hrana de pe care orice inaripata se aseaza ca sa aiba de unde sa zboare spre zari mai favorabile.
Ca orice medic, nu pot spune ca imi ajunge tot ce am acumulat in timpul facultatii. In primul rand m-am obisnuit sa ma informez enorm, asa ca orice zi in care nu citesc macar catusi de putin din domeniul medical. Si nu numai... Practic devorez cartile una dupa alta, ca sa nu mai vorbim de presa de specialitate.
Numai ca cititul nu este de ajuns. Trebuie sa existe si contactul direct intre colegii de breasla: simpozioane, cursuri, congrese, in care schimbul de experienta, teoretica si practica, trebuie sa se imbine perfect cu dorinta de informare si de a pune la punct anumite aspecte ale activitati de zi cu zi.
Lucrez in domeniul medicinii scolare si sunt singura din oras care a mai ramas sa lucreze prin scoli ca medic. Nu ma plang, desi "duc" peste doua norme pentru un singur salar. Desi alerg de colo - colo, invat treptat sa imi dozez timpul, efortul si energia in asa fel incat sa fac fata. Ceea ce este mai greu, privind dintr-un anumit unghi, este sa ma pun la punct cu ultimele noutati in domeniu in asa fel incat sa fac fata. Nu ar fi o problema daca mi-as procura material informativ si as citi la intensitate maxima; problema este sa dovedesc asta celor care tin evidenta activitatii mele. Ca atare trebuie mortis sa mai particip la diferite simpozioane, cursuri sau alte asemenea manifestari medicale creditate de organizatia noastra profesionala. Macar catusi de putin: undeva macar la 2-3 zile pe an.
Numai ca activitatea mea profesionala, ca si ore petrecute la cabinete, se suprapune aproape perfect, pe timp de un an, si asta an de an, pe structura unui an universitar standard. Daca e sa particip la cursuri sau alte manifestari stiintifice, nu o pot face decat in timpul anului universitar, in perioada in care se tin cursuri; dar asta ar insemna sa lipsesc de la cabinete, daca nu cumva acele manifestari stiintifice se tin cumva in weekend sau in zilele libere ale elevilor. cu atat mai mult cu cat nu sunt libera cu totul pentru a fi dedicata studiului decat in concediu, vara, exact cand majoritatea oamenilor aflati in perioada activa isi iau concediu.
Cum incep totusi sa "imbatranesc", incep sa ma gandesc ca ar trebui sa lucrez mai eficient si pe planul invatarii lucrurilor noi aparute. Si ma gandeam tot mai des ca nu ar fi rau sa particip la un simpozion medical (sau orice altceva de acest gen) chiar in orasul unde traiesc si lucrez. Asa ca am sugerat acest lucru cu respect sefilor mei directi: organizarea a 1-2 maxim 3 zile de cursuri medicale pe plan local: ceva mai putin pretentios si mai modest, eventual si cu costuri de organizare mai reduse.
Dupa cateva zile, m-am interesat daca s-a gandit cineva la detaliile organizarii unei manifestari de tipul "Zilele medicale ale orasului" si de detalii cum ar fi durata, costurile orientative, locatia... Propusesem chiar sa suportam parte din costuri sub forma unei taxe de participare. Cand am auzit cat trebuia sa scoatem din buzunar, m-au trecut fiorii... Mi se parea putin cam exagerat.
- De ce asa mult? Unde preconizati ca va fi locatia?
- La restaurantul hotelului XX...
- Nu inteleg. De ce la restaurant? Se poate tine si intr-o sala de sedinte. In fond asistam la prezentarea unor materiale cu caracter medical, nu participam la o masa festiva.
- Dar protocolul? Macar o gustare... ceva acolo...
- Protocolul? cred ca ar fi suficient una sau maxim doua pauze de cafea pe zi. Oricum nu cred ca are rost sa stam mai mult de 5-6 ore pe zi. O prea mare canttate de informatie intr-o zi nici nu poate fi "asimilata"...
- Doar cafea?
-  Cafea, apa, niscaiva gustari... important este gestul. Si nici nu este nevoie, pentru a asigura, in general, apa la birou sau cafea la birou, sa va straduiti sa procurati de la supermarket, de la magazinul din colt sau de la vreun restaurant. Exista firme specializate, cu traditie in domeniu.
- Ca... De pilda?
- Va pot face o sugestie? Va pot recomanda o firma? Iata:
"La Fântâna este cel mai important furnizor de servicii de aprovizionare cu apa și cafea pentru companii și un distribuitor major pentru Horeca de produse și echipamente pentru cafea. Din 2014 asigurăm servicii integrate de apa și cafea pentru afaceri, într-o formulă completă: produse cheie și complementare, livrare, echipamente, service, igienizare și training de utilizare. Operăm într-un domeniu în care produsele noastre, apa și cafeaua, se află într-o relație de durată cu utilizatorii. Înțelegem deplin responsabilitatea și acționăm cu toată seriozitatea pentru ca acestea să ofere încredere."
- Pare tentant..
- Desigur. Si iesiti mai avantajos daca incheiati contracte de tip abonament pentru furnizarea de apa si cafea pentru protocolul tuturor institutiilor din oras. Pentru noi mai importanta este informatia care ne poate fi utila decat un protocol costisitor.Recalculati, va rog, costurile, si veti sesiza diferenta.
Intr-adevar diferenta era incomparabil mai in avantajul nostru. In plus, un client multumit in plus pentru o firma cu traditie nu este deloc de neglijat.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2017

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 UNA DINTRE FRUMOASELE POEZII DE DRAGOSTE DIN LITERATURA ROMÂNĂ.....  În noaptea de 7 spre 8 iunie 1967, închidea ochii pentru totdeauna OTI...